Prima pagina

Uciderea a doi evrei a dus la suspendarea negocierilor

25.01.2001, 00:00 13



Negocierile israeliano-palestiniene au fost intrerupte marti seara, dupa uciderea a doi evrei in Cisiordania, premierul Ehud Barak purtand consultari cu membrii cabinetului sau pentru a decide daca discutiile vor puta fi reluate.

Dupa descoperirea cadavrelor a doi israelieni, Motti Dayan si Etgar Zeituni, Barak si-a chemat negociatorii din statiunea egiptean Taba, desi surse apropiate convorbirilor anuntasera inregistrarea unor progrese importante, relateaza CNN.

Cei doi luau masa in restaurantul "Abu Nidal", din Cisiordania, alaturi de un prieten arab, in momentul in care au fost rapiti de trei palestinieni mascati, se arata intr-un comunicat al ambasadei Israelului la Bucuresti.

Atacatorii i-au dus pe cei trei intr-o zona din nordul orasului, unde evreii au fost impuscati in cap, prietenul lor fiind eliberat dupa ce palestinienii au aflat ca este arab.

Unul din membrii echipei israeliene de negocieri, ministrul Gilead Sher, a revenit ieri la Eilat, oras israelian de granita situat langa Taba, dar restul membrilor delegatiei, inclusiv ministrul de externe Shlomo Ben-Ami, au ramas la Ierusalim.

Negociatorii palestinieni au ramas la Taba, asteptand decizia israeliana privind reluarea convorbirilor. Violentele din ultimele patru luni au provocat moartea a 400 de persoane, dintre care 342 erau palestinieni.

Guvernul israelian a anuntat ca ii va pedepsi pe "criminalii josnici cu toata forta legii", iar Autoritatea Palestiniana a denuntat, la randul sau, asasinarea celor doi evrei

Uciderea celor doi israelieni a venit intr-un moment in care negocierile parea ca se indreapta spre realizarea unui acord in unul din subiectele-cheie aflate in discutie.

Surse din ambele tabere anuntasera ca Israelul si-a redus pretentiile privind pastrarea a 11% din teritoriile evreiesti din Cisiordania pana la 7%, o cifra mult mai apropiata de ceea ce au cerut palestinienii.

In ciuda crizei aparute, Ephraim Sneh, adjunctul ministrului israelian al Apararii, a declarat ca negocierile vor continua.

"Nu ne putem opri in acest moment, pentru ca exista un licar de speranta si nu ave voie sa-l pierdem", a spus Sneh. Insa Ariel Sharon, liderul Partidului Likud si adversarul lui Barak in alegerile din 6 februarie, i-a cerut premierului sa opreasca negocierile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO