Prima pagina

UE spune ca 20% din factura la roaming este supraincarcata

21.01.2008, 18:55 14

Comisia Europeana evalueaza posibilitatea de a adopta reguli prin care sa oblige operatorii de telefonie mobila sa renunte la sistemul de tarifare pe minut al apelurilor efectuate in roaming (transfrontaliere), dupa ce un studiu realizat de autoritatile de reglementare din Uniune arata ca, in medie, consumatorii platesc pentru o durata a convorbirilor cu 20% mai mare decat cea reala.
Apelurile in roaming sunt taxate avand ca unitate de masura un minut, astfel ca, spre exemplu, un apel de 1 minut si trei secunde este taxat ca un apel de doua minute. "Suntem ingrijorati ca utilizatorii sunt taxati pentru minutul de convorbire si nu pentru durata reala a apelului in roaming ... ; la nivelul retail diferenta intre durata facturata si cea reala a convorbirilor pare a fi in mod uzual de 20%", conform unei informari a Comisiei Europene publicata saptamana trecuta.
Pe plan local taxarea se face la secunda dupa primul minut de convorbire. Nu este clar daca procentul de 20% s-ar aplica si in aceasta situatie.
CE va anunta de asemenea la finele acestui an daca va emite reglementari prin care sa uniformizeze si pretul platit de utilizatorii din tarile UE pentru mesajele text (SMS) si traficul de date (accesul la internet) in roaming, care ramane ridicat si inregistreaza variatii mari intre tarile membre.
"Sunt ingrijorata de tarifele practicate pentru mesajele SMS si accesul la internet in roaming. Vom monitoriza foarte atent evolutiile din acest segment si vom avea un raspuns potrivit pana la sfarsitul anului 2008", a declarat comisarul european Viviane Reding.
Operatorii locali de telefonie mobila nu au putut fi contactati pentru a comenta intentiile Comisiei Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO