Prima pagina

Un nou fond mutual vine prin Posta

19.12.2001, 00:00 50



Posta Romana va lansa in prima parte a anului viitor un fond mutual de tip monetar, "publicul-tinta" fiind pensionarii, au declarat pentru Ziarul Financiar surse bancare.

Potrivit surselor citate, banii stransi de la populatie vor fi plasati in titluri de stat, depozite bancare si in general tot ce inseamna instrumente specifice pietei monetare. O unitate de fond va avea o valoare de 10.000 de lei, iar distributia lor se va face prin reteaua Postei Romane.

Reteaua teritoriala a Postei - cateva mii de oficii postale - si "succesul de care s-a bucurat distribuirea unor instrumente bancare prin intermediul oficiilor postale" (n.r. - certificate de depozite ale BancPost, de exemplu) au fost de altfel o parte din atuurile pe care conducerea Postei s-a bazat la lansarea ideii.

Unitatile de fond vor fi emise pe perioade de timp foarte scurte - de 3-6 luni, pentru a usura accesul la bani in orice moment.

"Daca de exemplu, pensionarul va avea nevoie de bani peste o luna dupa ce i-a depus nu va intampina probleme. Ideea pe care se merge este de a gasi o schema de functionare cat mai simpla. Banca depozitara si societatea de administrare nu a fost alese inca, urmand ca la inceputul anului viitor sa se organizeze licitatii pentru desemnarea acestora", spun sursele citate.

Initial, Posta Romana va aloca 10 miliarde de lei pentru demararea acestui proiect, dar in timp va accepta drept parteneri si alte societati, ideal ar fi o banca si o societate de asigurare.

Potrivit unor surse din mediile finaciare, initiativa lansarii acestui fond apartine trezorierului Postei Romane, Cosmin Calinescu, fost vicepresedinte al Bancorex in "echipele" Florin Ionescu si Vlad Soare, si fost sef al dealing-ului Bancii Romane pentru Dezvoltare.

In Consiliul de Administratie al Postei mai este un fost membru al conducerii Bancorex, numai ca in echipa Razvan Temesan: este vorba despre Razvan Haritonovici, care este acum si presedinte al CA la singura societate de asigurari ramasa cu capital de stat, Astra.

Piata fondurilor mutuale trece printr-o perioada mai dificila, dupa caderea Fondului National de Investitii (FNI) - anul trecut in vara - care a zdruncinat increderea populatie in astfel de instrumente de economisire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO