Prima pagina

UniCredito intra la CA IB, Swiss preia Active

22.11.2005, 20:20 20

Banca italiana UniCredito Italiano a devenit saptamana trecuta actionarul majoritar indirect al societatii de administrare a fondurilor mutuale CA IB Asset Management, care administreaza trei fonduri mutuale pe piata romaneasca, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat schimbarea indirecta de actionariat.

CA IB este detinut de grupul HVB, care a fost preluat anul acesta la nivel international de italienii de la UniCredito. Acestia nu detineau activitati de administrare a investitiilor in Romania. La fel se intampla si cu Banca Tiriac, care la randul sau este in proceduri de fuziune pe plan local cu HVB Bank Romania.

Pasul urmator ar putea fi un rebranding al societatii de administrare, care este una dintre cele mai noi existente pe piata.

"Nu stim cand vor avea loc primele schimbari. Probabil va fi si o schimbare la nivel de brand. Este insa extrem de devreme ca sa ne pronuntam", spune Florian Dolea, directorul general al CA IB Asset Management.

Societatea avea o cota de 13% la finalul lunii trecute dintr-o piata de 80 de milioane de euro. Societatea a preluat anul acesta doua fonduri administrate de Quadrant Asset Management si a lansat un al treilea fond specializat in plasamente in titluri de stat europene.

Intr-o alta tranzactie avizata de CNVM saptamana trecuta, societatea de brokeraj Swiss Capital va prelua cea mai mica societate de administrare de pe piata, Active Management International, care administreaza un singur fond mutual.

Active Management International face parte din grupul Active care mai cuprinde si societatea de brokeraj Active International.

Active este detinuta de grupul american New Century Holdings prin intermediul fondului Broadhurst.

Active Management International nu a reusit sa se impuna pe piata fondurilor mutuale, una din cauze fiind lipsa unei retele de distributie. Societatea si-a redus numarul de fonduri administrate pana la unul, operand fuziuni intre fondurile pe care le detinea. La finalul lunii trecute, Active Dinamic, fondul administrat de societate, avea active de sub 100.000 de euro, adica o cota de piata de sub 0,1% si doar sapte investitori.

Swiss Capital este detinuta de omul de afaceri Sorin Apostol, care controleaza peste 99% din actiuni. El nu a putut fi contactat pentru a comenta aceasta tranzactie.

Swiss Capital ocupa locul 14 in topul brokerilor de la Bursa de Valori cu o cota de piata de 2,6% si tranzactii intermediate in valoare de aproximativ 83 milioane de euro.

Fondurile deschise de investitii romanesti detineau la finalul lunii trecute active in valoare de 80 de milioane de euro, in timp ce numarul de investitori depasea cu putin 69.000. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO