Prima pagina

Universitatea Yale, investitor in spatii comerciale si panificatie

19.11.2004, 00:00 30

Universitatea americana Yale este unul din principalii investitori in Romania in spatii comerciale si in panificatie, cu investitii in valoare de peste 20 de milioane de dolari. Reprezentantii fondului administrat de universitatea americana spun ca sunt interesati sa investeasca in continuare in Romania. Fondul de investitii al Universitatii Yale se afla in primele 1% dintre fondurile americane de investitii din punctul de vedere al randamentului obtinut in ultimii zece ani.
Fondul a investit in Romania prin intermediul companiei americane New  Century Holdings (NCH) Capital Inc., care administreaza cel mai mare fond de investitii de pe piata romaneasca, Broadhurst, care a plasat peste 200 de milioane de dolari in actiuni ale unor companii romanesti, la majoritatea acestora fiind actionar majoritar.
"Am investit pana acum in Romania prin intermediul NCH peste 20 de milioane de dolari si suntem in cautarea unor noi oportunitati. Vrem sa continuam investitiile, dar pana in prezent nu avem nimic sigur", a declarat Dean Takahashi, directorul Yale University Investment Office. El a deschis oficial sedinta de tranzactionare de ieri a Bursei de Valori Bucuresti.
La nivel mondial, fondul de investitii administrat de universitatea Yale detine participatii in valoare de peste 12 miliarde de dolari la diverse companii. Fondul a avut in ultimii zece ani o rata medie a rentabilitatii de 16,8%.
Dean Takahashi, directorul fondului de investitii al Yale University a venit in Romania pentru a cauta noi oportunitati de investitii impreuna cu presedintele si fondatorul NCH Capital, George Rohr.
NCH Capital are in plan sa investeasca pe piata romaneasca alte 200 de milioane de dolari in urmatorii ani, bani care vor veni de la investitori de pe piata americana de capital. "Intentionam sa ne dublam valoarea investitiilor in Romania in urmatorii doi pana la patru ani. Vom face plasamente atat in companii cotate pe piata de capital cat si in companii necotate," presedintele si fondatorul NCH Capital. Compania administreaza active in valoare de 2,8 miliarde de dolari pe plan mondial fiind prezenta in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est. Principalii investitori in fondurile administrate de NCH sunt fonduri administrate de departamentele de investitii ale unor universitati americane si fonduri de pensii.
Rohr a declarat ca domeniile spre care se vor orienta cu predilectie investitiile fondului sunt cel al serviciilor financiare si al industriei bunurilor de larg consum. "Industria alimentara a avut o crestere semnificativa in toate tarile din regiune," a spus el. Broadhurst este actionar majoritar la Vel Pitar unul din liderii pietei romanesti de morarit si panificatie.



Siminel Andrei, administratorul portofoliului NCH in Romania, a fost in ultimii ani unul dintre cei mai vehementi contestatari ai prevederilor legislatiei de capital in privinta drepturilor actionarilor minoritari. Disputele dintre el si Renault, actionarul majoritar al producatorului de automobile Dacia au obligat guvernul sa modifice in doua randuri legislatia pietei de capital." Motivul pentru care piata romaneasca de capital nu este acolo unde este cea a Poloniei sau Ungariei nu este altul decat nivelul redus de protectie pentru actionarii minoritari," a spus Rohr.
Broadhurst a realizat in Romania anul acesta cea mai mare crestere a valorii plasamentelor de la intrarea pe piata romaneasca. "De la inceputul anului am avut o crestere de 20% in dolari. Am fost foarte afectati de scaderea pietei in 1998 si 1999, am revenit pe profit incepand din 2000, dar acesta este primul an cu o crestere semnificativa a fondului," a declarat George Rohr. Anii 1998 si 1999 a insemnat o scadere drastica pentru Bursa din Bucuresti din cauza retragerii de pe piata a unui numar mare de investitori straini. Broadhurst este prezent pe piata romaneasca incepand din anul 1994, un an dupa infiintarea NCH a fost infiintata la New York. NCH este printre primele fonduri de investitii occidentale care au investit in Europa de Est detinand in prezent participatii in valoare de mai multe sute de milioane de dolari la companii din regiune.
Principalele domenii spre care s-au orientat plasamentele Broadhurst sunt spatiile comerciale, industria electrotehnica, panificatie si materiale de constructii. Fondul a preluat indirect anul trecut Libra Bank, pe care vrea sa o aduca la o cota de piata de 1% in urmatorii cinci ani, strategia fondului fiind aceea de a vinde banca peste 9-10 ani.
Broadhurst detine direct sau indirect participatii majoritare la Electeoaparataj, Electrotehnica, compania de automatizari industriale Imsat Bucuresti, producatorul de motoare electrice UMEB, retelele de magazine Romarta si Winmarkt.
Strategia aleasa de Broadhurst pentru majoritatea plasamentelor  a avut in vedere preluarea controlului companiilor in care a investit, pentru a putea asigura un management performant, si fuziunea societatilor cu obiecte de activitate similare pentru a asigura reducerea costurilor. Fondul si-a lichidat in ultimii ani o mare parte a participatiilor minoritare pe care le detinea, fiind de multe ori in conflict cu actionarii majoritari ai companiilor unde era actionar.  "Vanzarea pachetelor minoritare nu este neaparat o strategie. Incercam sa ne aparam drepturile la companiile unde suntem minoritari, dar vindem atunci cand pretul e bun si putem investi in alte companii," a spus Rohr.
Piata bursiera romaneasca cea pe care Broadhurst si-a plasat cea mai mare partea a anilor pe care i-a atras de la investitorii americani a inregistrat printre cele mai bune performante din regiune. Anul acesta, de exemplu, preturile actiunilor cotate pe piata s-au dublat.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO