Prima pagina

Valmar: Noua taxa auto va injumatati cresterea pietei

16.01.2008, 18:28 7

Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto, care mai detine si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala, a reestimat cresterea pietei auto locale in 2008 la 5%, fata de valoarea initiala de 10%, datorita modificarii taxei de prima inmatriculare, care inregistreaza o crestere accentuata in cazul automobilelor noi si o scadere in cazul celor mai vechi.
"In contexul in care taxa auto va suferi modificari, piata auto va inregistra in 2008 o crestere de 5% in raport cu anul care tocmai s-a incheiat. Aceasta crestere va veni in primul rand pe fondul de crestere economica. Cu siguranta datorita cresterii taxei in cazul automobilelor noi vanzarile acestora se vor diminua", a declarat Brent Valmar.
In 2007 vanzarile de autovehicule s-au apreciat cu peste 20%, cu mult peste estimarile initiale de 7%.
"Nu intamplator spuneam 7%. Ne asteptam la o discutie furtunoasa pe seama taxei de prima inmatriculare. Ceea ce ne-am propus noi avand ca motivatie principala o masura de protectie a mediului prin aceasta taxa de prima inmatriculare a fost bine gandit si foarte bine structurat, astfel incat s-au vandut mai multe masini noi, dar in niciun caz nu a avut loc o diminuare a importurilor de automobile second hand. Inclusiv importurile de masini second hand au inregistrat o crestere a importurilor, cu observatia ca au predominat importurile de masini mai noi", a spus Valmar.
In 2007 importurile de autoturisme second hand au fost de 123.842 de unitati, in crestere cu peste 20% fata de anul trecut. Porsche Romania a inregistrat in 2007 vanzari de 58.790 de unitati, in crestere cu peste 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO