Prima pagina

Veniturile Orange s-au majorat cu 29% in primul trimestru

Veniturile Orange s-au majorat cu 29% in primul trimestru

Richard Moat, CEO al Orange Romania

27.04.2007, 18:57 24

Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a inregistrat in primul trimestru al acestui an venituri de 283,3 mil. euro, in crestere cu 29,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat ieri compania.
Operatorul si-a imbunatatit semnificativ ritmul de crestere fata de anul trecut, cand raportase la finalul T1 o crestere de 23% a cifrei de afaceri, la 239 mil. euro. De asemenea, cresterea cifrei de afaceri cu aproape 30% vine pe fondul unei incetiniri a procentului de crestere a numarului de clienti noi, fata de perioada similara a anului trecut.
Orange a raportat pentru T1 2007 o crestere cu 16,4% a numarului de clienti, la 8,271 milioane de clienti, ceea ce inseamna ca operatorul a adaugat circa 230.000 de clienti noi fata de finalul anului trecut.
Anul trecut, la finalul T1, Orange anuntase o crestere cu 34% a numarului de clienti.
"Suntem foarte multumiti de accelerarea ritmului de crestere a numarului de clienti cu abonament si de evolutia semnificativa a traficului in retea fata de trimestrele anterioare", a declarat directorul general executiv al Orange Romania, Richard Moat.
Compania are ca obiectiv pentru acest an continuarea dezvoltarii retelei de acces mobil la Internet de mare viteza (broadband), prin tehnologiile EDGE si 3G, si va introduce in curand servicii pe tehnologie HSDPA, cunoscuta sub denumirea 3,5G, a precizat Moat.
Compania nu a raportat numarul de clienti care utilizeaza serviciile de date mobile prin tehnologiile EDGE sau 3G, dar a precizat ca "datorita ofertelor competitive lansate de Orange in ultima perioada, numarul clientilor broadband (EDGE si 3G) a crescut semnificativ".
Orange a raportat pe anul trecut afaceri de 1,082 mld. euro, in crestere cu 24,4% fata de anul 2005. Operatorul nu a publicat date privind profitul obtinut in 2006. In 2005, Orange Romania a facut un profit brut de 324,4 mil. euro la o cifra de afaceri de 870 mil. euro.
Principalul concurent al Orange de pe piata locala, operatorul Vodafone Romania, a incheiat anul trecut cu 7,7 milioane de clienti si a anuntat ca a inregistrat o cifra de afaceri de peste un miliard de euro.
Orange Romania si-a propus sa incheie acest an cu un numar de 8,7 milioane de clienti, tinta ce arata ca majorarea numarului de clienti din primul trimestru cu circa 230.000 este in acord cu obiectivele operatorului.
Orange are de infruntat o competitie dura atat cu Vodafone Romania, al doilea jucator din piata, cat si cu Cosmote Romania - care si-a relansat operatiunile in decembrie 2005.
Vodafone Romania a inregistrat un ritm de crestere puternic anul trecut si a reusit sa recupereze o parte din decalajul existent fata de liderul pietei. Vodafone a atras anul trecut cel mai mare numar de clienti noi de pe piata, respectiv 1,6 milioane de utilizatori.
Anul trecut, Cosmote a atras circa 1,2 milioane de clienti, in timp ce Orange Romania - peste un milion de clienti noi. La sfarsitul anului Orange avea 8 mil. clienti, Vodafone - 7,7 mil. clienti, Cosmote 1,23 mil. clienti, iar Telemobil (Zapp) - circa 500.000 de clienti. Cel mai mare numar de clienti noi pentru primul trimestrul 1 al acestui an - 770.000, a fost raportat de Cosmote Romania, in conditiile in care operatorul si-a relansat operatiunile in decembrie 2005 si desfasoara campanii agresive de promovare pentru a-si majora numarul de utilizatori. Circa 80% din utilizatorii Cosmote utilizeaza cartele preplatite.
Vodafone Romania nu a anuntat rezultatele financiare si numarul de clienti pentru primul trimestru al acestui an.
Conform estimarilor facute de operatori rata de penetrare a telefoniei mobile va creste in acest an de la 80% la 90%, ceea ce inseamna ca pe piata este inca loc de crestere.
Richard Moat, CEO al Orange Romania, a declarat anterior pentru ZF ca in 2007 cresterea pietei se va incetini, pentru ca piata nu va putea continua sa creasca in ritmul din 2006.
Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, declara de asemenea ca in acest an piata de telefonie mobila nu va mai creste natural, astfel ca operatorii vor fi nevoiti sa se lupte pentru fiecare client.
In ce priveste rezultatele anuntate la nivel global de France Telecom, operatorul a mentionat ca a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere a numarului de abonati in Senegal - 97,4%, Iordania - 79,6% si Egipt - 53,2%. Romania este inclusa in categoria pietelor cu un potential important de crestere pentru operatiunile de telefonie mobila ale France Telecom, alaturi de Polonia, Botswana, Camerun, Coasta de Fildes, Republica Dominicana, Egipt, Guineea Ecuatoriala, Iordania, Madagascar, Mauritius, Mexic, Moldova, Vietnam, Senegal, Slovacia si Vietnam. Brandul Orange avea 106 milioane de clienti la sfarsitul trimestrului, cu 63% peste nivelul inregistrat la finele lunii martie 2006.
Numarul clientilor serviciilor de telefonie mobila Orange, excluzand serviciile MNVO (Mobile Virtual Network Operators) a crescut cu 15,1% fata de primul trimestru din 2006, in termeni comparabili, la 100,103 milioane, iar avansul s-a plasat la 2,5 milioane in perioada ianuarie-martie 2007.
France Telecom, principalul grup francez de telecomunicatii la nivel mondial, a consemnat primele trei luni venituri de 12,844 miliarde de euro, in crestere cu 1,8% fata de perioada ianuarie-martie 2006. Profitul inainte de impozitare, de deducerea dobanzilor, deprecierilor si amortizarilor (EBITDA) s-a plasat la 4,657 mld. euro in primele trei luni.
France Telecom a anuntat ieri ca Sanjiv Ahuja va parasi pozitia de CEO al diviziei de telefonie mobila, el urmand sa ramana CEO al Orange Marea Britanie si consultant al sefului operatorului, Didier Lombard. Succesorul lui Ahuja este Olaf Swantee care a lucrat anterior pentru compania HP, ca responsabil de vanzarile pentru companii pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO