Prima pagina

Viitorul sumbru al economiei SUA trimite dolarul la podea

16.07.2008, 17:28 17

Dolarul a atins un nou minim record fata de euro, pe fondul speculatiilor conform carora presedintele bancii centrale a Americii (Fed), Ben Bernanke, si seful Trezoreriei americane, Henry Paulson, vor declara in fata Congresului american ca pierderile de pe piata creditelor vor afecta ritmul de crestere economica a SUA, scrie Bloomberg.
Dolarul a scazut pana la 1,6038 dolari/euro, cea mai scazuta valoare de la introducerea euro in 1999 pana in prezent. Recordul minim anterior al monedei americane a fost cel de 1,6019 dolari/euro atins pe data de 22 aprilie.
Moneda americana a atins cea mai scazuta valoare a ultimilor 25 de ani in fata dolarului australian, in conditiile diminuarii gradului de incredere in institutiile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac, dupa ce guvernul a anuntat ca va sprijini cele doua mari companii ipotecare. Yenul japonez s-a apreciat si el, dupa ce banca centrala a Japoniei a decis ieri mentinerea ratei de referinta a dobanzii la 0,5% pe an, cel mai scazut nivel din randul marilor economii.
"Pietele reactioneaza negativ la aceasta criza a creditelor din SUA, iar acest lucru afecteaza evolutia dolarului. Economistii speculeaza ca Bernanke va prezenta o imagine sumbra a economiei americane", a afirmat strategul UniCredit Markets & Investment Banking in Milano, Roberto Mialich.
In fata yenului japonez, dolarul a atins ieri valoarea de 168,16 yeni/dolar. Economia Japoniei, a doua din intreaga lume ca marime, va creste cu 1,2% in anul fiscal care se incheie pe data de 31 martie 2009, situandu-se sub estimarea economistilor, de 1,5%.
Banca centrala a Japoniei ar putea majora costurile de imprumut daca inflatia se va accelera, iar ritmul de crestere economica se va mentine la 1%, este de parere fostul sef de politici monetare din cadrul Ministerului de Finante al Japoniei,Toyoo Gyothen. "Cel mai probabil, Fed va mentine rata dobanzii-cheie", a adaugat Gyothen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO