Prima pagina

Vincon face o miscare strategica: se duce in Dobrogea

28.06.2005, 20:02 21

Vincon Vrancea, unul dintre cei cinci mari jucatori din piata vinurilor de soi, a luat in arenda 330 de hectare cu vita-de-vie in Dobrogea, iesind pentru prima data din regiunea Moldovei.

O astfel de miscare a unui mare producator de vinuri, de a produce in afara arealului care l-a consacrat, este putin intalnita in piata la marii jucatori, mai activi fiind cei de dimensiuni mai mici, cum sunt Vinarte si Halewood Romania.

Chiar daca cele 330 de hectare nu sunt inca in proprietate, ele vor oferi posibilitatea celor de la Vincon sa produca vinuri de origine din Colinele Dobrogei, in conditiile in care cei mai mari producatori de vinuri din Dobrogea au fost pana acum doar Murfatlar si Fruvimed Medgidia.

Miscarea celor de la Vincon vine si in urma restrictiilor legislative care nu mai ofera posibilitatea imbutelierii vinurilor altundeva decat pe arealul unde sunt produsi strugurii.

"Circa o treime din vita-de-vie de la Chirnogi este plantata cu Sauvignon Blanc, restul fiind cu Merlot", spune Georgel Costache, directorul general al Vincon Vrancea.

El spune ca Vincon intentioneaza sa construiasca la Chirnogi si o crama. Vincon Vrancea a achizitionat recent pentru 2 milioane de dolari (1,7 milioane de euro) producatorul de vinuri Vitisamp Husi, care detine peste 550 de hectare cu vita-de-vie.

Prin aceste achizitii succesive Vincon a devenit unul dintre cei mai mari cultivatori de vita-de-vie din Romania, cu o suprafata de peste 2.200 de hectare. Basil Zarnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), ce grupeaza cei mai importanti jucatori din industrie, spune ca miscarea celor de la Vincon este explicabila.

"Marii jucatori din piata vinurilor vor sa-si consolideze pozitia. E important insa si pentru plantatiile cu vita-de-vie pentru ca multe dintre acestea sunt in paragina, iar patrimoniul viticol se degradeaza", spune Zarnoveanu.

Romaniei i-a fost recunoscuta in relatia cu UE o suprafata cu vita-de-vie de 240.000 de hectare, negocierile pentru momentul postaderare realizandu-se pe o suprafata de 190.000 de hectare. Vincon a avut anul trecut vanzari de 23 de milioane de dolari (20,5 milioane de euro), in crestere cu 30% fata de anul anterior.

Compania Vincon este controlata de fostul fotbalist Gica Popescu, actualmente impresar FIFA, care detine un pachet de 76,033%, si de Luchi Georgescu, prietena vicepresedintelui clubului de fotbal Dinamo Bucuresti, Gigi Netoiu. Vincon este listata pe Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.000 de lei, ceea ce inseamna o capitalizare de 6 milioane de dolari.

Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut, conform datelor furnizate de Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV), la circa 310 milioane de euro, principalii jucatori alaturi de Vincon fiind Murfatlar Romania, Jidvei, Vinterra, Halewood Romania, Vinia Iasi, Vinarte si Cramele Recas. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO