Prima pagina

Vista accelereaza cresterea pietei de PC-uri cu peste 10%

31.01.2007, 19:30 22

Lansarea sistemului de operare Windows Vista va determina o accelerare de peste 10% a cresterii inregistrate in acest an de piata locala de PC-uri si va majora si cererea pentru componente PC si sisteme de calcul puternice, considera jucatori de pe piata locala IT.
"Daca in 2006 piata locala de PC-uri a crescut cu 7%, noi estimam ca in 2007 lansarea Vista va accelera cresterea la peste 10%", a declarat pentru ZF Jiri Rizek, CEO al Flamingo Group, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala de IT&C si comert cu electrocasnice.
Conform estimarilor realizate de mai multi jucatori din piata, anul trecut pe piata locala s-au vandut circa 600.000 de PC-uri, cifra care include PC-uri de birou, laptop-uri si servere.
"2007 va fi un an special din punctul de vedere al cerintelor hardware impuse de noul sistem de operare. Din acest motiv, piata va beneficia de pe urma vanzarii unor configuratii hardrware mai puternice precum si de migrarea catre Vista a companiilor care au amanat trecerea la Windows XP", a adaugat Rizek.
Anterior, alti jucatori de pe piata locala estimau ca vanzarea de componente pentru PC ar putea creste cu 25% in acest an, ca efect al lansarii Vista.
Microsoft a lansat ieri sistemul de operare Windows Vista pentru utilizatori individuali in magazine din 70 de tari.
In Romania, Windows Vista si suita de aplicatii Office 2007 vor fi lansate pe data de 1 februarie in cadrul unui eveniment la care va participa si Bill Gates, cofondatorul Microsoft.
PC-urile cu Vista si Office precum si produsele in sine vor fi disponibile in magazine din 1 februarie.
Drumul de la aeroport spre Capitala, precum si centrul Bucurestiului arata ca filiala locala a Microsoft vrea sa faca din lansarea celor doua produse un eveniment - decoratiunile de Craciun fiind inlocuite cu logo-uri ale Windows.
Vista este considerat un punct de cotitura in istoria Microsoft, dar si unul dintre factorii care vor influenta puternic vanzarile de PC-uri din acest an de pe plan global.
Analistii estimeaza ca in 2007 vor fi vandute 63 de milioane de PC-uri cu Vista, cu 17 milioane mai putin decat estimarea Microsoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO