Prima pagina

Vodafone: rezultat EBITDA de 558 mil. euro, mai mare cu 11%

Vodafone: rezultat EBITDA de 558 mil. euro, mai mare cu 11%
28.05.2008, 21:14 19

Vodafone, al doilea jucator de pe piata locala de telefonie mobila, a inregistrat in anul fiscal 2007/2008, incheiat in martie 2008, un profit operational inainte de plata dobanzilor, a taxelor, depreciere si amortizare (EBITDA) de 558 mil. euro, in crestere cu 11 % fata de anul precedent.
Veniturile totale ale Vodafone au fost de 1,18 mld. euro, reprezentand o crestere de 11% comparativ cu anul financiar precedent, pe fondul cresterii numarului de clienti (cartele sim active) cu 12% (967.000 utilizatori), la 8,9 milioane clienti. Veniturile din servicii au avansat cu 10%, ajungand la un total de 1,12 mld. euro.
Diferenta de 62 mil. euro dintre veniturile totale si cele din servicii reprezinta contravaloarea incasarilor din vanzari de telefoane mobile, carduri de date, accesorii GSM si cartele sim.
Marja de profit a companiei a ramas constanta, la 47% din veniturile totale, chiar daca pe piata concurenta s-a inasprit odata cu relansarea Cosmote si intrarea pe piata a RCS&RDS, iar tarifele s-au situat pe un trend descrescator. Orange, cel mai mare rival al Vodafone, a trecut de 10 mil. clienti, in timp ce Cosmote are aproape 4 mil. clienti.
Mentinerea marjei de profit poate fi explicata prin structura bazei de clienti Vodafone, operatorul reusind sa-si majoreze in anul fiscal cu 19% numarul de abonati - categoria de clienti care aduce cele mai mari venituri. De asemenea, Vodafone are o pozitie puternica pe piata clientilor de business.
Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, afirma ca rezultatele financiare au fost afectate de scaderea tarifelor de interconectare si pentru apelurile in roaming dar mai ales de evolutia cursului valutar. Vodafone a trecut la tarifarea in euro de la 1 octombrie 2007.
"Cu siguranta ca impactul reglementarilor s-a facut simtit si in rezultatele noastre din anul financiar. Am avut de luptat si cu devalorizarea masiva a dolarului fata de euro, de aproximativ 20%. Am crescut (veniturile totale - n. red.) cu 310 milioane de dolari, ceea ce reprezinta cea mai mare crestere absoluta din istoria companiei", a declarat pentru ZF Liliana Solomon.
Orange a inregistrat in T1 2008 venituri de 307 mil. euro, mai mari cu 8%, si de 1,2 mld. euro in 2007, in crestere cu 24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO