Prima pagina

Vodafone si Orange intra in razboi cu ANRC

Vodafone si Orange intra in razboi cu ANRC

Dan Georgescu, presedintele ANRC

11.07.2006, 19:21 17

Operatorii de telefonie mobila Vodafone Romania si Orange Romania vor fi obligati sa reduca pana in luna ianuarie 2009, cu aproximativ 40%, tarifele de interconectare practicate in relatia cu ceilalti operatori de comunicatii, a anuntat ieri Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Reducerea va fi realizata in patru etape, incepand cu luna septembrie a acestui an, tariful urmand sa scada in fiecare an, cu cate 11,3%. La inceputul anului 2009 tariful de interconectare va fi de 5,03 eurocenti / minut, fata de 8,31 eurocenti/minut in prezent, conform datelor ANRC.
Tariful de interconectare pentru terminarea apelurilor practicat de cei doi operatori este platit catre Vodafone si Orange pentru orice apel care are ca destinatar unul din clientii celor doua retele. Acest tarif, in prezent de 8,31 eurocenti/minut, are o importanta majora, intrucat reprezinta, practic, elementul pe baza caruia se stabilesc tarifele retail ale celorlalti operatori pentru apelurile catre Vodafone si Orange.
La inceputul lunii aprilie a acestui an, ANRC propusese o reducere a tarifelor cu cate 14,8% pe an, iar la sfarsitul lunii trecute isi revizuise propunerea la o scadere cu 12,5% pe an a tarifelor de interconectare. Daca prima propunere a ANRC ar fi fost aplicata, Orange si Vodafone ar fi trebuit sa reduca tarifele de interconectare cu peste 50%.
Reprezentantii autoritatii de reglementare nu au furnizat informatii privind efectele financiare pe care le va avea decizia sa asupra veniturilor celor doi operatori de telefonie mobila. In cazul Romtelecom, care si-a redus de asemenea tarifele de interconectare in urma unei decizii ANRC, autoritatea estimase ca operatorul de telefonie fixa nu va mai incasa, in doi ani, venituri de 6,5 mil. euro.
Prima reactie a venit din partea Vodafone, care a calificat drept "incorect" modelul de calcul al ANRC, pentru ca ar fi subestimat costurile reale inregistrate de companie. "Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de efectele deciziei ANRC si apreciem ca aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone Romania, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania", a spus Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania. Operatorul a criticat de altfel in termeni duri decizia ANRC, care ar fi urmat "unor discutii bilaterale insuficiente, demarate in august 2005...; spre deosebire de practica europeana, procesul de consultare cu ANRC a fost formal si nu a implicat o analiza obiectiva a tuturor factorilor".
Operatorul a prezentat de altfel o serie intreaga de "deficiente in elaborarea modelului de calculatie impus de ANRC", operatorul concluzionand ca "argumentul ANRC privind beneficiile pe care o astfel de decizie le aduce utilizatorului final este conjunctural". Conform Lilianei Solomon, "o analiza financiara obiectiva arata ca aceste costuri sunt imposibil de sustinut, fara a afecta in mod serios calitatea serviciilor pe care le oferim. Aceasta va aduce nu beneficii, ci prejudicii utilizatorului final, in conditiile in care calitatea serviciilor noastre este la cele mai inalte standarde europene, iar preturile cu amanuntul sunt printre cele mai scazute din Europa".
Orange a respins, la randul sau, ferm decizia ANRC, sustinand ca tariful impus este sub costurile de interconectare ale operatorului. "Aplicarea tarifelor dupa acest model va avea un impact negativ asupra Orange Romania si a clientilor sai. Se va incetini ritmul de investitii, dezvoltarea de noi produse si servicii, a acoperirii teritoriale si, nu in ultimul rand, vor fi afectate relatiile internationale ale Orange Romania. Consideram ca acest impact negativ nu este contrabalansat de niciun beneficiu pentru clienti sau pentru industrie", a spus Thierry Millet, directorul comercial al Orange Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO