Prima pagina

Voiculescu si-a vandut actiunile la Petromidia

17.01.2005, 00:00 22

Camelia Voiculescu, fiica omului de afaceri Dan Voiculescu a vandut vineri la Bursa un pachet de 0,5% din actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (Petromidia), pachetul de actiuni fiind ultimul pe care il mai detinea in cadrul companiei, afirma surse din piata de capital. Ea a incasat pe pachetul de actiuni aproape 95 miliarde de lei (2,5 milioane de euro).
Fiica omului de afaceri cumparase in luna aprilie a anului trecut de pe Bursa actiuni reprezentand 2,4% din capitalul Petromidia, fiind la acel moment cel de-al saselea actionar ca marime al companiei petroliere.
Camelia Voiculescu si Dan Voiculescu nu au putut fi contactati pentru a comenta tranzactiile de la finalul saptamanii trecute. Actiunile Petromidia au fost vineri cele mai tranzactionate de la Bursa cu operatiuni in valoare de 140 miliarde de lei. (3,6 milioane de euro).Actiunile s-au tranzactionat pe piata in jurul pretului intre 1.060 si 1.090 de lei, numarul actiunilor transferate depasind 130 de milioane,.
Camelia Voiculescu a cumparat actiuni Petromidia in luna aprilie, imediat dupa listarea companiei pe Bursa. Rompetrol SA (Vega) a vandut atunci pachete importante de actiuni Petromidia la 116 lei/actiune. Pretul actiunilor a urcat apoi continuu, depasind dupa cateva zile nivelul de 700 de lei. In actionariatul companiei au intrat atunci mai multe fonduri si  banci straine, acestea din urma in  numele unor clienti.
Petromidia deruleaza in prezent o operatiune de majorare a capitalului social in care actionarii minoritari, inclusiv Camelia Voiculescu, au dreptul sa subscrie la 1.000 lei/ectiune 0,3 actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta la data de referinta, in decembrie anul trecut. Petromidia are in prezent o capitalizare bursiera de aproape 500 milioane de euro, iar valoarea de piata a companiei ar putea creste pana la 650 milioane de euro dupa finalizarea majorarii de capital.
Petromidia, principala companie a grupului petrolier Rompetrol, a inregistrat anul trecut o crestere cu 27,4% a cifrei de afaceri, pana la 1,16 miliarde euro, conform rezultatelor financiare neauditate. Profitul operational a crescut de aproape cinci ori, pana la 58,5 milioane de euro pe fondul investitiilor derulate si a scumpirii produselor petroliere pe piata romaneasca. Analisti se asteapta insa ca pierderile din activitatea financiara ale Petromidia in 2004 sa fie mai mari decat profitul operational.
Camelia Voiculescu mai detine prin intermediul societatii Grivco un pachet minoritar de actiuni la producatorul de motoare electrice Ana Imep Pitesti. Ana Imep este controlata de omul de afaceri George Copos, ministru de stat in actualul guvern. Copos impreuna cu Grivco au derulat anul trecut impreuna o oferta de preluare pentru a delista actiunile Ana Imep de la Bursa Electronica RASDAQ.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO