Prima pagina

Vulturii din industria financiara cad prada crizei mondiale

02.09.2008, 19:51 14

Atticus Capital, unul dintre cele mai puternice fonduri de hedging din New York, a inregistrat pierderi in valoare de peste 5 miliarde de dolari (3,4 mld. euro) in acest an, performantele sale fiind afectate de criza pietelor de credit, scrie cotidianul Financial Times.
Valoarea celor mai importante doua fonduri ale firmei scazuse cu un sfert si respectiv cu aproape o treime pana la sfarsitul lunii august, printre cele mai mari pierderi in dolari consemnate vreodata de un fond de hedging.
La sfarsitul lunii iulie, Atticus avea 14 miliarde de dolari (9,5 mld. euro) in administrare, in scadere de la un nivel maxim de peste 20 de miliarde de dolari anul trecut.
Pierderile suferite de Atticus reflecta dificultatile cu care se confrunta fondurile care achizitioneaza actiuni ieftine in asteptarea unui factor care sa le sporeasca valoarea. Atticus, al carui copresedinte este Nathaniel Rothschild, fiul lui Jacob Rothschild, a fost indeaproape implicat in mai multe din cele mai importante tranzactii incheiate in ultimii ani, contribuind la esecul Deutsche Boerse in incercarea de a achizitiona bursa londoneza si al ofertei Barclays pentru ABN Amro.
Fondurile din aceasta categorie, ce include investitorii activisti, s-au numarat printre cele mai populare in randul investitorilor in fonduri anul trecut, insa situatia s-a schimbat in momentul in care investitorii au inceput sa se orienteze catre strategii cu sanse mai mari de a aduce profit pe o piata in scadere.
Atticus insa a inregistrat retrageri neinsemnate, conform unor surse apropiate fondului, gratie performantelor sale, dintre cele mai solide din industrie.
Fondul Atticus European de 7 miliarde de dolari condus de David Slager, un fost trader al bancii de investitii Goldman Sachs, a inregistrat o scadere de 32,9% pana la sfarsitul lunii august, in timp ce fondul de dimensiuni usor mai reduse Atticus Global, condus de Tim Barakett, a scazut cu 25 de procente.
Pierderile survin dupa mai multi ani de rezultate foarte bune pentru fonduri, Atticus European consemnand cresteri anuale de 28%, 44% si 63% in ultimii trei ani, iar Global o crestere anualizata de 17,5% in ultimii cinci ani.
Rob Coburn, director al departamentului de relatii cu investitorii al Atticus, a declarat ca fondul este un investitor pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO