Prima pagina

Wienerberger cauta loc pentru o fabrica de caramizi de 18 mil. euro

22.03.2005, 00:00 35


Grupul austriac Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume si al doilea mare operator de pe piata europeana de acoperisuri, ar putea realiza o investitie la Cluj-Napoca de 18 milioane euro intr-o unitate de productie de blocuri ceramice si materiale de constructii.


Wienerberger detine doua fabrici de caramizi in Romania, la Sibiu si la Gura Ocnitei (Dambovita), in care a investit peste 27 de milioane de euro.


Oficialii Wienerberger au avut ieri o intalnire cu primarul Clujului, Emil Boc, in cadrul careia i-au prezentat planurile de investitii.


"Pentru ca municipalitatea nu detine teren pe care sa il ofere investitorilor straini, incercam sa atragem investitorii prin scurtarea traseului de obtinerea autorizatiilor necesare, in limitele legale", a declarat pentru ZF Transilvania primarul Clujului.


El a adaugat ca investitia urmeaza a se derula incepand cu anul 2006 si va crea peste 100 de noi locuri de munca.


Pentru derularea acestui proiect, grupul austriac ar urma sa colaboreze cu compania Sanex - detinuta de un alt grup austriac - Lasselsberger. Aceasta colaborare s-ar putea materializa prin preluarea unor spatii de productie de la Sanex Cluj, afirma surse apropiate proiectului.


Conducerea grupului Wienerberger a anuntat anul trecut pentru piata romaneasca un plan de investitii de pana la 100 milioane euro in urmatorii cinci ani.


Producatorul austriac de caramizi are in plan inaugurarea a inca doua unitati de productie de blocuri ceramice in acest interval de timp. Clujul si alte locatii au fost luate in vizor pentru derularea unui asemenea proiect, mai spun sursele citate.


"Wienerberger este cel interesat sa investeasca intr-un asemenea proiect pentru capacitati noi de productie, colaborarea cu Sanex fiind pe alt plan in cadru proiectului", explica sursele citate.


Piata de materiale de constructii din Romania, cu o rata de profit atractiva si in plina dezvoltare, a devenit o tinta predilecta de interes pentru investitorii straini, care au anuntat planuri de achizitii sau de construire de noi capacitati.


La finele anului trecut, grupul austriac a primit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) o finantare in valoare totala de 5,6 mil. euro, din care 4 mil. euro in lichiditati si 1,6 mil. euro reprezentand actiuni achizitionate.


BERD a anuntat ca va acorda Wienerberger o facilitate de credit de 50 mil. euro pentru extinderea acestuia in Europa de Sud-Est si Comunitatea Statelor Independente. Fondurile care vor ajunge la subsidiara din Romania fac parte din aceasta facilitate. Wienerberger Sisteme Caramizi Romania va folosi suma alocata pentru modernizarea fabricii de caramizi pe care a achizitionat-o la Sibiu, in martie 2004, pentru 9 mil. euro.


De altfel, BERD a achizitionat in 2003 un pachet minoritar de actiuni la Wienerberger Sisteme Caramizi pentru doua milioane de euro, fonduri care au fost utilizate pentru constructia fabricii de la Gura Ocnitei.


Wienerberger a raportat anul trecut venituri totale de 1,75 mld. euro, in crestere cu 14%, potrivit rezultatelor preliminare ale grupului.
transilvania@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO