Prima pagina

Ziua castigatorului la BCR: Erste sau Millennium?

Ziua castigatorului la BCR: Erste sau Millennium?
20.12.2005, 19:45 23

Portughezii de la Millennium ar putea plati 3,8 miliarde de euro pentru 62% din actiuni, crede cea mai mare banca spaniola, Santander.

Noul proprietar al celei mai mari banci din Romania urmeaza sa fie anuntat astazi la ora 19.00 la sediul AVAS de catre ministrul finantelor Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare. Castigatorul urmeaza sa fie ales dintre banca austriaca Erste si portughezii de la Millennium pe criteriul celui mai mare pret oferit pentru 61,88% din actiunile bancii.

Ofertele finale vor fi deschise in prezenta membrilor Comisiei de privatizare, a reprezentantilor Erste si Millennium, a consultantilor statului si a celor doi investitori, la eveniment fiind invitata si presa. Contractul de privatizare va fi semnat pe 21 decembrie.

Banco Santander, cea mai mare banca spaniola, se asteapta ca Millennium BCP sa castige cursa pentru BCR platind un pret de 3,8 miliarde de euro, potrivit unui studiu al bancii citat de agentia de presa Reuters.

"Suntem convinsi ca BCP va castiga licitatia pentru BCR si va plati 3,8 miliarde de euro pentru pachetul de 62% din actiuni", se spune in raport. Santander crede ca este de asteptat ca Millennium sa apeleze la actionari pentru a strange 1,7 mld. euro cu care sa poata finanta tranzactia. Chiar si asa, banca spaniola recomanda cumpararea de actiuni ale bancii portugheze: "BCP este de cumparat fie ca achizitioneaza BCR, fie ca nu".

Conform raportului Santander, in context general preluarea BCR ar reprezenta o tranzactie care va schimba radical banca portugheza, asa incat afacerea nu ar trebui privita doar prin prisma efortului financiar pe termen scurt, care s-ar putea dovedi exagerat de conservator in viitor.

Potrivit unor analisti citati tot de Reuters, Erste Bank este favorita la BCR. "Erste este intr-o pozitie mai buna decat Millennium pentru ca este o banca mai mare. Din punct de vedere strategic, Erste are experienta in cumpararea si restructurarea de banci in regiune", a declarat Jiri Stanik, analist la firma de brokeraj Wood and Co din Praga.

Ieri, presedintii celor cinci societati de investitii financiare (SIF), care detin 30% din actiunile BCR, au fost invitati pentru ora 16.00 la sediul Guvernului pentru a discuta pe marginea contractului de privatizare.

"Am primit un fax de la Guvern prin care eram invitati la o discutie pentru a clarifica unele aspecte privind privatizarea BCR", a declarat pentru ZF unul dintre presedintii SIF-urilor. SIF-urile au incheiat un protocol cu AVAS prin care sunt stipulate o serie de conditii care ar urma sa fie impuse prin contractul de privatizare.

"In protocol exista prevederea privind listarea bancii la Bursa", a declarat presedintele aceleiasi SIF.

"Statutul BCR prevede ca deciziile importante privind banca nu pot fi luate decat cu o majoritate de 75%, ceea ce nu i-ar permite castigatorului cursei de privatizare sa aiba un control deplin asupra bancii, in conditiile in care acesta urmeaza sa preia un pachet de aproximativ 62% din actiuni. Ceea ce vom cere insistent este sa ne fie prezentat contractul de privatizare", a mai declarat sursa citata.

Conform informatiilor existente pe piata, SIF-urile au cerut si stabilirea politicii de dividende a bancii pentru urmatorii ani, astfel incat acestea sa nu isi piarda cea mai importanta sursa de venituri din ultimii ani.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO