Prima pagina

Ziua scadentei pentru Romania este 2 ianuarie 2007, spune ambasadorul Frantei la Bucuresti

13.04.2005, 19:55 14

In ajunul votului din Parlamentul European privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, ambasadorul Frantei in Romania, Herve Bolot, afirma, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ca importanta nu este ziua de astazi nici 1 ianuarie 2007, ci 2 ianuarie 2007, prima zi de dupa integrare. Aceasta este pentru Romania "ziua scandentei", spune diplomatul francez.

Parlamentul European se va exprima astazi, prin vot, asupra Tratatului de aderare, care deschide calea semnarii documentului, la 25 aprilie. Exista premise pentru un vot majoritar favorabil, cum s-a desprins din dezbaterile care au avut loc aseara.

Vor urma, dupa semnarea Tratatului, 20 de luni grele in care Romania va trebui sa puna in practica ceea ce s-a angajat sa faca, pana la ultimul detaliu. Tot in aceasta perioada parlamentele nationale ale statelor membre ale UE va trebui sa ratifice Tratatul, astfel incat Romania sa adere la 1 ianuarie 2007.

Herve Bolot spune, in interviul pentru ZF, ca, a doua zi dupa aderare, Romania va simti din plin efectele acestui demers. Va fi, dintr-o data, pe picior de egalitate, juridic si institutional, cu ceilalti membri ai UE. Va avea de respectat obligatii de care acum este scutita.

Integrarea este, spune diplomatul francez, doar un punct de plecare: "De ce ajutam Romania sa se pregateasca? Fireste, nu o facem ca sa ne oprim in ziua integrarii europene, dar acea zi este, pentru noi, un punct de plecare. Sunt multe de facut acum, dar, dupa integrare, lucrurile se vor intampla ca intr-o fuziune sau o alianta, intre doua intreprinderi. Trebuie sa intram, impreuna, intr-o cultura si un reflex european comun".

Diplomatul francez spune ca firmele trebuie sa inteleaga din timp ca lucrurile se vor schimba profund si ca trebuie sa se pregateasca pentru ce va veni, pentru o competitie directa si dura: "Acele firme care sunt constiente de miza integrarii sunt cele care tin pariul unei Romanii active si partener deplin al Uniunii Europene".

Bolt mai spune ca, dupa integrare, interesele nu vor mai fi bilaterale - Romania-Franta, Romania-Germania -, ci multilaterale si da exemplul firmelor multinationale care au inceput sa se stabileasca si la noi: "Multe lucruri se vor decide, mai ales in materie comerciala, de o maniera colectiva".

Bolot spune ca nu exista nici un pericol ca aderarea sa fie amanata cu un an, daca Romania respecta regulile jocului, asa cum a promis.

Parlamentul European voteaza astazi in sedinta plenara Tratatul de aderare a Romaniei si a Bulgariei, dupa ce a primit asigurari de la seful Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso ca va fi consultat in cazul unei decizii de invocare a clauzei de salvgardare care ar putea amana aderarea Romaniei si a Bulgariei.

Amanarea este decisa de Consiliul European (sefii de state si de guverne din UE) la recomandarea Comisiei Europene.

Nu exista o reglementare juridica comunitara, potrivit careia Parlamentul poate sa decida intr-o astfel de chestiune, dar Barroso a facut aceasta promisiune dupa ce membrii Parlamentului au spus ca vor vota Tratatul doar daca vor fi implicati in monitorizarea Romaniei si a Bulgariei.

Aseara, raportorul pentru Romania, Pierre Moscovici, care a prezentat documentul de integrare, le-a recomandat parlamentarilor sa voteze astazi pentru integrarea Romaniei, dar le-a recomandat sa ramana "exigenti si lucizi". El a spus ca este posibil ca Parlamentul sa fie implicat in monitorizarea Romaniei, caz in care Parlamentul trebuie sa urmareasca cu exigenta progresele autoritatilor de la Bucuresti. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO