Profesii

10 întrebări de baraj puse de companiile americane în interviurile de angajare din acest an

10 întrebări de baraj puse de companiile americane în...

Autor: Octavian Calei

13.07.2013, 14:09 3140

Unele companii americane pun în cadrul interviurilor de angajare întrebări de baraj care forţează limitele capacităţii intelectuale a candidaţilor, relatează Business Insider.

Gigantul Google a renunţat la întrebările exagerat de dificile care îl făcea pe orice candidat să transpire recunoscând că acestea nu au nicio utilitate.

1) IBM: Cum ai testa un calculator?

Răspunsul ar putea varia, în funcţie de poziţia pentru care candidezi. În primul rând, s-ar putea testa dacă datele introduse produc rezultatele aşteptate. Pe de altă parte, ar trebui testate funcţiile de bază ale sistemului: butonul de pornire, de resetare, şi aşa mai departe.

2) Epic Systems: Un măr costă 40 de cenţi, o banană costă 60 de cenţi şi un grapefruit costă 80 de cenţi. Cât costă o pară?

Epic Systems, o companie care activează în domeniul sănătăţii, a pus această întrebare candidaţilor pentru postul de manager de proiect şi consultant implementare în luna ianuarie.

Un posibil raţionament care ar sta în spatele întrebării ar fi legat de costul unei vocale. Dacă cuvântul cu două vocale „apple” (măr în engleză – n.r) costă 40 de cenţi, banana cu trei vocale costă 60 de cenţi şi grapefruit, cu patru vocale, costă 80 de cenţi, atunci o pară ar trebui să valoreze 40 de cenţi.

3) Digitas: Descrie Internetul unei persoane care s-a trezit din comă după 30 de ani

Aţi putea începe prin a descrie Internetul comparându-l cu ceva pe care persoana l-ar recunoaşte în urmă cu 30 de ani sau dintr-un film SF. Dacă nu vă aduceţi aminte de unul, încercaţi să daţi o nuanţă de umor răspunsului.

4) American Express: Care dintre aceste date ar putea fi cele mai folositoare pentru a estima numărul de angajaţi care lucrează într-o clădire cu 30 de etaje?

a) numărul de maşini din parcare
b) numărul de persoane care iau masa la bufet
c) numărul de persoane de la etajul 11

5) T3 Tradind: Un cercetător pune o bacterie într-un vas petri după amiază. La fiecare minut, bacteria se divide în două. La ora 13, vasul este plin. La ce oră vasul era pe jumătate plin?

Dacă bacteria se dublează în fiecare minut şi vasul este umplut la ora 13, înseamnă că vasul era pe jumătate plin în urmă cu un minut, la 12:59.

6) Oliver Wyman: Câte kilograme de cartofi vinde McDonald’s într-un an în Marea Britanie?

Estimaţi câte restaurante există în regiune, apoi câte kilograme de cartofi însumează comenzile zilnice de cartofi prăjiţi.

7) Susquehanna International Group: Care este probabilitatea ca cinci persoane de vârste diferite să stea la aceeaşi masă în ordine descrescătoare sau crescătoare a vârstei?

Există cinci posibilităţi ca cele 5 persoane să stea la masă în ordine (1 2 3 4 5, 2 3 4 5 1, etc). Sunt 5 x 4 x 3 x 2 x 1 aranjamente posibile a scaunelor în jurul mesei, deci împărţind 5 la 5 x 4 x 3 x 2 x 1 obţinem probabilitatea de 1/24.

8) ZS Associates: Ai 12 monede, dar una dintre ele are o greutate diferită. Folosind o balanţă de numai 3 ori, află care este aceea.

Un utilizator al site-ului mathforum.org oferă următoarea soluţie:
„Ceea ce trebuie să facem este să distribuim cele 12 monezi pe talerele balanţei de ori astfel încât nicio monedă nu intră în măsurătoare în acelaşi fel (sau în oglindă) faţă de orice altă monedă. Următoarea distribuţie posibilă dintre multe altele ar putea fi:

1, 2, 7, 10   versus   3, 4, 6, 9
1, 3, 8, 11   versus   2, 5, 6, 7
2, 3, 9, 12   versus   1, 4, 5, 8

Dacă cântărirea este inegală, atunci conform distribuţiei, moneda 8 este mai uşoară decât celelalte”

9) Morgan Stanley: Cât câştigă anual cafeneaua Starbucks din Times Square?

Se estimează valoarea medie a unui bon şi traficul mediu pe oră, se înmulţeşte cu 24 şi apoi cu 365.

Starbucks obţine în medie vânzări de 1 milion de dolari pe cafenea. Putem estima că locaţia din Times Square facă aproape dublu pe an.

10) JP Morgan: Câţi stâlpi de lumină sunt în New York?

Estimaţi câţi stâlpi sunt în cartierul Manhattan gândindu-vă câte străzi sunt pe orizontal şi câte sunt dispuse vertical pe hartă, apoi la numărul de stâlpi care ar putea fi pe fiecare. Înmulţiti cu 5, numărul de cartiere al New York-ului.

Potrivit primăriei New York-ului, sunt aproape 300.000 de stâlpi de lumină în metropola americană.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO