Profesii

32.000 de romani vor vana un job in institutiile UE

05.04.2007, 18:48 17

Mai bine de 30.000 de romani vor candida in acest an pe locurile scoase la concurs in institutiile Uniunii Europene, aproape dublu fata de numarul celor care s-au inscris la concurs anul trecut, potrivit estimarilor BorderLine Services, companie care ofera servicii de informare si training pentru romanii interesati sa participe la concursurile europene.
Interesul romanilor pentru slujbele pe care le ofera Uniunea Europeana este din ce in ce mai mare, in special ca efect al cresterii numarului de pozitii disponibile.
"Chiar si anul trecut, cand existau doar cateva competitii, romanii candidau in numar mare pentru posturile din Uniunea Europeana, iar anul acesta, cand au acces la si mai multe competitii, este mai mult ca sigur ca numarul celor care vor candida se va dubla", a declarat Crista Filip, training & development manager al BorderLine Services.
In 2006, 16.000 de romani s-au inscris pentru a sustine testele de preselectie pentru un job in institutiile Uniunii Europene, candidand pe circa 800 de locuri in domenii ca administratie publica europeana, drept, audit, economie, secretariat, traduceri sau interpretare. Daca anul trecut, 20 de romani candidau pentru un job in institutiile UE, anul acesta, numarul de candidati ar putea fi mult mai mare, in functie de numarul de posturi care vor fi scoase la concurs.
Odata cu aderarea la UE romanii pot candida pentru orice post scos la concurs in institutiile europene, dar si pe pozitiile temporare care fusesera restrictionate inainte pentru cetatenii care nu faceau parte din statele membre. Acest fapt inseamna ca anul acesta romanii vor intra in competitie cu persoane din toate cele 26 de state membre ale Uniunii.
In ceea ce priveste salariile, institutiile Uniunii Europene au o grila fixa de salarizare care nu se schimba de la an la an, insa "angajatii primesc mariri pe masura ce capata experienta", a completat Crista Filip.
Prima competitie deschisa in 2007 pentru pozitii permanente a fost lansata in luna martie, pentru urmatoarele domenii: comunicare, relatii publice, mass-media.
Din tot spatiul european, pe aceste locuri, s-au inscris 17.000 de persoane pentru a sustine teste de preselectie.
Pentru posturile unde era obligatoriu sa ai studii superioare s-au inscris 12.000 de persoane, pe 125 de locuri, si 5.000 de candidati, pentru cele 110 posturi, unde se cer studii medii.
Testele de preselectie pentru aceste competitii vor avea loc in luna mai. Salariul unui administrator cu studii superioare porneste de la 4.000 de euro, iar cel al unui asistent, de la 3.000 de euro.
Un post permanent in institutiile UE se ocupa numai in urma promovarii unui concurs, in care sunt testate atat cunostintele de specialitate, cat si cunostintele despre UE.
Toate etapele de selectie dureaza in medie 9 luni, insa pregatirea pentru competitie poate dura intre 6 luni si cativa ani, in functie de timpul si determinarea fiecarui candidat.
"Daca treci cu bine de aceste probe foarte riguroase, devii laureat si intri pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul unei institutii", explica Filip.
La sfarsitul lui 2006 s-au publicat primele liste de rezerva ale competitiilor desfasurate in cursul anului. Astfel, din 2007 au inceput sa lucreze in institutii primii functionari europeni de nationalitate romana. Ei ocupa posturi de corectori, traducatori, interpreti si juristi-lingvisti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO