Profesii

5.000 de noi angajati intra in acest an in sistemul bancar, iar 2.400 pleaca

5.000 de noi angajati intra in acest an in sistemul bancar, iar 2.400 pleaca

Click pentru imaginea marita

02.05.2008, 17:35 30

Unul dintre cei mai activi angajatori ai acestui an va fi Banca Transilvania, care intentioneaza sa creasca numarul de angajati cu cel putin 900, ajungand astfel la aproximativ 6.800 de oameni.
Alpha Bank are planificate 800 de angajari, mentinand ritmul de recrutare de anul trecut, cand 750 de oameni au intrat in structurile bancii, in timp ce UniCredit Tiriac Bank va face pana la 1.400 de angajari in 2008.
Cea mai mare parte a angajarilor vor fi facute pentru a sustine expansiunea retelelor, dar exista si situatii in care angajatori ca UniCredit isi fac planuri de back-up, dat fiind faptul ca industria bancara este printre cele mai afectate de fluctuatia de personal. Astfel, UniCredit estimeaza ca 750 dintre angajarile din acest an vor acoperi pozitiile ramase libere in banca.
In ING Bank vor intra inca 300 de angajati care li se vor alatura celor 1.000 care lucreaza deja in banca. Banca Romaneasca are in prezent peste 1.400 de angajati, iar planurile de recrutare pentru acest an variaza intre 400 si 500, in functie de fluctuatia de personal. Citibank Romania, filiala locala a grupului american Citigroup, va angaja pana la sfarsitul acestui an aproximativ 200 de oameni, ceea ce inseamna o crestere de 30% a numarului de angajati pe care ii are banca pe piata locala.
Cu toate acestea, ritmul angajarilor din banking se va tempera in acest an. Daca anul trecut au intrat in sistemul bancar, potrivit datelor BNR, peste 7.000 de angajati, anul acesta numarul angajarilor va fi de aproximativ 5.000. Numarul salariatilor din banci a ajuns la 65.832 de persoane in ianuarie. Dintre acestia, 17.892 sunt concentrati in centrale, iar restul in unitatile teritoriale.
Spre exemplu, reprezentantii BRD, unul dintre cei mai activi angajatori din sistemul bancar, care a angajat peste 6.000 de oameni in ultimii patru ani, spun ca vor face angajari in acest an, dar nu in acelasi rimt ca anul trecut, cand au fost angajati 2.000 de oameni.
Pe langa recrutarile masive, anul acesta are loc cea mai mare restructurare din banking. Astfel, BCR va renunta la aproximativ 2.400 de angajati, pentru cresterea eficientei operatiunilor. In urma procesului de restructurare, BCR va incheia anul cu o structura functionala de 8.200 de posturi, fata de 10.600 cate avea la finele anului trecut.
In consecinta, o parte dintre angajatii disponibilizati de BCR ar putea fi angajati de bancile aflate in plina campanie de recrutare, cu atat mai mult cu cat una dintre cele mai mari probleme ale angajatorilor este lipsa competentelor specifice industriei bancare.
Reprezentantii bancilor isi motiveaza deciziile de angajare pe trei baze: cresterea efectivelor de personal prin extinderea retelei de sucursale in locatii care sa asigure o acoperire optima la nivelul intregii tari, crearea de pozitii noi in centrala bancii si diversificarea gamei de servicii oferite. Cele mai multe angajari se vor face in provincie.
Salariatii din banci sunt printre cei mai bine platiti din economie, cu un salariu mediu net de 2.938 de lei (800 de euro) in ianuarie, arata datele BNR.
Atat specialistii in recrutare, cat si angajatorii spun ca ritmul de crestere a salariilor din banking se va tempera in acest an, in ritm cu nivelul general salarial din mediul privat. Desi batalia pe specialisti, extrem de dura in ultimii ani, a pus presiune pe piata salariala, anul acesta angajatorii vor umbla la salarii doar daca productivitatea va creste.
Pe de alta parte, cresterea numarului de noi angajati influenteaza si evolutia castigului mediu. In conditiile in care salariatii recent atrasi in sistem sunt incadrati cu salarii mai mici, si media pe industrie va fi trasa in jos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO