Profesii

Absolventii de ASE, cei mai interesati de programele de MBA

Absolventii de ASE, cei mai interesati de programele de MBA

Nicolae Pop, decanul Facultatii de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) si director al Programului de MBA Romano - German

06.08.2007, 13:20 315

Desi orice angajator va spune ca este mult mai important "ce stii sa faci" decat o diploma de facultate, absolvirea de studii de specialitate sau a unui master in afaceri poate cantari mult in decizia finala de recrutare.
"In cele mai multe cazuri, absolvirea unui MBA este apreciata de companiile multinationale din Romania, care investesc bugete substantiale pentru a atrage si retine resurse umane bine pregatite", este de parere Florenta Rantz-Voicu, marketing coordinator Clients & Markets la Deloitte Romania si una dintre absolventele primei promotii a programului de MBA Romano - German de management antreprenorial.
Iar studentii care termina una dintre facultatile Academiei de Studii Economice si se gandesc sa acceada intr-un post de management sunt si cei mai interesati de urmarea unui MBA. Potrivit lui Nicolae Pop, decanul Facultatii de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) si director al Programului de MBA Romano - German, din prima promotie de 30 de absolventi de MBA de anul acesta, jumatate au fost economisti, iar restul - ingineri, juristi, medici, filologi sau istorici.
Anul acesta, la ASE s-au inscris 8.300 de candidati, fiecare candidat putand sa aiba de la una si pana la zece optiuni, rezultand in final 27.000 de optiuni. Astfel, pentru cele 2.646 de locuri la buget concurenta a fost de zece candidati pe un loc.
Cum arata viitorii absolventi de MBA care urmeaza studii economice? Unul dintre avantajele pe care le ai ca student la ASE, spune Pop, este faptul ca cei mai multi dintre studenti se angajeaza din timpul facultatii, iar momentul absolvirii ii gaseste deja cu un salariu in buzunar.
"Aproape 80% dintre absolventii ASE gasesc foarte repede locuri de munca si au salarii incepand de la 300 - 350 de euro, dar care nu depasesc 500 de euro in primele trei luni de proba. Dupa aceasta perioada pot ajunge si pana la 800 de euro", spune Nicolae Pop. Acestia lucreaza mai ales in asigurari, in firme de call-center sau ca merchandiseri.
Usurinta cu care absolventii isi gasesc de lucru se datoreaza si faptului ca majoritatea studentilor se angajeaza inca din timpul facultatii. "In ultimul an de studiu, doar 10% dintre studentii de la ASE nu sunt angajati part-time", spune Pop, care precizeaza ca acestia pot lucra atat timp cat nu o fac in regim full-time. De asemenea, el precizeaza ca doar un numar foarte mic, respectiv 2-3%, din absolventii facultatii la care e decan au emigrat in Germania.
"Rata de angajare a absolventilor din cadrul facultatii de administrare a afacerilor este foarte ridicata. Exceptandu-i pe cei care isi continua studiile in tara sau in strainatate, putem spune ca nu avem someri", declara decanul Facultatii de Admnistrare a Afacerilor.
Pop spune ca majoritatea studentilor Facultatii de Administrarea Afacerilor care se specializeaza in limba germana isi gasesc foarte usor un job dupa absolvire in cadrul companiilor cu capital german prezente pe piata ca Erste, Petrom, Bosch, Volksbank, Kaufland sau Roland Berger.
Mai mult, in cadrul Roland Berger, absolventii de ASE au ajuns sa ocupe de la functii de manageri de proiect pana la directori adjuncti. "Principalii investitori in Romania reprezinta un grup de tari de provenienta germana si tocmai de aceea cerinta pentru candidati care cunosc limba germana sau termina un MBA in limba germana este foarte mare", este de parere decanul Facultatii de Administrare a Afacerilor care are in prezent 1.900 de studenti din Romania si din alte 44 de tari.
Multi dintre absolventii de ASE aleg varianta unui MBA. Decanul Facultatii de Administrarea Afacerilor precizeaza ca diferenta dintre un master clasic si un master in afaceri consta in faptul ca modulele prezentate in cadrul MBA-ului nu sunt discipline cu sonoritate strict academica. Astfel, disciplinele sunt ancorate foarte puternic in specificul economiei romanesti, iar acest lucru are loc pentru ca printre profesori se numara si oameni de afaceri autohtoni. Asadar, printre discipline se numara configurarea si evaluarea unui plan de afaceri, managementul proceselor de crestere sau finantarea infiintarii si dezvoltarea intreprinderii.
De altfel, din ce in ce mai multe companii din tara incep sa-si arate interesul pentru absolventi de MBA, finantandu-si angajatii si considerand aceasta o modalitate de retentie a personalului.
Pop povesteste ca Genpact, compania furnizoare de servicii de business si solutii tehnologice, a oferit doua burse in valoare de 5.200 de euro pentru studentii inscrisi la acest MBA. Pe langa acest lucru, o treime dintre cursantii programului de MBA german au avut taxele platite de catre compania in care lucreaza.
Ce urmeaza dupa un MBA? "Dintre absolventi, unii au promovat in functie,
si-au deschis propria afacere sau au obtinut o marire de salariu", spune directorul MBA-ului Romano - German, care a avut ca partener Universitatea de Stiinte Aplicate din Gelsenkirchen.
Pe de alta parte, Andrei Iovita, director asociat la firma de traduceri Alta Lingua si absolvent al programului de MBA, crede ca odata terminat un MBA, important e sa te specializezi in domeniul tau de activitate. "Odata la 3 ani ar trebui urmat un curs de vanzari, de project management, de planning sau de controlling, iar scopul primordial al acestora este motivarea", crede Iovita, care mai spune ca MBA-ul l-a ajutat sa aiba mai multa incredere in el, mai ales la trasarea strategiilor pe termen lung ale firmei sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO