Profesii

Absolventii de Harvard primesc salarii de inceput de 5.000 $ pe luna

Absolventii de Harvard primesc salarii de inceput de 5.000 $ pe luna

Alexandru Manaila, intervievator Harvard pentru Romania: La noi, in general, in special in domenii ca economie sau politica, studentii pur si simplu memoreaza informatia si o dau mai departe. In sistemul american insa, esti incurajat inca din liceu sa iti exprimi parerea de fiecare data, iar acest lucru inseamna ca poti sa contrazici profesorul, chiar daca are un premiu Nobel.

26.05.2008, 00:15 396

"Reprezentantii marilor companii vin in fiecare an in campus in numar foarte mare. Spre exemplu, vine presedintele de la Merrill Lynch sau vicepresedintele de la Goldman Sachs. Interesul este foarte mare fata de Harvard, mai ales pentru ca marile companii nu aduc doi tineri de 20-30 de ani de la resurse umane care sa faca interviuri. Sefii se implica in mod activ in a-si gasi viitori angajati", explica Alexandru Manaila, intervievatorul Harvard pentru Romania, care este si licentiat in economie la Harvard College.
Potrivit lui Manaila, salariile celor angajati dupa absolvire variaza foarte mult in functie de bonus. "Baza este in general 60.000 de dolari pe an (5.000 de dolari pe luna - n.r.) la orice firma de consultanta sau banca de investitii, iar bonusul anual variaza intre 30.000 la 100.000 de dolari in cazul celor mai buni", spune acesta.
"Eu am avut interviuri cu presedintele companiei, cu vicepresedintele si cu oameni care aveau pozitii junior. Interviurile s-au desfasurat in doua runde. Pentru mine a fost o experienta extraordinara si nu cred ca acest lucru se intampla in orice facultate, nici in America, nici in Europa", este de parere Manaila.
El a explicat ca interviul este de tip studiu de caz pentru ca trebuie sa rezolvi o problema cu care se confrunta compania angajatoare.
"Cazul meu a fost chiar un client pe care il avea compania pentru care am si lucrat dupa angajare. Asadar, m-au intrebat cum as rezolva eu problema. In jumatate de ora trebuie sa gasesti solutia si au existat sapte interviuri de cate jumatate de ora", spune Alexandru Manaila.
De obicei, o firma care recruteaza din cadrul Harvard primeste 300 de CV-uri din care selecteaza in jur de 10%, adica 30 de persoane. Acestea trec prin mai multe runde de interviuri, ramanand in final numai cinci-sapte candidati.
"Candidatii alesi zburau cu avionul la sapte dimineata la New York intr-o sambata, aveau mai multe interviuri si seara zburau inapoi la Boston. Din cei sapte candidati ramaneau numai doi. Eu am fost unul dintre ei cand a avut loc procesul de recrutare", explica Manaila.
In opinia sa, nu este de ajuns sa ai o diploma la Harvard pentru a fi angajat intr-o mare companie si acest lucru pentru ca numai un anumit procent dintre absolventi erau alesi. Cele mai importante criterii pe care le ia compania in momentul in care decide sa te angajeze sunt joburile de vara, notele, cursurile la care au participat.
"Eu am lucrat pentru o banca de investitii in vara dintre anii trei si patru si m-a ajutat foarte mult pentru a obtine mai apoi o oferta de job full-time", explica fostul absolvent. Mai mult, el spune ca studentii care nu vor un job foarte solicitant se pot angaja in campus unde pot castiga intre 6.000 si 7.000 de dolari pe an. De asemenea, Manaila ii medita pe colegii sai la matematica si primea aproximativ 15 dolari pe ora, care pe durata celor 4 ani de studiu a primit o bursa in valoare de 45.000 de dolari pe an.
Cei mai multi dintre romanii de la Harvard, aproape 40 anul trecut, raman in lumea academica dupa ce termina studiile si mai putini sunt cei care se angajeaza
intr-o companie. Putin peste 10% lucreaza in banci de investitii sau firme de consultanta in management. Restul prefera sa faca un doctorat sau sa devina profesori.
Cel mai greu lucru pentru romani, este, in opinia lui Manaila, sa reuseasca sa inteleaga mentalitatea diferita din sistemul american.
"La noi, in general, in special in domenii ca economie sau politica, studentii pur si simplu memoreaza informatia si o dau mai departe. In sistemul american insa esti incurajat inca din liceu sa-ti exprimi parerea de fiecare data, asta inseamna ca poti sa contrazici profesorul chiar daca are un premiu Nobel", spune acesta.
El mai spune ca in cadrul cursurilor care se tin in amfiteatre exista asistenti care se plimba cu microfoane printre cei 700 de studenti, si fiecare este incurajat sa ia cuvantul. Pe de alta parte, la un curs de 20-30 de personae acest lucru este si mai usor de realizat.
Cat priveste programele de MBA, Manaila spune ca, in general, americanii aplica la un MBA dupa trei-patru ani de munca. Foarte rar exista cazuri in care cineva care pleaca de pe bancile facultatii sa continue cu un MBA.
"Atunci cand vrei sa-ti schimbi locul de munca faci un MBA, nu faci acest lucru imediat dupa absolvire. Este o sansa sa ai un start nou, daca ai lucrat trei ani in banci de investitii si descoperi ca nu vrei tot restul vietii sa fii bancher, ci consultant si o buna metoda e sa faci un MBA si iti vei schimba cariera."
In opinia lui Manaila, studentii romani sunt invatati sa memoreze, sunt niste buni executanti. Nu inteleg ideea de a fi analitic cand citesc o carte pentru ca incearca sa memoreze date din text in loc sa critice. Cu toate acestea, cei care nu se specializeaza neaparat in stiinte exacte se obisnuiesc mult mai repede cu modul de lucru american.
"La Harvard ai toti capitanii din toate industriile, ai profesori cu premii Nobel. E foarte interesant ca ai acces la acesti oameni", spune Manaila.
El adauga ca exista "office hours" in fiecare zi, cand studentii pot bea cafeaua cu profesorii.


Harvard, pe scurt
40 de romani invatau la Harvard College anul trecut
Aproximativ 10% dintre absolventii romani de Harvard se intorc in tara
70% dintre studentii Harvard primesc o forma de finantare
Putin peste 10% dintre romanii de la Harvard se angajeaza in banci de investitii sau firme de consultanta in management, iar restul raman in domeniul academic
La Harvard, exista peste 3.500 de cursuri si mai mult de 40 de specializari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO