Profesii

Alain Cardon, CEO Metasysteme: Managerii sunt responsabili de lipsa de motivare a angajatilor

Alain Cardon, CEO Metasysteme: Managerii sunt responsabili de lipsa de motivare a angajatilor

Alain Cardon, CEO-ul Metasysteme: Nu poti sa ai lideri buni daca nu ai manageri buni. Insistenta pe actul de leadership duce la formarea unei culturi destul de egocentrice, in care oamenii vor sa fie primii si nu sunt dispusi sa colaboreze. Nu de lideri are nevoie Romania, ci de manageri buni.

31.03.2008, 17:53 106

Una dintre cele mai acute probleme ale pietei fortei de munca locale este lipsa unui management bun. "Aveti lideri buni, care au viziune si care stiu cum sa faca lucrurile. De asemenea, angajatii romani sunt motivati si dispusi sa munceasca. La mijloc, insa, lipsesc managerii", spune Alain Cardon, CEO-ul companiei franceze de formare si consultanta manageriala Metasysteme, a carei activitate a fost lansata la inceputul acestui an si pe piata locala.
Mai mult decat atat, de cele mai multe ori managerii sunt responsabili de demotivarea oamenilor din companii. In ultimii ani s-a dezvoltat piata cursurilor de leadership, care sunt foarte puternic orientate spre dezvoltarea individuala.
"Nu poti sa ai lideri buni daca nu ai manageri buni. Insistenta pe actul de leadership duce la formarea unei culturi destul de egocentrice, in care oamenii vor sa fie primii si nu sunt dispusi sa cola-boreze. Nu de lideri are nevoie Romania, ci de manageri buni", precizeaza Cardon.
In consecinta, cursurile de pe piata de instruire ar trebui sa se axeze mai mult pe management si mai putin pe leadership. Iar schimbarile intr-o companie, fie ca este vorba de business, fie de schimbari de natura comportamentala, trebuie sa se produca de sus in jos.
La inceput va fi greu, pentru ca top managerii considera ca trainingul este pentru ceilalti angajati, nu pentru ei, iar trainingul adevarat inseamna sa pui oamenii in situatii reale de business. "E ca la lectiile de inot. Oamenii trebuie aruncati in apa pentru a invata sa inoate. Si la traininguri se intampla la fel. Ii punem pe oameni sa gandeasca, nu le spunem ce sa faca".
Angajatii sunt undeva jos pe scara ierarhica si sunt judecati de catre angajatori pentru ca pleaca din companii si uneori chiar din tara, insa nu este vina lor, ci a administratiei companiilor pentru care lucreaza. Managerii sunt cei care trebuie sa se schimbe si sa invete cum trebuie sa colaboreze cu toti angajatii.
"Multe companii si-a putea dubla cifra de afaceri si profitul insa nu pot face acest lucru pentru ca managerii lor sunt prea ocupati sa isi pastreze locul de 'sef' si sa fie ei mereu pe primul loc. Aceasta atitudine degaja o energie negativa din interior, care se vede asupra angajatilor si asupra cifrelor". Una dintre cele mai importante linii de business ale companiei pe care Alain Cardon a lansat-o la inceputul acestui an si pe piata locala o reprezinta trainingurile comportamentale pentru manageri, care folosesc tehnici de coaching. "Acestea urmaresc sa ii invete pe manageri cum sa se comporte ca ma-nageri", spune Cardon, precizand ca aceste cursuri dureaza 8 zile si costa 425 de euro pe zi.
Modelul de lucru din companiile romanesti este mult mai apropiat de modelul american, mai individualist, in centrul caruia este o mentalitate de tipul: "eu trebuie sa fiu primul". O alta deficienta a actului managerial romanesc, si nu numai, este absenta delegarii si a lucrului in echipa.
"O echipa este un sistem, nu o colectie de oameni", spune Cardon, care precizeaza ca de aceea este foarte important ca mai multi oameni din aceeasi companie sa participe la aceleasi programe de training. "Daca va veni un singur angajat la training, el va fi intampinat cu reticenta la in-toarcerea in organizatie".
Ideea ca oamenii sunt motivati doar de componenta financiara este o modalitate facila a managementului executiv de a se eschiva de la adevaratele probleme cu care se confrunta companiile lor.
"Managerii arata cu degetul spre departamentele de HR atunci cand vine vorba de fluctuatie de personal. Apoi, cauta manageri de resurse umane tot mai buni, pe care ii platesc tot mai bine, sperand ca in acest fel vor reduce problemele pe care le au cu turnover-ul. Dupa ce aduc cel mai bun manager de HR se asteapta ca lucrurile sa mearga bine dintr-o data. Iar daca situatia nu se schimba, dau vina, din nou, pe directorul de HR, care, in cele mai multe dintre situatii, alege sa plece din companie", spune Cardon, care este si Certified Coach Master al ICF (International Coach Federation).
In acelasi timp, directorii de resurse umane cheltuiesc foarte multi bani pentru programe de training si cursuri pentru angajati, insa nu masoara efectele actiunilor.
Rolul de consiliere al coach-ului ar trebui transferat si asupra managerilor, care ar trebui sa functioneze ca un coach pentru angajatii lor.
Cu toate acestea, exista situatii in care coaching-ul nu rezolva toate problemele unei companii. Spre exemplu, spune Cardon, in companiile romanesti exista un deficit de delegare, iar aceasta nu mai este problema managementului, ci a sistemului in sine.
"Este foarte greu sa schimbi o mentalitate invechita, bazata pe control, cu una antreprenoriala, a delegarii. Iar aceste lucruri nu se schimba prin coaching individual, ci prin coaching de echipa sau prin training".
Metasysteme Coaching ofera pe piata locala si cursuri de formare in coaching acreditate de ICF, care presupun 8 zile de curs si o zi de simulare a examenului de acreditare pe care cursantii il vor da ulterior la ICF. Aceste cursuri costa intre 300 si 500 de euro pe zi de participant.
Mai mult, situatia din companiile romanesti reflecta problemele pe care le Romania la nivel macro.
"La fel cum structurile administrative ale statului limiteaza optiunile si posibilitatea de dezvoltare a oamenilor, si managementul din organizatii conditioneaza dezvoltarea angajatilor. Administratia sunt managerii din companii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO