Profesii

Amenzi pentru companiile care nu au platit impozit pentru platile compensatorii

07.09.2009, 00:00 716

Una dintre firmele care se confrunta in prezent cu o astfel de situatie este producatorul de materiale hidroizolatoare si termoizolatoare Matizol din Ploiesti, care a derulat mai multe procese de restructurare in ultimii ani, potrivit unui articol din Codul fiscal, potrivit caruia sunt neimpozabile din punctul de vedere al impozitului pe venit si implicit din punctul de vedere al contributiilor obligatorii, sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective.

„Am avut o surpriza de proportii cand raportul inspectiei fiscale DGFP Prahova asupra activitatii societatii in ultimii cinci ani a consemnat o impunere de peste 1,3 de milioane de lei, rezultand in majoritate (96%) din impozitele considerate de reprezentantii MF-ANAF ca fiind datorate de angajator si angajati pentru aceste plati compensatorii, plus majorarile de intarzire corespunzatoare", spune Marius Golopenta, presedintele Matizol.

El explica faptul ca platile compensatorii acordate in aceste imprejurari fostilor salariati ca ajutor social, din surse proprii, s-au facut utilizand facilitatea oferita de Codul fiscal (L.571/2003 - art.55/4/j) de a nu le socoti venituri de natura salariala, deci neimpozabile.

Trebuie remarcat faptul ca legislatia fiscala face deosebire intre sumele reprezentand plati compensatorii suportate din bugetele speciale, in special din sursele financiare constituite in cadrul bugetului asigurarilor pentru somaj si compensatiile banesti acordate din fondurile angajatorului.

In ceea ce priveste categoria compensatiilor banesti acordate din fondurile angajatorului, societatile comerciale acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondurile proprii, compensatii banesti individuale, in termenii si conditiile contractelor colective de munca.

Salariatii ale caror contracte de munca inceteaza pentru motive ce nu tin de persoana lor beneficiaza conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National de plati compensatorii in valoare de cel putin un salariu brut lunar. Bineinteles, nimic nu impiedica negocierea dintre angajat si angajator a unor plati compensatorii mai avantajoase pentru salariat, la fel cum este posibil ca astfel de drepturi mai favorabile sa fie prevazute in contractele colective de munca la nivel de unitate sau ramura.

Compensatiile banesti individuale sunt acordate din fondurile angajatorului, reprezinta venituri salariale si se impoziteaza conform pct. 68 lit. l) din Normele Metodologice pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal, compensatiile banesti individuale acordate din fondul de salarii sunt considerate drept venituri asimilate salariilor, fiind venituri impozabile.

Pe de alta parte, prin „sume reprezentand plati compensatorii suportate din bugetele speciale", intelegem acele plati compensatorii care se platesc de la bugetul de stat, conform unor acte normative speciale (precum OUG 98/1999 privind protectia sociala a persoanelor ale caror contracte de munca vor fi desfacute ca urmare a concedierilor colective, sau actele normative „dedicate" in cazul privatizarii/restructurarii diferitelor societati de stat).

De exemplu, potrivit OUG nr. 98/1999 sumele de bani aferente platilor compensatorii se transfera lunar de catre agentiile pentru ocupare si formare profesionala judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in conturi curente personale.

Totusi, exista o discutie mai ampla legata de aplicabilitatea OUG nr. 98/1999 tuturor categoriilor de angajatori, avand in vedere opiniile exprimate in doctrina cu privire la caducitatea acestei ordonante de urgenta, respectiv abrogarea ei implicita prin prevederile Codului muncii.

Angajatii din armata sunt avantajati

In alta ordine de idei, cand vine vorba de restructurari, personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala este scutit de la plata impozitelor pentru platile compensatorii, spre deosebire de angajatii din sectorul privat sau de stat unde toate aceste impozite trebuie achitate.

„Armata a avut intotdeauna legislatia ei, o lege specifica, daca ne gandim si la pensiile speciale sau la scutirile de impozite. N-as putea sa spun daca acest lucru este corect sau nu. Normal ar fi ca orice angajat din Romania care are un venit sa plateasca impozit asa cum face toata lumea. Din punct de vedere etic, nu mi se pare corect. Toata lumea ar trebui tratata la fel", spune Irina Manolescu, director executiv al Career Solutions International, filiala a DBM, companie internationala care ofera servicii de management al capitalului uman.

Manolescu explica faptul ca toate companiile cu care a lucrat au platit impozitul si taxele aferente pentru platile compensatorii. „Aceasta este si nemultumirea oamenilor, pentru ca nu inteleg de ce trebuie sa li se retina aceste sume", spune directorul DBM.

Consultantii atrag atentia ca interpretarile gresite ale legii pot duce la litigii. „Restructurarile sunt procese foarte tehnice si foarte dificile care pun de multe ori angajatorii in situatii dificile, avand in vedere ca presupun intocmirea unor documente prevazute de lege. Daca nu respecta termenele legale pot interveni litigii chiar si dupa mai multi ani de zile", spune Viorel Ghete, managing partner BPI Romania, companie de consultanta in management si resurse umane care a asistat restructurarea mai multor companii de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO