Profesii

Angajatii nemultumiti "se imbolnavesc" mai des

Angajatii nemultumiti "se imbolnavesc" mai des
24.07.2006, 15:56 91

"Exista o relatie dovedita intre numarul de zile de absenta de la serviciu si gradul de satisfactie al angajatilor in acel loc de munca, de aceea organizatiile in care angajatii sunt foarte motivati au un numar redus de zile de concediu medical", declara Marina Otelea, medical operations director al Medicover.
Studiul Medicover a urmarit evaluarea pierderilor pe care absenteismul la locul de munca le genereaza in activitatea unei companii.
Astfel, in Romania numarul mediu de zile de concediu medical este de 3.500 pe an si genereaza pierderi de 30-40% companiilor, spune studiul Medicover. "Piata muncii din Romania este dinamica si variata. Acest dinamism presupune o permanenta adaptare la nou si pentru multi aceasta reprezinta un factor de stres. Varietatea, complexitatea activitatii, dar si influentele simultane ale multor variabile economice si sociale fac ca efortul de adaptare sa fie unul permanent si cu consecinte asupra modului de viata, cu impact asupra sanatatii", apreciaza Marina Otelea.
Conform datelor Medicover, exista angajati care resimt un grad variabil de disconfort, clasificat in limbajul medical ca "boala psihosomatica", afectiune care nu poate fi incadrata medical. Cu alte cuvinte suferintele reclamate de angajati nu pot fi depistate de mijloacele actuale de investigatie, dar sunt strans legate de stresul perceput si tin de contextul psihosocial al salariatului, inclusiv de cel profesional.
"Aceasta afectiune tine si de modul de organizare a timpului, de motivatia pentru lucru, de armonia familiala, de ritmul si frecventa schimbarilor sau de relatiile interumane. Din acest punct de vedere colaboram cu managerii de resurse umane pe mai multe niveluri, de la rezolvarea mai rapida a problemelor medicale acute aparute pana la dezvoltarea unor programe de evaluare medicala si psihologica organizationala", precizeaza Otelea.
In conditiile in care gradul de satisfactie al unui salariat poate fi evaluat luandu-se in calcul rata de absente, costul acestor absente si rata plangerilor angajatilor, pierderea "capitalului uman" prin scaderea gradului de satisfactie echivaleaza cu pierderi de 30% din cifra de afaceri.
"La un grad de satisfactie apropiat de zero, angajatilor nu le pasa ce li se intampla, nu considera o pierdere prea mare neincasarea salariului pentru o zi de munca in care absenteaza", a mai precizat Ruxandra Stoian, director la PriceWaterhouseCoopers.
Potrivit Medicover, industria usoara si confectiile sunt cele care se confrunta cu cea mai mare rata de absenteism, la care, in cazul constructiilor, se adauga si fluctuatia de personal.
Problemele ridicate de absenteismul la locul de munca pe motiv de boala, si nu numai, au determinat managementul companiilor sa gaseasca solutii.
Acestea vizeaza aproape invariabil plata pe ziua de munca, astfel incat personalul sa devina constient ca este mai rentabil sa ramana in companie, decat sa apeleze la o zi de concediu medical, platit doar cu 70%.
"Nu intampinam probleme legate de absenteism si nici legate de numarul mare de concedii medicale. Ba mai mult, exista situatii in care vin chiar bolnavi la serviciu. In industria confectiilor lucreaza, cel putin in cazul nostru, femei singure, sau al caror venit este cel care sustine intreaga familie. Ele nu-si permit sa piarda o zi de munca", explica Nagy Cornelia, directorul firmei de confectii Napotex si presedintele patronatului din industria de resort.
Ea spune ca in cazul Napotex plata muncii se face in acord, sau per manopera, conditii in care angajatii, alegand o zi de concediu medical o resimt direct in valoarea salariului.
Dorin Aschilean, manager general al companiei de constructii clujene ACI, crede ca absenteismul la locul de munca este in primul rand o problema de management.
"Am avut probleme cu absenteismul la locul de munca si, pana la urma, este o problema de management. In constructii, oamenii aleg concediul medical, mai ales in perioada de iarna si in companiile care nu pot asigura continuitatea procesului de lucru, conditii in care isi trimit angajatii in concediu fara plata. In consecinta, personalul se reorienteaza spre alte firme si de aici apare fluctuatia de personal. In ceea ce ne priveste, am conceput o strategie care vizeaza fiecare palier care ar putea afecta eficienta personalului", spune Aschilean.
Iar atunci cand angajatii incep sa exagereze, consecintele pot fi destul de serioase. "Ca masuri interne, am mers pana la concedierea oamenilor care au avut prea multe concedii medicale nejustificate. Din acest punct de vedere, avem contract cu o firma specializata care se ocupa de problemele de sanatate si evaluarile medicale ale angajatilor nostri. Mai mult, am taiat bonuri de masa, am sanctionat absentele nemotivate si am gasit solutii pentru acordarea provizioanelor, a concediilor si a zilelor libere in perioada de iarna ca sa nu avem fluctuatii si pierderi de personal", adauga Dorin Aschilean, de la ACI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO