Profesii

Angajatorii ar prefera reducerea constributiilor la asigurarile sociale

17.05.2004, 00:00 19



Reprezentantii Ministerului Finantelor au anuntat recent ca incepand de anul viitor, treptele de impunere a veniturilor realizate de pesoanele fizice ar putea fi reduse de la cinci, la trei, iar cota minima care in prezent este de 18% ar putea fi micsorata. Analistii sustin ca o astfel de masura este binevenita, dar ca pentru reducerea presiunii fiscale asupra fortei de munca autoritatile ar trebui sa micsoreze si contributiile la asigurarile sociale.



"Reducerea numarului de transe de impunere si reducerea cotei minime de impunere, probabil la 15% - 16%, fata de 18% in prezent, ar avea ca efect imediat reducerea incasarilor la buget din impozitul pe venit. Dar, daca aceasta diminuare va fi insotita de cresterea salariului minim la 3,2 milioane de lei, atunci veniturile la bugetul de stat vor creste", a declarat consultantul fiscal Emil Duca, in cadrul seminarului "Modificarea Codului Fiscal", organizat de Priminvest Media Services.



In prezent, cotele de impozitare cresc progresiv, in functie de castigurile realizate. Astfel, treptele de impozitare sunt de 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Cota minima, aceasta se aplica pentru venituri de pana la 2,4 milioane de lei, iar cea maxima pentru sume de peste 13 milioane de lei.



Duca spune ca pentru angajatori, nu nivelul impozitului pe venit este problema principala, ci nivelul ridicat al contibutiilor sociale. "Cotele de impozit pe venit sunt la un nivel mediu fata de tarile Uniunii Europene. Supraimpozitarea apare din cauza stucturii contributiilor sociale: 16% pentru salariat si aproximativ 32% pentru angajator. In aceste conditii, pentru angajatori si pentru buget este preferabila reducerea contributiilor sociale calculate la fondul de salarii (sanatate si somaj)", a mai spus Duca. El a apreciat ca autoritatile fiscale ar trebui sa defineasca unitar baza de impunere - salariul - pentru impozitul pe venit si contributiile sociale.



Duca spune ca un exemplu care poate ar trebui urmat in domeniul impozitului pe venit este cel al Olandei. "Acolo venitul se trateaza la nivel de gospodarie si nu individual pentru fiecare membru al acesteia, iar contributiile sociale sunt incluse in cota de impunere (in Olanda exista trei cote de impunere)- integral pentru prima si partial in a doua transa de venit, iar pentru cea de-a treia se aplica numai impozit pe venit", a mai spus Duca.



Analistii sustin ca o alta cauza a presiunii fiscale care se exercita asupra fortei de munca o reprezinta si acordarea de ajutoare sociale. Ei spun ca autoritatile au exagerat cu asistenta sociala, ca aceasta forma de protectie sociala nu isi atinge scopul drept pentru care politica de protectie sociala ar trebui regandita.



"O mare parte a salariilor nu reuseste sa acopere cheltuielile curente ale romanilor - caldura, educatie - motiv pentru care se recurge la ajutoare sociale. Acestea sunt in crestere si constituie un element de mentinere a sarcinilor fiscale ridicate si blocheaza functionarea pietei muncii si a altor piete pentru ca in loc sa se motiveze munca prin salarii, bugetul trebuie sa acopere printr-o forma economica ajutoarele alocate de guvern. Ajutoarele au ajuns in 2004 sa reprezinte 10,8% din Produsul Intern Brut. Acest procent blocheaza competitivitatea realizabila prin munca din cauza motivarii slabe a muncii", a declarat academicianul Constantin Ionete.



El spune ca relaxarea fiscala ar trebui sa se resimta si in ceea ce priveste munca. "Relaxarea fiscala are efecte deosebite atunci cand priveste si impozitarea muncii - domeniu in care, pana in prezent, nu s-a realizat nimic. Si spun ca are efecte deosebite pentru ca veniturile din munca reprezinta o sursa de economisire a populatiei si de realizare de investitii", a mai spus Ionete.



Reprezentantii Ministerului Finantelor sustin ca ministrul de resort s-a prezentat la negocierile cu expertii FMI, care urmeaza sa se finalizeze zilele acestea, cu sase variante de modificare a sistemului de impozitare a veniturilor. "Avem in analiza mai multe scenarii privind reducerea numarului de transe de impozitare, cat si reducerea impozitului pe salariu si pe profitul companiilor. Introducerea unei cote unice de impozitare ramane o posibilitate", a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu. Discutiile cu FMI mai au in vedere reducerea contributiilor pentru asigurarile sociale si a nivelului impozitului pe profit. In varianta Finantelor, contributiile ar urma sa scada la 43%-45% cumulat pentru angajat si angajator, fata de 49,5% in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO