Profesii

Auditul financiar, unul dintre cele mai complexe joburi

05.05.2008, 19:31 4377

Una dintre cele mai complexe si mai structurate perioade de pregatire profesionala este cea pentru jobul de auditor financiar. Parcursul profesional al unui auditor arata cam asa: dupa ce termina studiile superioare, trebuie sa faca patru ani de pregatire practica, sa dea un examen de acces la stagiu, dupa care urmeaza trei ani de stagiu de pregatire.
"Auditorii au, probabil, una dintre cele mai costisitoare profesii pentru ca procesul de pregatire implica foarte multe ore de pregatire, 20 de ore de pregatire structurata si 20 nestructurate", spune Ion Mihailescu, presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania (CAFR), care explica ca bazinul de formare al auditorilor il reprezinta contabilii, auditul fiind "varful de lance" al profesiei. In prezent, pe piata locala exista 2.500 de auditori si 4.000 de stagiari, potrivit datelor CAFR, care acorda calificari de auditor financiar.
Pregatirea pentru jobul de auditor nu este doar complexa in sine, ci si destul de costisitoare, costurile legate de pregatirea profesionala fiind printre cele mai mari de pe piata. Spre exemplu, o companie de audit investeste in medie 6.500 de euro timp de trei ani pentru pregatirea unui astfel de angajat. Insa, costurile se compenseaza odata ce este finalizata prima misiune de audit, care ajunge de obicei pana la 4.200 de euro.
In cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC), angajatii din departamentul de audit au posibilitatea de a obtine statutul de membru al CAFR (Camera Auditorilor Financiari din Romania), ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) sau CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania ). "De exemplu, pe durata desfasurarii programului ACCA, care dureaza aproximativ trei ani si jumatate, alocam in medie 6. 500 de euro pentru cursuri, taxe de examinare si admitere la statutul de membru, 70 de zile de cursuri si 56 de zile de concediu de studiu", explica Alexandra Iorgulescu, senior manager human capital in cadrul PwC, una dintre principalele companii de consultanta si audit de pe piata locala.
Potrivit presedintelui CAFR, tarifele pe care le percep auditorii pentru o misiune de audit ajung pana la 4.200 de euro.
"Misiunile auditorilor se realizeaza in medie in 240 de ore pe an in functie de randamentul profesional pe care il are fiecare si de gradul de complexitate al misiunilor. Din acest motiv, numarul orelor de lucru nu poate fi redus decat cu 25%", explica Ion Mihailescu.
In opinia sa, in mod normal o ora de audit ar trebui taxata cu maximum 40 de euro, insa exista si auditori care lucreaza cu tarife de numai 15 euro pe ora. Totodata, Mihailescu precizeaza ca nu exista nicio diferenta intre Capitala si provincie in ceea ce priveste tarifele practicate.
Un auditor cu unul-doi ani de experienta castiga intre 600 si 800 de euro pe luna, in timp ce salariul unui auditor senior variaza intre 5.000 si 10.000 de euro, potrivit Madalinei Popescu, general manager al Pluri Consultants.
Pentru mentinerea unei calificari profesionale, orice membru al CAFR are obligatia de a-si continua dezvoltarea profesionala, printr-un minim de 120 de ore de pregatire profesionala de-a lungul a trei ani de zile. Aceste ore presupun participarea la cursuri, completarea unor programe de e-learning, scrierea unor articole tehnice sau de metodologie de audit.
In fiecare an, toti angajatii departamentului de audit din cadrul PwC beneficiaza de un numar de ore de pregatire profesionala care variaza intre 40 si 120 de ore.
"Pentru a fi un bun specialist, pe langa obtinerea si mentinerea calificarii profesionale, trebuie sa investesti in dezvoltarea profesionala si personala. Cu alte cuvinte sa iti dezvolti abilitatile de relationare, de gestionare a proiectelor sau de negociere prin participarea la programe specifice. In fiecare an se organizeaza cursuri care insumeaza cel putin 24 de ore. La acestea se adauga programele de e-learning, dar si experienta castigata prin participarea in proiecte, oportunitati care sunt nelimitate", explica Alexandra Iorgulescu, de la PwC.
Pe langa certificarile mentionate si care se pot obtine pe piata locala, mai exista certificarile CISA (Certified Information Systems Auditor) si CISM (Certified Information Security Manager) din cadrul ISACA (Information Systems Audit and Control Association).
"ISACA este cea mai cunoscuta autoritate in domeniul auditului, controlului si managementului securitatii sistemului informatic", explica Cristina Fedorovici, senior recruiter la compania Advice Human Resources. Astfel, CISA se adreseaza profesionistilor din domeniul auditului, controlului si managementului sistemului informatic, in timp ce CISM se adreseaza managerilor din domeniul securitatii informatiei.
"Am observat ca in ONG-urile cele mai reprezentative la nivel mondial, certificarile permanente au un rol foarte important in avansarea catre pozitii de management, mai ales daca vorbim despre managerii de operatiuni sau managerii de programe. Aceste certificari se fac atat in tara, cat si in strainatate", mai spune Fedorovici.
In opinia sa, dupa domeniul financiar, unde sunt necesare foarte multe calificari pentru a ocupa o functie de top, urmatorul domeniu in functie de complexitatea certificarilor si a atestatelor profesionale este cel al IT-ului, tocmai pentru ca securitatea informatiei ocupa un loc important, mai ales in domenii cum este banking-ul.
In alta ordine de idei, aceasta pregatire multidirectionata "faramiteaza" profesia de baza, cea de contabil, care ar trebui vazuta dintr-o perspectiva globala.
"Nu sunt de acord cu faramitarea profesiei de contabil in consultant, auditor, expert. E nevoie de prea multe patalamale pentru a deveni contabil. Acestea sunt de fapt parti ale profesiei de contabil. E un risc enorm sa ne axam pe o fractiune a profesiei", spune Marin Toma, presedintele CECCAR, care este de parere ca totodata exista tendinta de a merge pe mana unui singur furnizor de educatie, ceea ce este foarte grav.
Pregatirea profesionala structurata se refera la frecventarea cursurilor anuale obligatorii organizate de catre Camera Auditorilor, iar cea nestructurata include participarea sau sustinerea cursurilor din acest domeniu, participarea la seminarii sau congrese, publicarea unei carti de audit, ori publicarea de materiale de specialitate.

Pregatirea auditorilor in cifre
2.500 de auditori si 4.000 de stagiari in tara
240 de ore - dureaza, in medie, o misiune de audit
pentru a deveni membru al ACCA, un auditor are nevoie de 70 de zile de cursuri si 56 de zile de concediu de studiu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO