Profesii

Cafeaua este 2 euro în Bucureşti şi de două ori mai scumpă la Moscova

Cafeaua este 2 euro în Bucureşti şi de două ori mai...

Autor: Corina Mirea

10.07.2014, 14:51 2425

Capitala României continuă să fie şi anul acesta printre cele mai ieftine oraşe din lume unde străinii pot fi trimişi în misiune de lucru, preţul unei ceşti de cafea în Bucureşti fiind de aproximativ 2 euro, cu un euro mai puţin decât în Paris sau Madrid şi de două ori mai ieftină ca în Moscova, arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh&McLennan Companies. Totuşi, Capitala pare să fie mai scumpă ca în 2013, fiind clasată anul acesta cu zece poziţii mai sus

Pentru al doilea an la rând, Luanda, capitala An­golei, este considerat cel mai scump oraş pentru expaţi, principalul motiv fiind chiria foarte mare pentru un apartament cu două camere, nemobilat, care ajunge la aproape 4.900 de euro pe lună. În acelaşi timp, în Bucureşti, un apartament de lux cu două camere, mobilat, poate fi închiriat de aproape două ori mai ieftin, potrivit estimărilor ZF.

În timp ce Luanda şi N’Djamena (capitala Ciadului, situată pe locul doi în topul Mercer) sunt oraşe relativ ieftine, acestea sunt chiar costisitoare pentru expaţi din cauza bunurilor de import foarte scumpe, iar casele care îndeplinesc cerinţele acestora de siguranţă şi confort sunt foarte greu de găsit şi, drept consecinţă, costisitoare. Acesta este motivul pentru care unele oraşe din Africa sunt poziţionate sus în studiul nostru", a spus Ed Hannibal, partner şi global leader mobility practice al Mercer.

Moscova, capitala Rusiei, cea care anul trecut se clasa pe poziţia a doua în topul celor mai costisitoare oraşe din lume, a coborât pe locul nouă în acest an. Printre cele mai scumpe oraşe pentru expaţi se mai numără Hong Kong (locul trei), unde chiria unui apartament cu două camere ajunge la peste 5.000 de euro pe lună, Singapore (locul patru), unde expaţii plătesc aproape 3.000 de euro pentru chirie sau Tokyo, capitala Japoniei (locul şapte), unde chiria unui apartament cu două camere depăşeşte 3.000 de euro pe lună.

Pentru realizarea studiului Mercer, care ia în considerare 211 oraşe, a utilizat oraşul New York drept refe­rinţă prin intermediul măsurării costului comparativ a peste 200 de elemente ce includ cheltuielile afe­rente transportului, spaţiului locativ, alimen­telor, hainelor, aparaturii casnice şi serviciilor de divertisment. 

 

O noua provocare pentru manageri: coordonarea si motivarea de la distanta a echipelor

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO