Profesii

Cand unii pleaca in concediu, altii abia se apuca de lucru

12.07.2004, 00:00 25

Perioada de vara este in general cunoscuta drept "perioada concediilor si a vacantelor". Cu toate acestea, vara reprezinta una dintre perioadele in care se munceste cel mai mult avand in vedere faptul ca multe dintre companiile care activeaza in domenii caracterizate de o puternica sezonalitate, precum constructiile sau turismul, trebuie sa profite la maximum de lunile acestea. In turism de exemplu, oferta a crescut cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de firma de servicii online Neogen, care administreaza site-ul www.bestjobs.ro.
Studiul mai arata ca, de la inceputul anului, ofertele de locuri de munca din turism s-au dublat, consecinta directa a inceperii sezonului de maxima activitate in acest domeniu. Oficialii companiei spun ca aceasta evolutie inregistrata in domeniul turismului este determinata in principal de dezvoltarea acestei industrii in Romania.
"Piata fortei de munca din Romania, are particularitatile sale sezoniere. Acestea se manifesta printr-o activitate sporita in zona turismului si constructiilor, mult mai mare decat cresterea din celelalte domenii. Simtim cu ajutorul numarului locurilor de munca starea de sanatate a economiei, si va pot spune ca <bolnavul> se simte mult mai bine in vara aceasta", a declarat pentru Ziarul Financiar Calin Fusu, director general Neogen.
Ca urmare, in aceasta perioada, cresc in numar atat ofertele de locuri de munca in tara, cat si cele in strainatate.
Personalul de vanzari, atat de necesar in industria turismului este cel mai cautat (70% din oferte fiind pentru posturi in departamentele de vanzari si rezervari), insa se simte si nevoia consolidarii pozitiilor de middle si top management in aceste companii, motiv pentru care o parte din anunturi ofera posturi de director de hotel, restaurant sau agentie de turism, sau sales manager/marketing manager.
Pentru agentii de vanzari, cat si pentru alte posturi implicate in marketing si management in domeniul turismului se cere adesea si o diploma obtinuta in urma unui curs de specialitate (diploma IATA sau Amadeus). Aceasta nu este o cerinta obligatorie, insa constituie un avantaj important pentru o eventuala angajare pe un astfel de post. O cerinta obligatorie la toate aceste oferte o constituie cunoasterea a cel putin unei limbi de circulatie internationala, cea preferata fiind engleza.
Acest fapt nu ii dezavantajeaza, totusi, pe cunoscatorii de alte limbi straine, care au la fel de multe sanse si sunt la fel de cautati, fiind in numar mai mic.
Pe ansamblul economiei, studiul Neogen arata ca la jumatatea acestui an se inregistreaza o crestere ofertei de locuri de munca disponibile pe Internet cu 30% fata de luna si o dublare a numarului de locuri de munca disponbibile fata aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, la inceputul acestei luni erau inregistrate 1.830 de oferte de locuri de munca, fata de media lunara de 875 de posturi in perioada similara din 2003.
Desi Bucurestiul este in continuare orasul cu cei mai multi angajatori care apeleaza la Internet, procentul de locuri de munca pentru provincie a crescut pe internet cu 10% fata de inceputul anului si cu 21% fata de anul precedent. Orasele din provincie in care se foloseste cel mai intens Internetul pentru recrutarea de angajati sunt Timisoara, Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu si Iasi.
Domeniul vanzarilor conduce in clasamentul ofertelor disponibile pe Internet, 25,8% dintre locurile de munca fiind din acest sector. Pe locurile urmatoare se afla ofertele din IT (22%) si marketing si inginerie (cate 13%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO