Profesii

Clearwire face doua achizitii pe piata locala telecom si il numeste CEO pe Marius Ghenea

04.08.2006, 19:45 252

Clearwire Europe Luxemburg, subsidiara companiei americane Clearwire, a achizitionat Idilis SA si AccessNet International SA, doi operatori romani de telecomunicatii cu licente in banda de frecventa de 3,5 GHz, care ar putea fi viitorul suport de transmisie in cazul tehnologiei WiMAX, dezvoltata de Intel. Operatiunile vor fi conduse de Marius Ghenea, fost CEO Flanco.
Tehnologia WiMAX permite accesul cu viteze mari la Internet, fara fir, si presupune instalarea unor antene care sa permita transmisia vocii si a datelor mai eficient si mai ieftin decat alte tehnologii wireless.
In urma cu o luna, Intel a anuntat o investitie de 600 mil. $ in Clearwire, companie americana furnizoare de servicii de comunicatii wireless infiintata de Craig McCaw in 2003.
Mihail Rotenberg, fostul proprietar al AccessNet International, a refuzat ca confirme sau sa infirme tranzactia. La randul sau, Tiberiu Gandu, directorul general al Idilis SA si unul dintre fostii actionari minoritari ai companiei, nu a dorit sa comenteze. Surse din piata telecomunicatiilor au declarat pentru Mediafax ca Clearwire intentioneaza sa achizitioneze si operatorul Infogate Telecom SRL Bucuresti, care administreaza reteaua C-Zone. Reprezentantii Infogate Telecom nu au putut fi contactati pentru a comenta informatia.
Contactat de ZF, Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor, s-a declarat convins ca achizitiile au legatura cu tehnologia WiMAX.
"Cu siguranta, Clearwire va avea un interes catre aceasta tehnologie, compania fiind implicata in alte asemena proiecte, alaturi de Intel si Motorola, si in alte tari. Trebuie vazut insa cum se vor integra obiectivele firmei cu strategia de dezvoltare a WiMAX pe care urmeaza sa o realizam", a spus Nagy.
In Romania exista sapte operatori care detin zece licente nationale de utilizare a benzii de frecventa de 3,5 GHz, iar cinci operatori detin 175 de licente locale. Printre detinatorii de licente se numara operatorii Orange Romania, Vodafone Romania si Astral Telecom.
Prin WiMAX, semnalul radio se transmite pe distante mai mari decat in cazul tehnologiei Wi-Fi utilizate in prezent in hoteluri, aeroporturi etc pentru acces la Internet.
Tehnologia WiMAX permite utilizatorilor aflati pe o raza de maximum 20 de kilometri in jurul statiei de baza sa beneficieze de conexiuni radio stabile de cel mult 10 Mbps.
In luna februarie a acestui an, Idilis a anuntat ca a demarat un proiect-pilot pentru implementarea unei noi retele wireless, bazata pe standardul WiMAX, intentiile anterioare ale companiei fiind acelea de a lansa o oferta comerciala in cursul acestui an.
Idilis SA are un capital social de 215.000 lei, detinut in proportie de 99,97% de Clearwire Europe SARL (Luxemburg), alaturi de AccessNet International SA, cu o participatie de 0,03%. Anterior, actionariatul Idilis era format de Telecom Management Group, inregistrata in Luxemburg, cu o participatie de 51%, si Satelrom SRL Bucuresti - 48,97%, alaturi de trei persoane fizice romane.
La AccessNet International actionar unic este Clearwire Europe SARL (Luxemburg), iar capitalul societatii se ridica la 8,89 milioane de lei. Inainte de tranzactie, Mihail Rotenberg controla AccessNet International prin intermediul societatii Marden Hill Limited, cu sediul social in Gibraltar.
Idilis SA este prezent pe piata locala de telecomunicatii din 2001 si a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 13,59 milioane de lei (3,7 mil. euro) si un profit brut de 2,25 milioane de lei. (620 mii euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO