Profesii

Clujenii, cel mai bine platiti din provincie

18.10.2004, 00:00 32



Conform datelor pe luna august, furnizate de Directia de Statistica, salariile clujenilor sunt mai mari decat ale angajatilor din alte mari orase ale tarii. In luna august, clujenii au castigat, in medie, cu 10% mai mult decat angajatii din celelalte mari orase din provincie. Salariatii din transporturile aeriene au fost printre cei mai bine platiti clujeni in luna august, mentinandu-se in topul celor mai bine platite meserii.



Veniturile nete ale clujenilor, care au castigat in luna august in medie 6.930.000 de lei, sunt mai mari decat ale timisenilor si iesenilor, care au castigat numai 6.690.000 de lei, respectiv 6.062.000 de lei. Clujenii au castigat mai bine decat majoritatea romanilor, intrucat castigul mediu brut pe tara este de 8.101.024 de lei, iar cel net de 5.858.704 lei.



Cu toate acestea, in luna august castigurile salariale au scazut cu 0,4% fata de luna precedenta, micsorare datorata in principal faptului ca in iulie s-au platit mai multe prime de vacanta. Cele mai importante prime s-au acordat in domeniul extractiv si in agricultura. Companiile din domeniul electric, termic si din turism au acordat prime din profitul net.



"Scaderea din luna august este nesemnificativa si oricum depasim media, castigul salarial mediu brut la nivelul judetului fiind de 9.623.269 de lei iar cel net de 6.930.000 de lei", a declarat directorul executiv al Directiei de Statistica Cluj, Pop Codrea. Firmele care au inregistrat scadere de activitate au fost cele din domeniul tutunului, al textilelor si prelucrarea lemnului, iar cele din celuloza si hartie au inregistrat cresteri de productie.



In judetul Cluj, cele mai mari salarii s-au platit la firmele de intermediere financiara, venitul brut maxim din acest sector depasind 28 de milioane de lei, pe acest domeniu Iasul trecand in frunte cu o diferenta de circa 10.000.000 de lei. Urmeaza salariatii din transporturile aeriene - aproape 19 milioane - si cei din asigurari, care au castigat in luna august, in medie, 18 milioane de lei brut. Cel mai prost platiti sunt, potrivit statisticilor, angajatii din industria hoteliera si a restaurantelor, ale caror salarii medii brute au fost in luna august de numai 4,5 milioane de lei. O situatie deosebita este in industria mobilei unde, in pofida faptului ca exporturile au crescut, salariile au ramas pe penultimul loc, in jur de 5 milioane de lei brut. La Iasi se inregistreaza cele mai mici salarii, in industria masinilor si aparatelor electrice, cu putin peste 2 milioane net.



Rata somajului in judetul Cluj la inceputul lunii septembrie a fost de 5,8%, cu 2,7 procente mai mica decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Directia Judeteana de Statistica a anuntat ca numarul total al somerilor din judet este de 19.177 persoane. Peste 14.000 dintre clujenii fara loc de munca au depasit perioada legala de acordare a ajutorului de somaj, astfel incat in prezent nu mai beneficiaza de nici un sprijin din patea statului. Datele furnizate de Directia de Statistica indica faptul ca mai mult de 90% dintre somerii clujeni sunt muncitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO