Profesii

Codul Muncii ar trebui modificat pentru ca firmele sa poata concedia mai usor angajatii incompetenti, considera avocatii si consultantii de profil

12.05.2010, 15:29 82

Daca sunt nevoiti sa faca disponibilizari pentru reducereacosturilor, angajatorii ar trebui sa se uite mai intaI laperformanta angajatilor si sa nu ia in considerare criteriilesociale reglementate prin Codul Muncii, spun avocatii siconsultantii specializati pe relatiile de munca.

"In momentul de fata, contractul colectiv la nivel national prevedeobligativitatea aplicarii crieriilor sociale in cazul procedurilorde concediere. Daca pe doua pozitii identice exista doi angajatidiferiti, iar unul trebuie concediat angajatorul trebuie sa-lpastreze pe cel care se incadreaza in criteriul social indetrimentul celuilalt, care poate este mai performant", sustineAnca Grigorescu, avocat partener la casa de avocatura bpvGrigorescu, specializata in dreptul muncii sI drept fiscal. Celemai des intalnite situatii in care se aplica criteriul social indetrimentul criteriuliui performantei sunt cele in care angajatulrespectiv are copii sau rude in intretinere, mai are cativa anipana la pensionare sau sotia/ sotul se afla in aceeasisituatie.

"Codul Muncii reflecta o realitate sociala ingropata, pentru catotul s-a schimbat si exista discrepante intre ceea ce prevede sirealitatea relatiilor de munca. Criteriile sociale sunt importante,dar performanta ar trebui sa aiba o pondere semnificativa inprocedura de concediere", este de parere Silvia Radu, governmentalprograms executive in cadrul IBM Romania.

De aceeasI parere este sI Irina Bita, HR director in cadrulretailerului IT&C eMAG:
"Angajatorii din sectorul privat nu ar trebui sa ia in considerarepoliticile sociale de protectie a angajatilor sI sa facadisponibilizari in functie de performanta", spune Bita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO