Profesii

Companiile nu cauta doar angajati harnici si inteligenti

Companiile nu cauta doar angajati harnici si inteligenti
31.05.2009, 23:44 52

 

 Inteligenta si puterea de munca nu sunt singurele trasaturi pe care le cauta angajatorii atunci cand fac recrutari pentru posturi bine platite, arata cel mai recent studiu realizat de un grup de profesori din cadrul Universitatii din Florida, SUA.
"Nimeni nu poate explica de ce exista diferente salariale intre angajatii care arata bine si ceilalti. Chiar daca am luat in considerare nivelul de inteligenta, am descoperit ca autoaprecierea oamenilor este sporita de cat de atractivi sunt, iar acest lucru se reflecta intr-un salariu mai mare", sustine unul dintre autorii studiului, Timothy Judge, citat de management-issues.com.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 191 de barbati si femei cu varste cuprinse intre 25 si 75 de ani, care au fost intervievati fiecare de cate trei ori timp de sase luni in ani diferiti, incepand cu 1995 si pana in prezent. Persoanele chestionate au raspuns la intrebari legate de venitul intregii familii, de nivelul de educatie sau de presiunile financiare si a evaluat cat de multumiti sau dezamagiti au fost pana in acel moment.
Cercetatorii au descoperit ca aspectul fizic placut a avut un impact semnificativ in ceea ce priveste salariul pe care il au persoanele intervievate, cat de educate sunt si cum se autoevalueaza. Astfel, s-a descoperit ca cei care au fost considerati de cercetatori ca fiind atragatori castiga mai multi bani au o pregatire academica mai buna si sunt mai increzatori in propriile forte.
O solutie pentru ca angajatorii sau managerii sa scape de aceasta tendinta inconstienta de a favoriza persoanele care arata bine ar putea fi adoptarea unor masuri obiective atunci cand recruteaza, cum sunt testele de personalitate si de abilitate. De asemenea, un studiu britanic realizat de compania de consultanta Aziz Corporation a aratat ca peste un sfert din femeile cu functii executive ar fi pregatite sa sufere o operatie estetica sau alte tratamente daca acest lucru le-ar spori perspectivele de cariera.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO