Profesii

Conectat la business non-stop

21.05.2007, 22:39 64

Au concediu foarte rar, iar atunci cand sunt in vacanta, anagerii tin aproape in permanenta legatura cu biroul pentru a afla care este mersul afacerii sau pentru a da indicatii subalternilor. De ce? Din cel putin doua motive: fie pentru ca nu desemneaza un inlocuitor, fie pentru ca informarea cu privire la evolutia businessului li se pare esentiala.
"Intotdeauna sunt disponibil pentru colegii mei, indiferent ca sunt in vacanta sau nu", spune Dragos Petrescu, CEO la City Grill, precizand ca in general are cate doua vacante pe an, fiecare de maximum 10 zile. El marturiseste insa ca au existat si ani in care nu a avut deloc vacanta.
Si Dragos Simion, vicepresedintele retailerului de electronice, electrocasnice si produse IT Flamingo, spune ca este disponibil pe durata vacantelor, atat pentru lucrurile importante, cat si pentru cele mai putin importante, dar urgente.
Simion recunoaste ca in ultimii opt din zece ani a tot reportat zile de vacanta de la un an la altul si a ajuns astfel sa nu le mai utilizeze in totalitate. "In ultimii doi ani am folosit concediul din plin, profitand si de zilele pe care nu le-am utilizat in anii trecuti", adauga el.
Pentru a tine legatura cu biroul, Simion foloseste calculatoarele si internetul din locurile in care merge, preferand sa-si ia laptopul cu el doar in vacantele scurte, cand trebuie sa fie "conectat" la business prin programe software dedicate. "Telefonul insa e deschis non-stop, atat la munca, cat si in vacante. Marele privilegiu este ca pot raspunde preferential, iar in vacanta, in mod special, nu raspund la numere necunoscute", precizeaza el.
Specialistii in resurse umane sunt de parere ca pastrarea legaturii cu biroul in timpul vacantelor este o activitate obositoare, dar ca este posibil ca acest stil de viata sa le produca managerilor un confort psihic pe care nu l-ar resimti daca nu ar fi informati.
"Functia decizionala pe care acestia o detin ii determina sa incerce pe cat posibil sa fie informati cu privire la activitatile desfasurate la birou", explica Mihaela Scarlat, consultant la firma Advice Human Resources, adaugand ca acest comportament de supervizare permanenta se manifesta cu precadere la managerii care au stil de conducere autoritar. La polul opus se afla managerii care adopta un stil de conducere liber, acestia manifestand incredere si in deciziile luate de subalterni.
Una dintre explicatiile cele mai plauzibile este ca pastrarea legaturii cu biroul, chiar si in timpul concediului, este un semn ca managerii nu deleaga o persoana care sa-i inlocuiasca in respectiva perioada de timp.
O alta varianta este, dupa parerea consultantului Ramona Jijie de la Advice, faptul ca e destul de neplacut sa te intorci la birou si sa fii intampinat de o multime de lucruri nerezolvate care s-au adunat pe perioada in care ai fost in concediu si, de aceea, pentru a preintampina aceasta situatie, multi dintre manageri prefera sa rezolve si in concediu, treptat, cateva dintre problemele care apar.
"Pentru manageri este mult mai stresant sa nu aiba acces la birou si sa se intrebe permanent in ce stadiu sunt lucrurile si cum se descurca subalternii pe parcursul celor cateva saptamani. In consecinta, multi prefera aceasta varianta", completeaza Jijie.
Munca pe perioada vacantelor vine si ca o consecinta a faptului ca multi dintre manageri sunt prinsi intr-o adevarata "cursa a achizitiilor", indiferent de justificarile pe care si le gasesc, crede Alin Radulescu, consultant la Advice.
"Nucleul este mereu acelasi si el se traduce in termeni de castig material. Traseul este invariabil: castig al companiei, castig personal. Prin urmare, trebuie sa muncesc mai mult pentru ca firma sa prospere iar, in final, castigul meu sa creasca", spune el amintind ca in Occident insa lucrurile incep sa se schimbe din acest punct de vedere, iar fenomenul "downshifting" (echilibrarea vietii personale cu cea profesionala) este efectul vizibil al acestei schimbari.
Radulescu precizeaza ca din perspectiva "igienei" sau a medicinei muncii, concediul are un rol foarte clar iar ignorarea acestuia este considerata drept sursa majora care poate favoriza aparitia stresului sau a altor tulburari asociate.
Concluzionand, cele mai frecvente motive pentru care unii manageri nu isi iau deloc concediu sau raman racordati la mersul afacerii chiar si in scurtele vacante, ar fi, in primul rand, volumul de lucru este foarte mare si, in aceste conditii, chiar si cinci zile lipsa de la birou ar insemna multe ore tarzii in saptamanile urmatoare pentru recuperarea orelor "pierdute". In al doilea rand, in organizatii nu este desemnat un inlocuitor care sa preia "fraiele" businessului sau, daca acesta exista, CEO-ul, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, nu are incredere sa lase sarcinile acelei persoane.
"De asemenea, pentru anumiti oameni, revenirea la parametrii normali de functionare, dupa o 'rupere de ritm' de cateva zile sau saptamani dureaza mai mult si cei in cauza prefera sa renunte la concedii", spune Popa. Ea completeaza ca exista conceptul ca pentru o saptamana de concediu pierzi doua-trei saptamani pentru ca cu cateva zile inainte nu te mai poti concentra pentru ca te gandesti cu nerabdare la vacanta si apoi, dupa concediu, dureaza o saptamana pana reusesti sa revii la parametrii normali de munca si de concentrare.
Pe de alta parte, exista si manageri care reusesc sa isi "regleze conturile" la birou pentru a se bucura mai apoi de vacanta.
Michael Grewe, CEO & President al DaimlerChrysler Automotive Romania, explica cum toate operatiunile din organizatie reprezinta responsabilitatea managerilor de divizii, astfel incat, atat absenta profesionala, cat si cea personala a CEO-ului nu au niciun impact asupra partii operationale a afacerii. "Cu toate acestea, absentele cauzate de vacante trebuie planuite din punctul de vedere al duratei temporale, cat si al sincronizarii", precizeaza el
Chiar si asa, cei de la birou stiu intotdeauna cum sa il gaseasca in cazul unei urgente majore.
"Exista un angajament pe care ti-l asumi fata de afacere si fata de management, si, in sens invers, toate rapoartele pe care eu le intocmesc sunt preluate de subalternii mei si exista instructiuni in privinta felului cum ar trebui folosite acestea si cand", explica Grewe. El spune ca in urma acestor masuri se asigura ca nicio decizie vitala pentru afacere nu trebuie amanata din cauza absentei lui personale.
Pe aceeasi lungime de unda este si Yiannis Lagos, HR Director MoB al Elmec, importatorul Nike pe piata locala, intrucat colegii sai nu se asteapta ca el sa fie disponibil pe timpul vacantelor.
"A fi disponibil in timpul vacantei pentru orice chestiune de serviciu este un lucru cu doua taisuri. Inainte de a pleca in concediu trebuie sa incerci sa lasi lucrurile in asa fel incat sa nu fie nevoie de tine, iar echipa ta sa fie capabila sa-si desfasoare activitatea normal. Daca echipa mea sau colegii au mare nevoie de mine, inseamna ca nu ar trebui sa fiu in concediu", considera el.
Chiar si asa, Lagos spune ca nu isi aminteste cu exactitate care a fost ultima data cand a folosit toate zilele de concediu la care avea dreptul.
"In ultimii patru ani, spre exemplu, am avut doar obisnuitele minivacante de Craciun si de Paste, dar in mod normal ma limitez la cateva zile de vacanta pe an, in functie de necesitatile jobului", spune el.
In acelasi fel, Grewe, de la Daimler Chrysler Automotive Romania, afirma ca de obicei nu face uz de toate zilele de concediu prevazute in contractul pe care il are cu compania, dar are posibilitatea de a pleca in vacanta vara si de a-si lua zile libere in jurul sarbatorilor publice. Chiar daca este in vacanta, CEO-ul solicita de fiecare data sa primeasca toate rapoartele care se intocmesc pentru a urmari dezvoltarea reala a vanzarilor. El poate fi gasit pe telefonul mobil, la faxul hotelului sau pe e-mail cu ajutorul telefonului Blackberry.
"Aceste instrumente imi sunt necesare pentru a primi informatii si imi dau sansa sa intervin daca este nevoie", explica Grewe.
Pe de alta parte, si Yiannis Lagos pastreaza un canal de comunicare deschis doar pentru oamenii cei mai apropiati, in caz ca apare ceva foarte urgent.
"Singurul lucru pe care il iau in vacanta cu mine este familia mea pentru ca acestea sunt momente in care ma dedic 100% lor. Asa ca, daca nu este ceva cu adevarat urgent, echipa mea stie ca nu este o idee buna sa ma contacteze in legatura cu probleme de serviciu", explica el. Lagos marturiseste ca are nevoie de cateva zile pentru a se deconecta cand intra in vacanta. "De obicei primele zile de vacanta sunt intr-adevar stresante si ciudate. Dar odata ce reusesc sa ma detasez, vacanta este indiscutabil mai relaxanta ca munca", spune el.
Exista si altfel de situatii. Radulescu de la Advice este de parere ca pentru unii manageri stresul ajunge sa fie parte din "starea de bine", iar acestia ajung sa interpreteze absenta stresului ca pe un semnal de alarma.
"Majoritatea celor aflati in aceasta situatie prezinta chiar o incapacitate de a se relaxa", spune el.
Consultantul spune ca a observat ca majoritatea managerilor de la noi isi iau concediu mai mult pentru familiile lor si mai putin pentru ei insisi. Pentru acestia, concediul reprezinta doar o schimbare a locatiei biroului.
"De fapt, concepte cum ar fi 'biroul mobil' sau 'biroul virtual' probabil ca au fost inventate tocmai din aceasta cauza", incheie Radulescu.


Dependenti de afaceri

Majoritatea managerilor romani pastreaza legatura cu biroul pentru a verifica activitatea si pentru a le semnala angajatilor ca nu sunt pe cont propriu si ca trebuie sa munceasca la fel de eficient ca atunci cand seful este in firma, este de parere psihanalista Raisa Constantinescu.
Cauza acestei situatii ar putea fi faptul ca, in general, increderea in angajati este destul de scazuta. ""Uneori pe buna dreptate, dar aici intervine si sistemul de selectie al personalului, intrucat exista pretentii foarte mari din partea angajatilor care, uneori, au o pregatire aproape inexistenta. Pe de alta parte, exista nevoia managerului de a controla totul, ceea ce e normal pana la un punct, dar si convingerea ca fara el firma nu poate functiona"", este de parere psihanalista.
Ea crede ca o parte din cauzele pentru care managerii nu isi folosesc concediul pot fi: faptul ca au responsabilitati foarte mari sau ca sunt workoholici si cea mai mare satisfactie pe care o au este prin munca, fie se gandesc sa munceasca mai mult cativa ani fara pauza ca sa-si asigure un trai fara griji pe mai tarziu pentru ei si familiile lor.
"Nu se pot relaxa pentru ca mediul de afaceri este foarte instabil, nesigur, riscurile manageriale sunt mari si totul se poate schimba de la o zi la alta. In momentul in care va exista un sistem care sa favorizeze o dezvoltare constanta, calma si sigura atunci si managerii romani isi vor delega cu mai mare usurinta responsabilitatile atunci cand sunt plecati si vor putea sa-si inchida telefoanele si sa se desprinda de birou in vacante", crede Constantinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO