Profesii

Csaba Gergely, director de resurse umane al Provident Financial: 5% din cei carora le vindem imprumuturi devin mai apoi colaboratori

Csaba Gergely, director de resurse umane al Provident Financial: 5% din cei carora le vindem imprumuturi devin mai apoi colaboratori

Anul acesta nu vor mai exista cresteri salariale in cadrul Provident. Singura majorare salariala din acest an a avut loc in luna ianuarie.

19.07.2009, 13:56 1321

"Statisticile noastre arata ca 5% din clientii companiei devin colaboratori. Ca sa ajungi reprezentant nu trebuie sa ai neaparat studii superioare, ci sa ai abilitati de comunicare, sa fii familiarizat cu cifrele si cu oamenii", sustine Csaba Gergely, care ocupa de la inceputul lui iunie pozitia de director de resurse umane al Provident Financial.
Gergely a venit in Provident Financial dupa o cariera de 12 ani in Coca-Cola si un an si jumatate ca senior manager in cadrul companiei de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC). Este presedintele HR Club, asociatia profesionala a specialistilor in resurse umane din Romania.
Singura conditie pe care trebuie s-o indeplineasca un candidat care vrea sa ajunga reprezentant in cadrul companiei este sa fie persoana fizica autorizata, expe-rienta in domeniul financiar nefiind un "must have" pentru incheierea contractului de colaborare. Cu toate acestea, majoritatea angajatilor au fost recrutati prin sistemul de recomandari interne, aceasta fiind si cea mai eficienta metoda de selectie a personalului folosita de companie. "Cele mai recente rezultate arata ca peste 70% din agenti au fost recrutati prin recomandare interna."
Potrivit lui Gergely, exista o preocupare continua pentru procesul de promovare interna, in companie fiind cunoscute exemple de "povesti de succes", in care unii angajati au ajuns de la statutul de colaboratori pe pozitii de area manageri, dupa ce au trecut printr-o perioada in care au fost manageri de dezvoltare.
"Circa 8% dinntre managerii de dezvoltare sunt fosti reprezentanti. Pentru a promova intr-o pozitie superioara, fiecare angajat trebuie sa aiba cel putin noua luni de experienta."

Jumatate din reprezentanti au al doilea loc de munca
Pentru Provident lucreaza aproximativ 2.200 de colaboratori, cea mai mare parte impartindu-si cariera intre doua joburi. "Jumatate din reprezentantii companiei au si un al doilea loc de munca, insa cele mai bune rezultate le au colaboratorii care lucreaza exclusiv pentru noi."
Departamentul de operatiuni are peste 200 de angajati care se ocupa de reteaua de clienti, de vanzarea de credite si de gestionarea contractelor. Numarul total de angajati permanenti ai companiei a crescut fata de anul trecut: daca 2008 se incheia cu 390 de angajati, acum exista 450 de angajati permanenti in companiei.

1,5 contracte pe saptamana
Media numarului de contracte incheiate saptamanal de catre fiecare din cei 2.200 de reprezentanti este de 1,5, ceea ce inseamna ca acestia aduc 12.000 de contracte lunar.
Astfel se poate explica si cresterea numarului de clienti care au luat imprumuturi de mica valoare: daca la sfarsitul anului 2008 compania a inregistrat un numar de 85.000 de clienti, in primul trimestru al acestui an numarul de solicitari de credite a depasit 100.000.
Angajatii Provident au parte de cresteri salariale anual, peste media pietei, iar majorarile sunt acordate in functie de rezultatele studiilor din piata.
"O organizatie isi construieste pachetele salariale evaluand valorile pozitiei si masurand oferta de pe piata. Anul acesta nu vor mai exista cresteri salariale in cadrul Provident." Ultima majorare salariala din acest an a avut loc in luna ianuarie.
Media de varsta din cadrul Provident este de 34 de ani, un procent de 77% din angajati fiind incadrati in aceasta categorie. "Este o companie in care totul se masoara si in care se fac rapoarte lunare. De exemplu, am remarcat pana si faptul ca 64% din angajati sunt femei, iar aproximativ jumatate din acestea au functii de conducere."

Printre companiile cu cei mai multumiti angajati
Provident Financial s-a situat pe pozitia a doua in topul companiilor cu cei mai multumiti angajati, dupa Mc Donald's, potrivit studiului "Best Employer" realizat in acest an de compania de consultanta in resurse umane Hewitt Associates. Studiul a analizat opiniile a aproximativ 13.000 de angajati din 50 de companii locale si multinationale.
Anul trecut, compania a organizat un forum al angajatilor sub forma unei mese rotunde, prin care i-a incurajat sa vina cu sugestii pentru imbunatatirea conditiilor la locul de munca.
"Daca in urma cu 4-5 ani numai 10% din companii participau la conferinte pe teme financiare, procentul a crescut la
40-50% in ultimii doi ani."
In urma discutiilor de la forum, compania a decis sa publice o revista interna pentru angajati si reprezentanti, care cuprinde date fianciare despre companie, CV-urile managerilor din echipa de conducere, o pagina de concurs cu premii pentru angajati, dar si o rubrica cu intrebarile si raspunsurile trimise de angajati in atentia departamentului de resurse umane. De asemenea, angajatii isi pot depune propunerile cu privire la imbunatatirea mediului de lucru intr-o "cutie de sugestii".
In acest moment, in companie exista opt expati, care provin din Polonia si Marea Britanie, tara in care se afla sediul grupului din care face parte Provident Financial.
"In acest an va mai veni un expat, pentru ca experienta lor in cadrul grupului este fundamentul unei cresteri sanatoase atat pentru business cat si pentru oameni."

Provident Financial, pe scurt:

  • Parte a grupului britanic International Personal Finance
  • Prezent pe piata locala din aprilie 2006
  • Opereaza in 25 de orase din tara
  • 450 de angajati si peste 2.200 de reprezentanti in Romania
  • 34 de ani este media de varsta din cadrul Provident
  • 64% din angajati sunt femei
  • Peste 5.000 de angajati si 30.000 de reprezentanti la nivel global
  • Prezent in Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Mexic, Rusia
  • A acordat in 2008 imprumuturi in valoare de 42 mil. euro in Romania
  • A avut un portofoliu de 100.000 de clienti in martie 2009

Cariera

  • 39 de ani
  • Iunie 2009 - prezent: director de resurse umane, Provident Financial
  • Ianuarie 2008 - prezent: presedinte HR Club, asociatia profesionala a specialistilor in reurse umane din Romania
  • Ianuarie 2008 - mai 2009: senior manager, PricewaterhouseCoopers (PwC)
  • Martie 2006 - ianuarie 2008: work stream leader, Coca-Cola HBC Group
  • Februarie 2005 - iulie 2006: HR country manager, Coca-Cola HBC Romania si Republica Moldova
  • Ianuarie 2004 - februarie 2005: manager dezvoltare organizationala, Coca-Cola HBC Romania si Republica Moldova
  • August 2002 - ianuarie 2004: training& development manager, Coca-Cola HBC Romania si Republica Moldova
  • Martie 2001 - august 2002: national COBRA- manager (sisteme de management), Coca Cola HBC Romania si Republica Moldova
  • Mai 2000 - martie 2001: sales trainig manager, Coca-Cola HBC Romania si Republica Moldova
  • August 1996 - mai 2000: area sales manager, team leader, business developer, Coca Cola HBC Romania si Republica Moldova
  • 1989- 1994: Universitatea Politehnica, Cluj-Napoca

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO