Profesii

Cum sa pastrezi angajatii valorosi in companie

14.06.2009, 15:24 112

Deciziile luate de companii ii determina pe angajatii performanti sa ia in considerare posibilitatea de a renunta la job in perioade economice dificile, spre deosebire de colegii lor care au o performanta normala sau peste medie, care nici nu se gandesc la acest lucru.

Cercetarorii avertizeaza insa ca exista companii care stiu acest lucru si sunt gata sa angajeze imediat performerii care pleaca lasand adesea managementul stupefiat.
"Strategiile de business ale companiilor nu coincid cu asteptarile angajatilor valorosi", precizeaza Douglas Klein, presedintele Sirota.
El a mai adaugat ca performerii invata din programele de training pe care le urmeaza ca trebuie sa fie implicati atunci cand se iau decizii strategice la nivel de top management, sa-si dezvolte abilitatile, sa fie provocati, sa li se recunoasca meritele si sa fie recompensati generos pentru rezultate. Cercetatorii sustin ca principalele probleme cu care se confrunta angajatii valorosi sunt legate de autonomia jobului, salariul, cariera, recompensele si corectitudinea managementului.
Managerii se confrunta insa si cu o alta problema: pana acum, le-a acordat prea multa atentie angajatilor valorosi, iar daca acest lucru va continua, ceilalti angajati se vor enerva.
 
 
Exista opt decizii- cheie pe care liderii trebuie sa le ia pentru a-si pastra angajatii valorosi, care sa aiba in acelasi timp un impact minim asupra restului de angajati.
 
1. Nu incetati sa va concentrati asupra nevoilor lor de dezvoltare profesionala si considerati ca posibilitatea de avansare este o strategie de retinere a acestora.
 
2. In perioadele dificile, angajatii performanti acorda o atentie sporita liderilor pentru a vedea daca nevoile pe termen scurt ale companiei sunt echilibrate de valorile pe termen lung si de valorile umane.
3. Fiti transparenti. Angajatii cu potential inalt sunt viitorii lideri ai companiei, asa ca managerii trebuie sa le ofere cat mai multe informatii.
 
4. Asigurati-va ca au colegi pe care se pot baza.
 
5. Luati si alte decizii in afara de cele de reducere de costuri. Performerii vor sa se asigure ca liderii se concentreaza la elaborarea unei strategii pe termen lung.
 
6. Implicati angajatii valorosi la gasirea solutiilor.
 
7. Tratati-i ca pe niste persoane valoroase. Avand in vedere faptul ca recompensele materiale sunt diminuate, devine si mai important pentru ei sa fie apreciati.
 
8. Vorbiti-le despre cresterile salariale viitoare. Desi angajatii valorosi inteleg ce inseamna perioadele dificile, ei vor sa se asigure totodata ca este in interesul lor sa ramana in companie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO