Profesii

De ce aleg executivii sa-si trimita copiii la scoli private

De ce aleg executivii sa-si trimita copiii la scoli private
12.04.2010, 00:00 3098

American International School of Bucharest (Scoala Americana),British School of Bucharest (BSB), International School for PrimaryEducation (INS), Liceul Francez Anna de Noailles sau Little Londonsunt doar cateva dintre institutiile de invatamant private dinCapitala la care invata copiii managerilor de top care lucreaza inRomania.

Raluca Milin, fostul director de marketing si vanzari al UPC,numarul doi pe piata locala de cablu TV, a ales sa isi inscrie celedoua fetite la scoala si gradinita privata Little London, unde taxade scolarizare anuala incepe de la 2.750 de euro pe an pentrugradinita si ajunge pana la 6.400 de euro pe an pentru scoala(ciclul primar si gimnazial).

"Am ales o institutie privata pentru ca atentia care se acordacopiilor e mult mai mare, cadrele didactice au mai putine problemesociale decat cele de la stat, dar si pentru programeleextracurriculare", spune Milin, care, dupa demisia din cadrul UPC,a cumparat o franciza a unei firme germane de consultanta ineducatie, EIB - International - Leading School of the World.

In Capitala exista aproximativ 180 de gradinite si scoli privateacreditate sau autorizate provizoriu, potrivit datelor de laInspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Pe langa acestea,mai exista sase institutii de invatamant privat care corespund unuialt sistem de invatamant si care nu sunt acreditate pe plannational, dar care ofera diplome de absolvire recunoscute la nivelinternational si care sunt alese adesea de executivii de top pentrucopiii lor, in vederea obtinerii unor facilitati la admitere incadrul universitatilor din strainatate: International BritishSchool of Bucarest, Bucharest Beirut International School, TheInternational School of Bucharest, Scoala Americana, British Schoolof Bucharest si Scoala Internationala Libaneza.

Scoala Americana, aleasa de proprietarul Carol ParcHotel

Cei patru copii ai Sylviei Petre, unul dintre proprietarii CarolParc Hotel, un executiv de origine germana, au "experimentat" maimulte scoli private din Capitala: scoala si liceul Herman Oberth,Scoala Americana, British School of Bucharest (BSB) sau chiar dinstrainatate - American School Lungano (Elvetia) si Sf. GeorgeNewport (SUA).

Prima experienta pe care a avut-o executivul strain a fost cuscoala germana, care a devenit o "catastrofa" in materie deeducatie, deoarece limba germana se vorbea in timpul orelor de laclasa, iar in pauze se vorbea numai limba romana, pe langa faptulca nu existau copii de expati in clasa.

"Profesorii germani erau platiti de statul german, iar ceiromani de statul roman si cred ca de aici au inceput problemele,pentru ca se aflau intr-un fel de competitie. Baiatul meu nu stianiciodata ce lectii are de facut, iar caietele lui erau goale", isiaminteste Petre.

Ulterior, si-a inscris un baiat la o gradinita de stat, undeexistau cate 50 de copii intr-o clasa, dupa care a decis sa ilinscrie la Scoala Americana si de atunci toti cei patru copii aisai au invatat in scoli private. In general, o gradinita privatascolarizeaza in total 50 de copii.

"Mi-am dorit in primul rand ca baietii mei sa mearga cu placerela scoala, iar rezultatul inscrierii la aceasta institutie a fostca baietii preferau sa mearga la scoala decat sa aiba vacanta. Ceimici au invatat fara sa stie ca invata, prin joaca, iar cei mariaveau un program mai riguros, dar foarte practic, nu prin memorare,cum se intampla in scoala romaneasca", mai spune Petre.

In programa institutiilor private de invatamant sunt integratesi cursuri de sport, muzica sau teatru, iar elevii pot sa cante sausa joace in musical-uri si sa faca sport si pot participa lacompetitii sportive in alte tari.

"Copiii au crescut vorbind trei limbi - romana, engleza sigermana si au invatat franceza in scoala, iar acum se descurca multmai usor cu orice limba straina. Mai mult, ei au cunostinte despremai multe culturi, religii si natiuni, pentru ca au sarbatoritalaturi de indieni, evrei, musulmani, catolici sau japonezi", aexplicat Petre.

In cadrul Scolii Americane, institutie care scolarizeaza 700 decopii care provin din 50 de tari diferite, taxele de scolarizarevariaza intre 13.000 si 17.000 de euro pe an. "Costurilescolarizarii in sistemul de invatamant particular pot parea foarteridicate, atunci cand sunt raportate la veniturile locale sau lacosturile mult mai mici din sistemul de stat. Insa aceste tarifepracticate de scolile internationale nu ating valori aberante,atunci cand sunt comparate cu unitati de invatamant similare dinalte tari", spune Alina Vuluga, global mobility coordinator incadrul companiei Interdean, care ofera servicii de relocalizarepentru expati. Ea adauga ca majoritatea executivilor straini carevin sa lucreze in Romania aleg pentru copiii lor scoli precumInternational School for Primary Education, Scoala Americana sauLiceul francez Anna de Noailles (mai ales pentru expatii francezi,pentru ca liceul este omologat de ministerul francez de educatie).Totusi, expatii care locuiesc in nordul Bucurestiului si ai carorcopii vorbesc fluent limba engleza sunt mai tentati sa aleagaScoala Americana.

"Majoriatea absolventilor scolii pleaca la studii in cadruluniversitatilor de top din Europa (in special in Marea Britanie) sidin America. Mai mult, 15% din parinti sunt expati, 25% suntromani, iar 25% sunt diplomati - restul nu au declarat locul demunca", explica David Ottaviano, directorul Scolii Americane.Pentru o treime din elevii scolarizati in cadrul scolii taxele descolarizare sunt achitate de catre parinti, iar pentru restultaxele sunt achitate de companiile multinationale sau deambasade.

De regula, companiile erau dispuse sa acopere integralcheltuielile pe care le aveau expatii cu scolarizarea copiilor,insa acum aceste bugete au fost ajustate, pentru camultinationalele se uita mult mai atent la costuri.

"Unele companii nu mai accepta in mod garantat plata taxelor descolarizare, oricare ar fi acestea, ci ii pun la dispozitieangajatului pe care il detaseaza un buget fix disponibil pentruscolarizarea copiilor. In felul acesta chiar angajatul este motivatsa aleaga o modalitate de scolarizare mai economica, in aceastasituatie familia pastrand restul sumei acordate pentruscolarizare", a mai spus Vuluga.

"Scoala privata reprezinta un cost care este mai mic la aceastascoala (Little London- n. red.) decat la alte institutii. Decat sale cumpar mai multe hainute sau jucarii sau sa-mi schimb masina infiecare an, mai bine investesc in educatia copiilor", a mai spusMilin.

Salariile profesorilor de la privat, aproape duble fatade cele de la stat

"Salariile profesorilor sunt duble fata de cele obtinute lastat, pentru ca si programul e mai lung, la noi profesorii lucreazaaproape opt ore pe zi, avand in vedere ca si pre­ga­tireaprofesionala se face tot in timpul programului", spune DianaSegarceanu, actionar in cadrul scolii Little London. Aproape otreime din copiii care invata in cadrul scolii sunt straini si deaceea predarea se face in limba engleza, iar programa scolara preiain proportie de 80% modelul programei britanice.

Recrutarea profesorilor este una din cele mai grele "misiuni"intr-o scoala privata, pentru ca exista o tendinta de mercenariat aprofesorilor de la stat pent­ru mediul privat, care nu au neaparatvocatie, dar care vor sa obtina venituri mai mari. Salariul unuiprofesor debu­tant la stat este de 700 - 800 de lei, iar castigulsalarial al unui cadru didactic experimentat poate ajunge la 1.800de lei.

"Avem mereu preocuparea de a recruta, de a gasi oameni cat maibuni. Am gasit profesori foarte bine cotati la scolile de stat carenu ne intereseaza, pentru ca sunt genul de persoane care vin cu totfelul de idei fixe, cu proastele deprinderi de la scolile de stat.Cei mai buni profesori sau educatori pe care i-am intalnit panaacum au putina experienta in scolile internationale sau au incercatsi un alt domeniu in afara de educatie", spune Dana Papadima,director educational in cadrul scolii Little London. Veniturileminime ale parintilor care isi dau copiii la aceasta scoala privatasunt de minimum 2.000 de euro pe luna pentru fiecare dintreacestia, potrivit estimarilor reprezentantilor Little London.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO