Profesii

De ce au asteptat companiile criza pentru a trece la inlocuiri de executivi

De ce au asteptat companiile criza pentru a trece la inlocuiri de executivi
02.08.2009, 16:25 22

"Actionarii inlocuiesc angajatii (nu numai pe cei din top, insa aceste mutari sunt mai vizibile) ori de cate ori gasesc o solutie mai avantajoasa pentru companie: fie aduc manageri noi, sensibil mai buni decat cei existenti, pe aceleasi salarii, sau pe unii comparabili din punctul de vedere al competentei, insa pe salarii mai mici cu pana la 20 - 30%", sustine George Butunoiu, managing partner al firmei de executive search George Butunoiu Ltd si unul din cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata.

Daca inlocuiesc managerii si le ofera un pachet salarial mai mic fata de cel precedent, o mare parte din angajatori cred ca efortul si riscurile pe care si le-au asumat merita. Angajatorii care fac inlocuri la nivel de management dau si un exemplu celorlalti angajati, demonstrand ca, indiferent de pozitie, oricine poate fi schimbat, daca se gaseste un candidat mai bun in ceea ce priveste raportul calitate/ pret. "Orice manager bun foloseste oportunitatea (fie ca e criza sau nu) de a face o economie sau de a aduce un castig pentru firma, iar miza cea mai mare e la pozitiile de top", adauga Butunoiu.

 

 

Nu trebuie sa astepti o criza ca sa spui: "Ah, ce bine! Hai sa-mi schimb managerii"

 

Angajatorii gresesc atunci cand iau decizii de inlocuire la nivel de management daca prin aceste mutari vor doar sa reduca din costuri sau sa scape de non-performeri.

"Nu trebuie sa astepti o criza ca sa spui: 'Ah, ce bine! Hai sa-mi schimb managerii', pentru ca nu este o logica corecta de business si este antiproductiv pentru companie", sustine Sorin Faur,

HR services director in cadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania.

Specialistii in recutare spun ca angajatii cu performanta scazuta au fost deja inlocuiti, iar fapul ca managerii neperformanti au fost dati afara mai tarziu nu reprezinta o noutate, pentru ca intotdeauna primii concediati au fost executantii, si nu cei cu functii de conducere. "E clar ca in piata sunt destul de multe schimbari la nivel de management, insa acestea sunt facute cu mare delicatete, astfel incat sa nu influenteze evolutia businessului", precizeaza si Iuliana Badea, sales manager in cadrul companiei de recrutare Lugera&Makler.

 

 

Ce spun angajatorii despre inlocuirile de manageri

 

"Nu cred ca exista o asftel de tendinta si cred ca, mai ales in conditii dificile, din contra, trebuie sa investesti in managerii pe care ai si in competentele pe care le-au dezvoltat de-a lungul timpului", sustine Roxana Ciltea, director de resurse umane in cadrul companiei farmaceutice Sanofi-Aventis Romania.

De aceeasi parere este si directorul de resurse umane al lantului de magazine Plus Discount, care nu a observat nicio nevoie de inlocuire la nivelul angajatilor de top. "La noi este mai simplu, pentru ca nu s-a simtit nevoia de o schimbare la nivel de management. Managerii pe care ii avem sunt foarte bine pregatiti si nu ne-au afectat in niciun fel dificultatile de pe piata in acest sens", a precizat Ileana Stefan, director de resurse umane in cadrul retelei de magazine de tip discount Plus, parte a grupului german Tengelmann.

Ea adauga ca acest lucru se datoreaza si faptului ca managerii au fost "crescuti" in companie, intrucat angajatii de top din magazinele nou deschise sunt recrutati prin promovare interna, daca distantele intre fostul loc in care isi desfasura activitatea si noul loc de munca sunt mici sau daca o parte din cei mai buni angajati sunt dispusi sa se relocheze. "Daca exista situatii de inlocuiri la nivel de management, acestea sunt punctuale si nu sunt cauzate de aceasta perioada. La acest nivel, oamenii conteaza si firmele stiu ce valoare au managerii de calitate", a mai spus Faur.

 

 

Companiile si-au securizat performerii cu cresteri salariale

 

Nu numai angajatorii sunt cei care profita de contextul economic pentru a face economii cu personalul, ci si cei mai buni angajati, care ridica pretentii salariale pentru a performa in continuare.

"Companiile si-au securizat managerii buni. Multi manageri au profitat de criza si si-au marit salariul sau au primit alte beneficii care sa-i retina in companie", spune Badea.

Pentru pozitiile mai mici in ierarhie, desi se gasesc usor oameni mai buni care sa lucreze pe acelasi salariu, angajatorii cred ca nu merita efortul de inlocuire.

Cu toate acestea, companiile au redus din pachetele salariale oferite pentru manageri, pe care candidatii le accepta fara sa riposteze. De exemplu, in cazul unui candidat pentru o pozitie de conducere intr-o companie de advertising, oferta salariala era cu 50% mai redusa fata de anul trecut, iar la o alta companie acelasi candidat primea o oferta salariala cu 75% mai scazuta fata de anul trecut.

"Am avut si cazuri in care s-a oferit chiar cu 75% mai putin decat inaintea crizei la o firma de investment banking. Si acolo oamenii care inainte aveau salarii mult mai mari discutau despre <noile> salarii in modul cel mai natural cu putinta", adauga Butunoiu.

 

 

Daca inlocuiesc managerii, cer altii mai buni

 

Atunci cand inlocuiesc angajatii din top management, actionarii companiei cauta sa isi aduca in companie lideri performanti, care sa le rezolve imediat problemele, chiar daca aceasta decizie ii va costa poate mai mult.

"Pana acum, aproape toti cei care ne-au cerut recrutari de inlocuire au ales varianta cu acelasi salariu (sau chiar mai mare decat al celui inlocuit), insa sensibil mai buni decat cei inlocuiti", adauga Butunoiu.

Specialistii in resurse umane spun totusi ca o astfel de mutare in aceasta perioada nu demonstreaza decat ca angajatorii nu au fost capabili sa-si angajeze manageri buni in momentele de crestere economica, care sa ajute compania sa creasca sustenabil, iar solutia gasita prin inlocuire nu va fi valabila pe o durata lunga de timp. "Poate una din cele mai facile variante pe care le adopta angajatorii este aceea de a aduce manageri mai experimentati, insa trebuie sa luam in considerare faptul ca ei nu cunosc problemele interne ale companiei. Poate fi o varianta optima, dar care va da rezultate doar pe termen scurt", a mai precizat directorul de HR al Sanofi- Aventis.

Practic, indiferent daca e perioada de criza sau de prosperitate economica, mutarile la nivel de top management se fac in functie de abilitatile si rezultatele liderilor. "Singurul motiv de inlocuire a unui manager este performanta", a mai spus Badea.

 

 

Managerii concediati, greu de reangajat

 

Specialistii spun ca aproape niciunul din managerii inlocuiti (daca sunt dati afara) nu isi gasesc un job la fel de bun pe termen scurt. "Daca unul are suficiente rezerve ca sa astepte 6, 9 sau12 luni, exista ceva sanse sa-si gaseasca, daca e suficient de insistent sau daca are un mare noroc", mentioneaza Butunoiu. Cu toate acestea, managerii disponibilizati nu trebuie sa se ingrijoreze foarte tare, pentru ca functia pe care au avut-o le va oferi suficiente oportunitati de cariera in viitor daca stiu cum sa-si promoveze imaginea.

"Sunt destui care stiu sa se vanda si care vor gasi mereu cate un angajator usor impresionabil pe care sa-l fraiereasca", a mai spus Butunoiu.

Pe de alta parte, recruiterii gasesc cu dificultate manageri buni pe care sa-i preia dintr-o companie si pe care sa-i plaseze intr-o alta firma, chiar daca le ofera un salariu mai mare. "Atunci cand vrei sa iei un om pe o pozitie buna, trebuie sa ii faci un lobby puternic, pentru ca acesta ia in considerare vechimea pe care o are in companie sau relatiile pe care si le-a dezvoltat de-a lungul timpului cu colegii. O oferta salariala mai buna pe un post nou intre necunoscuti nu este cea mai tentanta", conchide Badea.

 

De ce sunt inlocuiti managerii

  • Nu sunt performanti
  • Sunt prea costisitori pentru companie
  • Pentru a arata celorlalti angajati ca oricine poate fi inlocuit
  • Compania are nevoie de manageri care sa stie cum sa gestioneze o perioada de declin, nu de manageri care s-au obisnuit doar cu cresteri

 

 

Unde gresesc angajatorii atunci cand fac inlocuiri de manageri

  • Vor doar sa reduca din costuri. Pe termen lung, o astfel de strategie se va dovedi mai costisitoare
  • Ofera pachete salariale mai mici sub pretextul situatiei economice
  • Aduc manageri performanti, dar care nu cunosc problemele interne ale companiei
  • Nu stiu sa-si valorifice vechii angajati 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO