Profesii

De sarbatori descopera ce vrei sa faci in viata

20.12.2004, 00:00 35



Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare? Cu siguranta multi dintre noi nu isi mai amintesc de cate ori au auzit aceasta intrebare si poate ca se amuza cand isi aduc aminte de raspunsuri precum balerina, pompier, politist sau profesor. Si asta pentru ca, undeva pe drum, visele s-au pierdut. Descoperim ca sunt sute de oportunitati si ceea ce parea usor de realizat in copilarie acum este aproape imposibil de atins.



Daca esti nemultumit de jobul pe care il ai, daca nu stii ce sa faci cu viata ta sau nu stii cu ce sa-ti incepi cariera, perioada sarbatorilor este una potrivita pentru a descoperi ceea ce isi place cu adevarat sa faci in viata profesionala.



Atunci cand exploram idei de cariera, trebuie in primul rand sa privim dincolo de abilitatile noastre. Pentru ca daca aveti un talent special pentru indosariere, asta nu inseamna ca trebuie sa va petreceti tot restul vietii ingropat de dosare. In schimb, ar trebui sa va ganditi ca exista posibilitatea sa faceti ce va place si sa fiti si platit pentru asta. Chiar daca la prima vedere ceea ce va place sa faceti nu pare o optiune in cariera, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in ziua de astazi exista oameni care ar plati pentru aproape orice serviciu.



Iata numai cateva exemple pe care Tag si Catherine Goulet, autoarele cartii "Cariera de vis: cum sa ai un job fabulos", le considera importante pentru a descoperi care sunt beneficiile sarbatorilor, din punctul de vedere al carierei:





* Daca iti place sa faci cumparaturi ai putea deveni "cumparator personal" pentru acei oameni care nu au timpul necesar pentru a se ocupa de acest lucru. Asa ii vei putea ajuta sa cumpere cadouri in timpul sarbatorilor sau alte lucruri de care au nevoie atat in viata profesionala, cat si in cea personala;





* Daca iti place sa organizezi petreceri ai putea deveni usor maestru de ceremonii. Astfel vei putea organiza diverse evenimente, de la petreceri de sarbatori, pana la nunti sau baluri caritabile;





* Daca iti place sa-ti decorezi casa de sarbatori, ai putea fi angajat ca decorator de interior pentru case, birouri, restaurante, magazine etc.





* Daca iti place sa pregatesti mese festive, ai putea intra in domeniul cateringului sau ai putea deveni bucatarul personal al unor familii care sunt prea ocupate si nu mai au timp si pentru a pregati masa zilnic, iar de restaurante s-au saturat.





Si exemplele pot continua. Astfel, daca pentru tine este o mare placere sa-ti aranjezi lucrurile in dulap, atunci cu siguranta ti s-ar potrivi un job de "professional organizer".



Atunci cand cei apropiati vin mereu la tine sa-ti ceara un sfat, cu siguranta nu mai este decat un pas pana la a ajunge "antrenor de viata" (life coach).



Sa presupunem ca atunci cand faci parte dintr-un grup esti cel mai vorbaret din sala. Cu un asemenea talent, nimic nu te poate retine sa nu devii un orator de succes. De asemenea, daca esti o persoana careia ii place sa savureze orice fel de mancare pe care il are in fata, o astfel de calitate nu poate decat sa iti deschida calea spre a deveni critic in domeniul culinar.



Expertii spun ca orice faci cu placere in timpul sarbatorilor s-ar putea transforma intr-o cariera de succes. Pentru a va ajuta sa identificati oportunitatile care se ascund in spatele indeletnicirilor de sarbatori nu trebuie decat sa raspundeti la urmatoarele intrebari:



* Ce-mi place sa fac in timpul liber?



* Despre ce imi place sa vorbesc



* Pentru ce m-as oferi voluntar?



* Ce as face daca as castiga la loterie?



Daca aveti raspunsuri pentru mai mult de o intrebare, acesta este un semnal ca nu sunteti genul de persoana care sa ramana in acelasi loc de munca pentru toata viata. Spre deosebire de generatiile trecute, care iti petreceau viata profesionala intr-o singura organizatie, indiferent daca le placea sau nu ceea ce faceau, forta de munca de astazi este mult mai mobila si nu sunt putini cei care isi schimba cariera de mai multe ori. Intr-un articol publicat recent in Harvard Magazine, Michael Shinagel, decanul departamentului de educatie continua al prestigioasei universitati, spune ca, potrivit studiilor, oamenii isi schimba in medie de sase ori cariera de-a lungul vietii.



Poate ca nu vei reusi sa-ti indeplinesti visul din copilarie, dar acest sezon al sarbatorilor de iarna ai putea sa te ajute sa ai o cariera care sa iti permita sa faci ceea ce iti place cu adevarat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO