Profesii

Din nou la coada clasamentului european: România are a doua cea mai mare pondere a angajaţilor prost plătiţi din Uniunea Europeană

Din nou la coada clasamentului european: România are a...

Autor: Adelina Mihai

09.12.2016, 00:08 1688

Unu din patru angajaţi români (24,4%) are venituri foarte mici, adică încasează mai puţin de două treimi din salariul mediu lunar la nivel naţional, arată datele publicate ieri de Eurostat.

Cu o rată de peste 24%, România are a doua cea mai mare pondere a angajaţilor prost plătiţi din economie, după Letonia, care înregistrează un procent de 25,5% de angajaţi în categoria numită „low-wage earners” (angajaţi care câştigă cel mult două treimi din salariul mediu înregistrat la nivel naţional).

La nivelul tuturor statelor din Uniunea Europeană, ponderea salariaţilor prost plătiţi este mult mai mică decât în România, fiind de numai 17%. În schimb, angajatorii sunt mai generoşi cu salariile angajaţilor în statele din nordul sau din vestul Europei, unde pro­centul angajaţilor prost plătiţi este foarte mic. Spre exem­plu, în Suedia numai 2,6% dintre angajaţi câştigă sub două treimi din salariul mediu la nivel naţional, în Bel­gia ponderea e de 3,8%, în Finlanda de 5,3%, în Da­nemarca de 8,6%, în Franţa de 8,8%, iar în Italia de 9,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO