Profesii

Doar 35% dintre manageri isi platesc MBA-ul

18.06.2007, 22:20 27

Doar 35% dintre manageri platesc integral pentru programele de MBA, restul de 65% fiind "sponsorizati" de catre organizatiile pentru care lucreaza.
"Dupa cativa ani de experienta, majoritatea managerilor ajung in situatia in care trebuie sa conduca un grup mai mic sau mai mare de oameni. De aceea, compania ii indeamna sa faca un MBA pentru ca un astfel de program ii ajuta sa devina manageri in adevaratul sens al cuvantului", explica Maria Radulescu, director Business School Codecs, companie de instruire si educatie manageriala.
Radulescu apreciaza ca managerii de middle si entry level cauta sa imprime strategie activitatii lor si totodata simt nevoia dezvoltarii unui proces decizional structurat.
Pe de alta parte, managerii care urmeaza cursurile Codecs provin in proportie de 86% din mediul privat, doar 14% avand joburi in companiile de stat.
Dintre cele trei programe ale Codecs, la cel de certificat profesional in management se fac cele mai multe inscrieri, existand in jur de 2.500 de cereri pe an, ceea ce inseamna 70% din totalul inscrierilor. Anul acesta, 500 din cei care au inceput cursurile au reusit sa le si termine.
Potrivit reprezentatilor Codecs, dintre cei care aleg sa faca un MBA 34% provin din domeniul economic, 34% sunt ingineri si numai 10% fac parte din domeniul farmaceutic, sunt medici, profesori sau avocati. Radulescu spune ca exista companii care au si pana la 20 de absolventi de MBA, iar pretul unui program care dureaza trei ani ajunge pana la 15.000 de euro.
Din 1993, cand a fost infiintata compania de educatie manageriala Codecs, au existat 37.000 de inscrieri, in urma carora 3.500 de cursanti au absolvit programul de certificat profesional in management, 1.500 au terminat programul de diploma profesionala si aproximativ 150 au obtinut MBA-ul.
In plus, in noiembrie anul acesta inca 50 de cursanti vor termina programul de MBA.
Rata de promovabilitate difera in functie de gradul de dificultate al programului. Pentru programul de certificat aceasta este de peste 90%, pentru cel de diploma, 80%, iar pentru MBA, de 60%, pentru ca un master in afaceri presupune, pe langa foarte mult efort, un spirit vizionar si inovativ. "Din cei 150 de absolventi de MBA ai Codecs aproape 20 si-au deschis propria afacere", a precizat Radulescu.
Codecs are 12 centre regionale in toata tara, peste 100 de tutori romani si mai multi tutori britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO