Profesii

Doua treimi din angajati, nemultumiti de venituri

20.06.2007, 17:35 24

Principala nemultumire profesionala a angajatilor romani este legata de nivelul de remunerare, 70% dintre acestia dorindu-si salarii mai mari, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare Ipsos Research si comandat de Accor Services.
Potrivit cercetarii, angajatii romani sunt cei mai nemultumiti de nivelul salarial dintre europeni. Rezultate similare celor din Romania s-au inregistrat in Turcia, Italia sau Franta. La polul opus se situeaza angajatii belgieni care se declara multumiti de veniturile salariale in proportie de 61%.
"Suntem pe aceeasi linie cu tari latine ca Spania sau Italia, dar ne deosebim de celelalte tari europene, pentru ca acolo rezultatele sunt mai diversificate, europenii fiind preocupati si de timpul consacrat muncii, cat si de siguranta locului unde lucreaza", a declarat Jean-Baptiste Aloy, deputy director al Ipsos Employee Relationship Management Practice.
Astfel, 77% din angajatii romani din sectorul public sunt nemultumiti de banii pe care ii castiga, in comparatie cu 67% dintre cei care lucreaza in sectorul privat. Procentul scade in cazul managerilor, 58% dintre acestia declarandu-se nemultumiti de salariu. Salariul mediu net in economie era in martie de 1.013 lei (305 euro). Pe de alta parte, angajatii romani isi doresc cel mai mult sa beneficieze de training, 70% din acestia spunand ca ar vrea ca angajatorii sa actioneze in acest sens.
Pe de alta parte, un aspect care ne diferentiaza de restul tarilor europene este satisfactia la locul de munca, care atinge o nota de 7,1 in Romania, comparativ cu media europeana de 6,2. Studiul a fost realizat intre 16 martie - 4 aprilie online pe un esantion de 1.481 de angajati din institutiile publice si din mediul privat. Analiza a mai vizat Belgia, Cehia, Franta, Italia, Spania, Slovacia si Turcia.

Jumatate din angajati vor alt job
Angajatii romanii sunt cei mai dispusi dintre europeni sa-si schimbe locul de munca, 51% dintre acestia luand in considerare plecarea din cadrul companiei in care lucreaza sau chiar cautand activ un alt loc de munca. Astfel, 35% din angajati s-au gandit deseori sa paraseasca firma unde lucreaza, 10% au planificat deja plecarea la o alta companie, iar 6% vor sa se angajeze in strainatate.Tara noastra inregistreaza cel mai mare procent, fiind urmata de Italia - 49% si Slovacia - 47%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO