Profesii

Dress code în business: V-a spus vreodată şeful cum să vă îmbrăcaţi?

Dress code în business: V-a spus vreodată şeful cum să vă îmbrăcaţi?

Autor: Adelina Mihai

04.06.2012, 00:07 5865

Black tie, smart casual sau business casual sunt doar câteva dintre sugestiile vestimentare pe care le primiţi atunci când sunteţi invitaţi la evenimente de business sau cocktailuri, însă atunci când dress code-ul "business" este o regulă în companie, pot apărea situaţii la care nici nuv-aţi gândit vreodată.

"Mi-a zis odată şeful meu, un expat, că vin la serviciu cu cămăşi prea înflorate şi că ar trebui să-mi schimb stilul vestimentar. Vorbea el, care purta costume cu două numere mai mari", spune un manager care lucrează în sectorul medical privat. În timp ce regulile pentru sectorul financiar sunt bine definite - cămăşi albe sau albastre pentru bărbaţi şi costume închise la culoare şi fuste sau rochii până la genunchi pentru femei - în IT stilul vestimentar casual este folosit la scară largă de manageri şi angajaţi. Totuşi, un manager care lucrează în industria IT spune că i-a spus şeful să adopte ţinute business, acum că este "deputy", şi că trebuie să se îmbrace ca atare, să renunţe la tricou, blugi şi adidaşi.

Nici la stat nu se face excepţie.

"Am lucrat la Guvern ca secretară şi a fost o problemă: s-au plâns celelalte doamne că secretarele au fustele mult prea scurte. A fost foarte nostim modul în care şeful meu, un domn de vreo 60 de ani, a trebuit să-mi zică să port fuste mai lungi", spune Mihaela, 32 de ani. Până în 2009 -2010, funcţionarii de la stat primeau şi sporuri pentru ţinută. Cu toate acestea, la întâlnirile cu clienţii sunt importante vestimentaţia şi accesoriile, indiferent de industrie, pentru că impresiile lăsate de micile detalii pot crea avantaje sau chiar dezavantaje.

"Chiar dacă oamenii spun că nu judecă după aceste aspecte, stilul vestimentar în business este o formă de respect, pentru că toţi punem etichete. Când văd o doamnă care vine la întâlnire cu pantofii murdari de noroi, îmi dă clar un avantaj asupra ei, pentru că ştiu că nu este atentă sau bine organizată", spune Alina, 30 de ani, marketing manager în domeniul cercetării.

Vi s-a întâmplat vreodată să vă spună şeful cum să vă îmbrăcaţi? Sunt blugii recomandaţi la ţinutele business casual?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO