Profesii

Efectele crizei: Generatia Y ar putea fi nevoita sa adopte valorile generatie X

14.12.2008, 15:54 32

Pe fondul crizei financiare care creeaza presiuni asupra pietei fortei de munca, modul de lucru al generatiei X - cei nascuti in perioada '63-'78 - ar putea fi adoptat adoptat si de catre membrii generatiei Y - nascuti intre '78 si '98.

"Doar oamenii care demonstreaza ca pot veni cu o plusvaloare reala in organizatii vor avea success pe piata fortei de munca in conditiile actuale de criza. Ceea ce inseamna ca cei din generatia Y vor trebui sa munceasca la fel de mult cum o fac sau o faceau cei din generatia X pentru a rezista", afirma Steve Carter, managing partner la firma britanica de recrutare Nigel Lynn.
Angajatii generatiei Y isi doresc joburi flexibile, existenta unui echilibru intre viata personala si locul de munca, dar si un angajator responsabil din punct de vedere social si tocmai ca urmare a acestor caracteristici ar putea intampina probleme in perioada urmatoare in contextul crizei financiare.
"Nu spun ca nu ar trebui sa existe o flexibilitate a conditiilor de lucru", afirma Steve Carter, managing partner la firma britanica de recrutare Nigel Lynn.
Totusi, potrivit un studiu al London Business School, una dintre cele mai bune scoli de business din lume, in vreme ce membrii generatiei X cer un program flexibil pentru a-si putea ingriji copiii, cei din generatie Y vor flexibilitate din motive ce tin de imbunatatirea modului de viata. Mai mult, un articol publicat in luna mai in publicatia britanica The Observer sustine ca angajatii generatiei Y sunt dispusi sa demisioneze daca nu se simt impliniti la locul de munca sau daca jobul nu e suficient de distractiv.
De asemenea, daca nu beneficiaza de suficiente zile de concediu sau de posibilitatea de a-si lua liber pentru actiuni caritabile, angajatii generatiei Y isi parasesc angajatorii foarte rapid. "Perceptia angajatilor Y vizavi de job ar putea sa nu se potriveasca foarte bine, in conditiile actuale, cu viziunile angajatorilor. Multi dintre acestia din urma fac parte din generatia Baby Boomer sau X si s-au confruntat cu probleme foarte mari in timpul recesiunilor anterioare", spune Carter.
El a mai adaugat ca generatia Y va trebui sa accepte ca cei din generatia X le pot da sfaturi de business extrem de pertinente. Mai important este ca oamenii din generatia Y, care se afla in cautarea unui loc de munca, vor fi nevoiti sa le demonstreze angajatorilor, cu ajutorul atitudinii, ceea ce pot face ei pentru angajatori si nu invers.
Cei care fac parte din generatia Y nu au asistat pana in prezent la perioade de recesiune sau la perioade caracterizate de turbulente economice. Membrii acestei generatii "s-au facut mari" intr-un context de boom economic, preturi din ce in ce mai ridicate in sistemul imobiliar si un razboi din ce in ce mai aprig pentru talente.
De aceea, nu surprinde deloc faptul ca nu se sfiesc sa vorbeasca direct despre ceea ce isi doresc de la locul de munca. Din aceasta cauza, generatia Y ar putea avea foarte multe de invatat in perioada urmatoare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO