Profesii

Electrica SA are un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie

Electrica SA are un nou preşedinte al Consiliului de...

Autor: Carol Dan

14.10.2014, 16:50 402

Numirea a fost făcută în prima şedinţă a noului CA de după privatizarea companiei de stat, potrivit unui comunicat al Electrica SA.

Înaintea numirii lui Cionga funcţia de preşedinte al CA era ocupată de Marius Untescu.

Cionga (58 de ani) a petrecut 12 ani în prima parte a carierei la Institutul de Fizică Atomică, iar în anii '90 a lucrat ca analist în mai multe companii. În 1999, s-a alăturat Raiffeisen Financial Advisors România ca director general, coordonând proiecte de privatizare, fuziuni şi achiziţii. În 2004 a fost numit director general adjunct la Raiffeisen Capital & Investment.

În 2007, Cionga a fondat AZ Capital Advisors, un parteneriat specializat în consilierea în domeniul fuziunilor şi achiziţiior, devenind managing partner al firmei, pe care o conduce şi în prezent. Totodată, Cionga a deţinut pe perioade limitate şi funcţii neexecutive în consilii de administraţie/supraveghere.

Din CA mai fac parte Victor Vlad Grigorescu, Cristian Buşu, Arielle Malard de Rothschild şi Michael Adriaan Maria Boersma. Durata mandatului membrilor CA este de 4 ani.

Eletcrica a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti în iulie. Prin această operaţiune statul, prin Departamentul pentru Energie, a rămas cu 49% din acţiunile companiei. Al doilea cel mai mare acţionar este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 8,6%.

Compania distribuie energie în trei regiuni din ţară, fiind cel mai mare distribuitor de energie din România după numărul de clienţi.

În primele şase luni ale anului, Electrica SA a raportat venituri de 2,3 miliarde de lei (516,6 milioane de euro), cu 12% mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Compania a înregistrat în primul semestru un profit net de 197 de milioane de lei (44 milioane de euro), cu 6% mai redus faţă de perioada similară din 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO