Profesii

Elena Banuta, director de dezvoltare resurse umane in cadrul Mobexpert: Un middle manager castiga la inceputul carierei cat un profesor debutant la liceu

Elena Banuta, director de dezvoltare resurse umane in cadrul Mobexpert: Un middle manager castiga la inceputul carierei cat un profesor debutant la liceu
09.08.2009, 16:25 2712

"Salariul minim pentru pozitia de middle manager este de 1.000 de lei (circa 240 de euro), la care se adauga bonusurile din vanzari. Nu am avut cresteri salariale in acest an; am mentinut nivelul din 2008", sustine Elena Banuta, director de dezvoltare resurse umane in cadrul grupului Mobexpert, responsabila cu dezvoltarea personala si profesionala a fortei de vanzari din cele opt hipermagazine cu 700 de angajati ale Mobexpert, cel mai mare jucator din industria mobilei.

Salariul cu care debuteaza un middle manager in cadrul Mobexpert este comparabil cu cel al unui profesor de liceu aflat la inceputul carierei, care are un venit lunar de 1.135 de lei (270 euro). Totusi, venitul pe care il primeste un middle manager din aceasta industrie este mult mai mic decat cel al unui angajat pe aceeasi pozitie dintr-o banca, care anul trecut castiga, in medie, un salariu net de aproximativ 1.630 de euro (6.000 lei).

 

Induction de o luna de zile pentru middle manageri

Pentru a ajunge in top management, angajatii trebuie sa fie promovati intern, insa pentru pozitii in middle management cerintele sunt mai putin rigide. "Un must have al candidatilor pentru pozitiile din middle management il reprezinta sistemul de valori, de care iti dai seama dupa felul in care vorbeste la interviu sau chiar si dupa modul in care intra in sala."

Pentru a deveni middle manageri in cadrul Mobexpert, angajatii trebuie sa parcurga o perioada de inductie de 30 de zile, in care sa invete istoricul si valorile companiei si modul in care se trateaza clientii.

"Am avut un caz in care un candidat pentru pozitia de middle manager s-a descurcat perfect in primele 25 de zile de inductie. Dupa aceasta perioada, am observat ca si-a lasat echipa balta, iar discutiile telefonice reprezentau o prioritate pentru acesta."

In cele din urma, reprezentantii companiei au hotarat sa ii ofere un alt post candidatului care si-a dorit initial sa aiba o pozitie de conducere, iar acesta a devenit consilier de vanzari.

 

Fara restructurari, desi vanzarile sunt in declin

"Nu am facut restructurari anul acesta: din motive de extindere, am mutat sau promovat oameni in cele doua unitati noi (centrul logistic din Bucuresti si viitorul magazin din cartierul Berceni)."

Compania a anuntat ca in primul trimestru al acestui an vanzarile au scazut cu 5% in lei (ceea ce a insemnat un minus de 20% in euro din cauza deprecierii cursului de schimb) si estimeaza o accentuare a acestei tendinte in trimestrul al doilea. In 2008, grupul a avut o cifra de afaceri de 169 mil. euro, sub nivelul de 200 mil. euro bugetat si putin peste rezultatele din 2007, de 168 mil. euro.

Jumatate din angajatii din magazinele mari lucreaza in logistica

"Peste 50% din angajati lucreaza in logistica, care se ocupa de manipularea mobilei, monteaza mobila atat in magazine, cat si la client acasa, de transport, contabilitate si gestiune."

Grupul Mobexpert detine in prezent opt magazine de mari dimensiuni in tara care opereaza peste 80.000 de metri patrati si alte 23 de magazine de dimensiuni mai mici. Anul trecut, Dan Sucu, omul de afaceri care controleaza grupul, a investit 8 mil. euro in extinderea companiei in Sibiu, Pitesti si Suceava, ceea ce a adaugat retelei 18.000 de metri patrati. Cele opt hipermagazine sunt in Bucuresti (4), Brasov, Pitesti, Suceava si Sibiu.

Schema personalului din vanzari variaza in functie de suprafata de expunere.

"Cel mai mare magazin al nostru, cel din Baneasa, are 16.000 de metri patrati si aproximativ 150 de angajati, iar cel mai mic este cel din Suceava, de 6.000 de metri patrati, cu aproximativ 40 de angajati."

Exista diferente la interviul de angajare sustinut cu candidatii din tara si cei din Bucuresti. Unul dintre criteriile eliminatorii din fisa directorului de dezvoltare al Mobexpert este respectul fata de companie, in care candidatii sunt intrebati ce stiu despre grup.

"Intr-un oras a trebuit sa elimin acest criteriu pentru ca atunci cand ii intrebam ce stiu despre noi candidatii ne raspundeau: "Va ocupati cu mobila". Cand iti dai seama ca un procent foarte mare de candidati nu stiu ce sa raspunda, trebuie sa modifici statusul criteriului si sa nu mai fie eliminatoriu".

 

Traininguri pentru toti angajatii

Anul trecut, in cadrul hipermarketurilor Mobexpert s-au facut traininguri pentru toate cele patru categorii de angajati. Astfel, angajatii din top management au beneficiat de programe speciale de leadership, middle managerii au urmat traininguri de comunicare, abilitati de conducere si gestionare a echipei, consilierii de vanzari au urmat programe de customer care, iar angajatii implicati in vanzarile directe au fost instruiti prin programe de strategii de vanzare.

"Facem si mystery shopping pentru angajatii din vanzari. Evaluam respectarea standardelor de imagine, respectul fata de client si abilitatile de vanzare."

Cea mai eficienta metoda pentru angajatii din magazinele deschise anul trecut a reprezentat-o anuntul in publicatiile locale.

"Am avut si un spot radio, dar cei mai multi candidati din Pitesti si din Suceava ne-au spus ca au aflat de joburile disponibile din ziarele locale."

In opinia lui Banuta, rolul managerului de dezvoltare a resurselor umane este sa participe la dezvoltarea personala si profesionala a fortei de vanzare, sa faca training intern si extern pentru angajati si sa produca valori pentru clienti.

 

Cariera

 

  • 31 de ani
  • August 2007 - prezent: director dezvoltare resurse umane, Mobexpert
  • 2001 - 2007: trainer si consultant software in spitale, Infoworld
  • 1998 - 2001: Elcomex IEA, Bucuresti     
  • 2000 - 2001: psiholog
  • 1998 - 2000: consultant
  • 1999 - 2001: trainer in licee si formator de educatie pentru viata de familie, Fundatia Tineri pentru Tineri (voluntariat)
  • 1996 - 1997: asistent manager, Elcomex IEA, Constanta
  • 2004 - 2006: masterat in management organizational si al resurselor umane, Universitatea "Spiru Haret" Bucuresti
  • 1997 - 2001: Facultatea de sociologie si psihologie, Universitatea "Spiru Haret" Bucuresti

 

 

Mobexpert, pe scurt

  • 3.000 de angajati, din care 2.000 lucreaza in fabrici
  • Grupul a avut o cifra de afaceri de 169 mil. euro in 2008
  • 700 de angajati in hipermagazine
  • Opt fabrici in patru centre de productie deschise in Bucuresti, Dej, Targu-Mures si Suceava
  • Opt hipermagazine in tara (Bucuresti, Brasov, Suceava, Pitesti si Sibiu) si unul in Sofia
  • 23 de magazine de dimensiuni mai mici
  • Principalii concurenti: Elvila, Ikea, Italsofa, Sortilemn, Staer, Lemet, Alproms 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO