Profesii

Eliza Udoi, director de resurse umane al Carpatcement Holding: Cum a ajuns Carpatcement in 10 ani de la peste 5.000 de angajati la doar 1.000

Eliza Udoi, director de resurse umane al Carpatcement Holding: Cum a ajuns Carpatcement in 10 ani de la peste 5.000 de angajati la doar 1.000

Eliza Udoi, director de resurse umane al Carpatcement Holding

04.08.2008, 14:04 391

"Reducerile de personal s-au facut treptat, intre 1998 si 2007, dar foarte multe dintre ele au aparut ca urmare a externalizarii anumitor activitati", afirma Eliza Udoi, director de resurse umane al Carpatcement Holding, subsidiara locala a nemtilor de la HeidelbergCement.
Reprezentantul Carpatcement mai spune ca reducerea de personal s-a datorat si faptului ca, in momentul privatizarii, in activitatea unitatilor de productie existau active care nu aveau legatura cu productia de ciment, ca de exemplu o fabrica de paine la Bicaz, o societate de turism sau un hotel la Fieni.
Compania germana a achizitionat in 1998 fabrica de ciment Moldocim Bicaz, in 2000 a cumparat Casial Deva, pentru ca doi ani mai tarziu sa cumpere unitatea de productie de ciment Romcif Fieni.
In cadrul celor trei fabrici ale HeidelbergCement de pe piata locala lucreaza 1.000 de angajati. "Angajatii nostri au o dispunere relativ echilibrata in randul unitatilor de productie, in fiecare fabrica fiind aproximativ 300 de persoane".
Reprezentantii companiei au anuntat recent ca intentioneaza sa-si dubleze capacitatea de productie a cimentului, pana la finele anului 2011, prin investitii in valoare de 150 de milioane de euro.
In prima faza a proiectului de investitii pentru marirea capacitatilor de productie, Carpatcement va moderniza si va pune in functiune cea de-a doua linie de productie a fabricii de ciment la Bicaz, aflata in conservare pana la jumatatea lui 2009.
"Ne dorim ca angajatii pentru Bicaz sa fie disponibili pana in martie anul viitor, pentru a avea suficient timp sa-i pregatim. Procesul de recrutare pentru Bicaz nu a inceput, insa va demara dupa perioada concediilor, undeva in luna septembrie", mentioneaza Udoi.
Pentru recrutarea celor 40-50 de persoane pentru Bicaz, Carpatcement se va orienta spre atragerea fostilor angajati care au lucrat anterior in cadrul companiei. "Mare parte dintre fostii nostri angajati lucreaza acum pentru subcontractori. Recrutarea de personal pentru Bicaz se va face prin intermediul departamentului de resurse umane."
Pana la sfarsitul anului viitor, este foarte probabil ca numarul angajatilor Carpatcement sa nu depaseasca 1.100 de persoane. In conditiile in care angajarile de la Carpatcement nu vor depasi 100 de persoane pana la sfarsitul anului viitor, compania se afla la nivel optim din punctul de vedere al salariatilor.
Pe langa fabricile de ciment existente, compania are in plan construirea unei noi unitati de productie pana in 2011. "Nu s-a luat nicio decizie concreta in ceea ce priveste constructia unei fabrici, dar o hotarare de acest gen va fi adoptata astfel incat sa ne acorde suficient timp pentru a angaja oamenii necesari", subliniaza Udoi.


Salariul mediu lunar brut sare de 750 de euro

La nivelul anului 2007 salariul mediu brut in cadrul Carpatcement era cu 80% mai mare decat salariul mediu brut lunar pe economie. La nivelul lui 2007, salariul mediu brut lunar din economie a fost de circa 380 de euro, ceea ce inseamna ca un angajat castiga, in medie, peste 750 de euro lunar. Pentru 2008, compania estimeaza ca salariul mediu brut lunar va creste cu 20%, la peste 900 de euro. Muncitorii reprezinta aproximativ 70% din personalul companiei. "Consultam diverse studii de specialitate pentru a vedea de la an la an unde ne plasam din punct de vedere salarial", spune directorul de resurse umane al Carpatcement.
Salariile ridicate din companie pot fi explicate prin prisma turnover-ului redus de personal. "Nu avem o problema cu fluctuatia de personal. In ultimii doi ani, plecarile voluntare de personal s-au situat sub 1% din totalul angajatilor", afirma Udoi, care precizeaza ca fluctuatia de personal din industria cimentului se explica prin numarul mare de statii de betoane care se deschid la nivel national.
Chiar daca nu are nicio pozitie descoperita in prezent, Carpatcement are un plan de succesiune care prevede formarea de angajati pentru acoperirea pozitiilor din fabrici care vor ramane vacante peste cativa ani.
"Nu pregatim angajati doar pentru piata locala, ci si pentru celelalte piete pe care este prezent grupul", subliniaza Udoi. In momentul de fata, Carpatcement are trei angajati romani care lucreaza pe mandate internationale in cadrul grupului.
"Expatrierile au inceput in urma cu trei ani, iar in momentul de fata avem trei angajati in misiuni internationale. Unul este in Statele Unite ale Americii, unul se afla in Suedia, iar un altul lucreaza pentru HeidelbergCement Tehnology Center in zonele Georgia, Rusia, Ucraina si Romania", spune Udoi.
Strategia de resurse umane a producatorului de ciment a suferit mai multe schimbari de la intrarea pe piata locala. Daca inainte de privatizare provocarile de HR in ceea ce priveste forta de munca din industria cimentului erau supravietuirea si asigurarea locurilor de munca ale angajatilor, dupa privatizare focusul s-a mutat pe conturarea de strategii mai complexe.
"Dupa privatizare, strategia de resurse umane s-a schimbat, iar prioritatile au inceput sa fie dezvoltarea, evaluarea si motivarea angajatilor, precum si identificarea de talente si asigurarea unui plan de succesiune", afirma Udoi.
In general, compania targeteaza pentru recrutare absolventi sau tineri cu 1-2 ani de experienta pe piata fortei de munca.
"Ne uitam foarte mult in directia tinerilor si aceasta strategie ar trebui sa fie urmata de toate companiile. Practic, trebuie sa existe o colaborare intre facultati si angajatori, pentru ca fiecare sa se cunoasca reciproc", mentioneaza oficialul Carpatcement.
Alaturi de francezii de la Lafarge si de elvetienii de la Holcim, Carpatcement domina piata locala de ciment. La sfarsitul anului trecut, Holcim Romania avea 1.300 de salariati, iar Lafarge circa 1.000 de angajati.
Dintre cele trei companii, Lafarge a inregistrat cel mai mare profit net in 2007, de 132,4 milioane de euro, urmata de Carpatcement - 107 milioane de euro si Holcim - 34,3 milioane de euro.

Cariera
2000 - prezent: director de resurse umane, Carpatcement Holding
1998 - 2000: director de resurse umane al fabricii de ciment Casial Deva
1991 - 1998: sef birou, ROMCIM
1981 - 1998: inginer, fabrica de ciment din Medgidia, Institutul Roman de Cercetare pentru Industria Cimentului (CEPROCIM) si Centrala Cimentului Bucuresti


Carpatcement, pe scurt:
Subsidiara a nemtilor de la HeidelbergCement, Carpatcement este unul dintre primii trei producatori de ciment din Romania, alaturi de Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta)
Produce 3,5 milioane de tone de ciment anual in Romania.
Are circa 1.000 de angajati, urmand ca la finele lui 2009 sa ajunga la maximum 1.100 de angajati

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO