Profesii

Exclusiv online - La ce foloseste Clasificarea Ocupatiilor din Romania?

26.01.2010, 00:00 3906

Piata muncii lasa tot mai mult in urma COR-ul (ClasificareaOcupatiilor din Romania). Multe din cele aproape 4.000 de functiicare exista in prezent in COR nu au corespondenta pe piata muncii,in timp ce multinationalele care au intrat pe piata in ultimii aniau creat o serie de joburi care nu sunt indexate de documentul pecare Ministerul Muncii il revizuieste periodic. Angajatorii dinmediul privat se plang ca trebuie sa declare la inspectorateleteritoriale de munca (ITM) alte functii pentru angajatii ale carorjoburi nu sunt incluse in COR, pentru a respecta legea. In acelasitimp, reprezentantii ministerului spun ca si angajatorii poarta oparte din responsabilitate, deoarece actualizarea COR se face inurma sugestiilor venite din partea mediului privat.

"Sunt absolut convinsa ca toata lumea are probleme lainregistrarea contractelor de munca din cauza legislatiei. Dinpacate, s-a ajuns la un compromis intre angajatori si ITM- uri",precizeaza Irina Stoian, directorul de resurse umane al companieide credite de consum Cetelem. Ea a mai precizat ca, in general, auexistat probleme la inregistrarea functiilor care implicaudenumirea de . In prezent, in COR exista 32 de denumiri de joburicare implica cuvantul manager, printre care se afla functia simplade "manager" sau denumiri mai concrete, cum ar fi manager deresurse umane, manager de operatiuni sau sau manager sportiv.

"Am gasit solutii prin care am adaptat responsabilitatileangajatilor la pozitiile existente in COR. Cu siguranta calegislatia trebuie modificata, insa cred ca acest lucru se vaintampla destul de curand", sustine Mirela Stere, director deresurse umane in cadrul Macromex, cel mai mare distribuitor deproduse congelate de pe piata.

De aceeasi parere este si Roxana Ciltea, director de resurseumane in cadrul companiei farmaceutice Sanofi-Aventis Romania, carespune ca a incercat sa "plieze" functiile din companie cu cele dinCOR, in asa fel incat sa se ajunga la un numitor comun.

"Pozitii precum 'business development manager' sau 'marketaccess manager' nu exista in COR. Piata se dezvolta si evolueazarapid si este greu ca un astfel de document sa se dezvolte la fel,intotdeauna va fi un pic in urma. Totusi, cred ca daca s-ar facerevizuiri periodice, s-ar putea ajunge la functii comune", sustineCiltea.

Ministerul Muncii: COR-ul actual "este rezultatul nevoilorpietei"

COR este un nomenclator aparut in anul 1995 care, potrivitreprezentantilor de la ministerul Muncii, "este rezultatul nevoilorpietei". De asemenea, cei de la minister mai spun ca s-au eliminatrepetitiile de functii printr-o revizuire facuta la inceputulacestui an si ca angajatorii sunt cei care ar trebui sa se impliceactiv in adaugarea de noi ocupatii, cerute de piata.

"Nu ministerul Muncii adauga noi ocupatii in COR, ci piatadecide, iar modificarile se fac in functie de solicitarile care vindin partea companiilor. Noi am publicat o varianta revizuita adocumentului, intr-o forma "periata", in sensul ca s-au eliminatneconcordantele, repetitiile de functii care apareau in mai multelocuri", sustine Loredana Manolache, consilier pe probleme decomunicare si relatii publice in ministerul Muncii.

Nici procesele simple, cum ar fi introducerea unei noi profesiiin nomenclator, nu scapa de elementele birocratice. Ca sa adauge ofunctie noua in COR, angajatorii trebuie sa elaboreze un memoriujustificativ care sa cuprinda numele functiei (neaparat in limbaromana), codul COR pentru grupa in care se incadreaza functia,codul din Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN)pentru sectorul de activitate al angajatorului, studii si analizecare sa justifice necesitatea actualizarii si descrierea jobului(responsabilitati, cerinte, salarizare etc.).

Joburi precum specialist IT, project manager, reprezentant/manager de vanzari sau chiar merchandiser sunt printre cele maicautate pe site-urile de recrutare, insa nu exista in COR. Totusi,exista o serie de ocupatii care au fost adaugate recent, cum ar fibrand manager, manager financiar sau manager de operatiuni care seregasesc si in organigrama multinationalelor de pe piatalocala.

"In varianta actuala, COR-ul contravine unei alte legi, carespuna ca nu trebuie sa existe denumiri in limba engleza. Inca semai repeta functii, iar acum exista o combinatie intre nou sivechi, intre engleza si romana si sunt functii care lipsesc, cumsunt, de exemplu, cele legate de trade marketing", sustine DanielaNecefor, managing partner la compania de executive search TotalBusiness Solutions (TBS).

Angajatorii: Consultati si mediul privat atunci candtreceti functii in COR!

Cei care elaboreaza COR-ul ar trebui sa fie mai atenti la ceea cese intampla in mediul privat, spun angajatorii, care cred ca unadin greselile care ii afecteaza direct este lipsa unei consultaricu sectorul de business.

"In forma actuala, se vede clar ca cei care au lucrat laelaborarea documentului nu cunosc mediul privat. Nu au fostfolositi nici traducatori specializati pe mediul de business, ceeace denota clar ca s-a lucrat superficial. Ar trebui sa se faca ungrup de lucru format din oameni care sa cunoasca mediul privat",adauga Necefor.

De aceeasi parere este si Sorin Faur, HR Services Director incadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania, care crede cacei care aduc modificari la COR ar trebui sa culeaga propuneri dinmediul privat.

"Am observat ca, cel putin la nivel de mecanism, se acceptainterventiile angajatorilor. Este posibil ca mediul privat sapoarte o parte din vina, pentru ca nu a facut destul de multesugestii", explica Faur.

Unele denumiri din COR sunt jignitoare

"Ministerul Muncii vrea sa faca o cercetare cu functiile care nu semai folosesc, pentru a putea fi eliminate. Nu s-a scos niciofunctie din legislatia de pana acum, ci doar s-au eliminatfunctiile care se repetau", spune Manolache. Cu toate acestea,exista inca functii care se repeta. Daniela Necefor de la TBS spuneca, de exemplu, pentru functia de bona exista in COR si denumireade baby sitter si cea de ingrijitor copil.

"Mai mult, exista unele denumiri, cum ar fi 'matar' sau'pizzar', care, desi exista in DEX, sunt jignitoare. Exista sicazuri in care functiile reprezinta echipamente, precum 'cap demasa' (echipament folosit in cazino-uri) sau 'fierbator- uscator depar'.Trebuie gasite alte formulari decente, pentru ca fiecare omcare munceste merita sa fie respectat", explica Necefor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO