Profesii

Executivii greci investesc intr-o scoala ca sa-si educe copiii dupa sistemul de acasa

Executivii greci investesc intr-o scoala ca sa-si educe copiii dupa sistemul de acasa

Panagiotis Loukas, presedintele scolii grecesti "Atena" din Bucuresti: Scoala si-a inceput activitatea in luna februarie a acestui an, dar planurile de deschidere au fost facute cu mult timp in urma. Acum exista un numar de 30 de copii, unii provenind din familii mixte.

12.07.2009, 14:24 2363

"Sarcina mea in Romania, ca si pentru majoritatea managerilor greci de aici, are o durata temporara. Am decis sa infiintam aceasta scoala pentru ca, atunci cand ne vom muta inapoi in Grecia, copiii nostri sa isi continue studiile in conformitate cu programa greaca. Acesta este si principalul motiv pentru care mi-am inscris copiii la scoala greaca", sustine Panagiotis Loukas, presedintele scolii grecesti "Atena" din Bucuresti.
Scoala greaca "Atena" a fost inaugurata in luna septembrie a anului trecut si functioneaza dupa sistemul de invatamant grecesc. Afacerea a fost initiata sub forma unui parteneriat public-privat, ceea ce inseamna ca s-a realizat cu resurse financiare proprii sau atrase de catre investitori, din care sa rezulte un bun public. Parteneriatul a fost incheiat intre Ambasada Greciei din Romania, ministerul educatiei din Grecia si un grup de investitori greci de pe piata locala. Potrivit lui Loukas, pana in vara acestui an, scoala va primi acreditare si din partea Ministerului Educatiei din Romania.
"Scoala si-a inceput activitatea in luna februarie a acestui an, dar planurile de deschidere au fost facute cu mult timp in urma. Acum exista un numar de 30 de copii, unii provenind din familii mixte. Tinta noastra din acest an este de a le dubla numarul, prin atragerea elevilor din comunitatea romaneasca", a mai spus Loukas.
Cheltuielile de functionare ale institutiei sunt suportate de Asociatia Parintilor din cadrul scolii, formata din managerii companiilor grecesti de pe piata locala, care acopera costurile pentru chirie, utilitati, salariile personalului adminis-trativ sau orele suplimentare efectuate de profesori. In acest moment, in scoala lucreaza sase profesori greci, platiti de guvernul grec. De asemenea, mobilierul si materialele didactice sunt furnizate tot de ministerul educatiei din Grecia.
"Toti cei cinci membri ai conducerii asociatiei au copii care invata la aceasta scoala", a mai precizat Loukas.

Taxa de 3.500 de euro pe an
Din conducerea Asociatiei Parintilor fac parte managerii unor companii mari de pe piata, cum sunt Panos Loukas, fondatorul scolii si directorul general al filialei locale a companiei de constructii Edrasis Construct Group, Sotiris Yannopoulos, directorul general al celui mai mare producator de chipsuri de pe piata - Star Foods Romania -, Spiros Vamvakas, directorul comercial al producatorului de ambalaje din sticla Stirom si Sotiris Karagiozidis, managing partner al furnizorului de servicii de resurse umane UP! Unlimited Potential (fosta companie Human Capital Solutions).
Scoala functioneaza dupa sistemul si dupa programa de invatamant din Grecia, cu un focus accentuat pe materiile in care se invata limba greaca, istorie si mitologie, dar si activitati suplimentare, de invatare a dansurilor traditionale grecesti sau de introducere in artele martiale. Tot in orele suplimentare, copiii pot invata limbile romana si engleza.
"Vrem ca in fiecare an sa adaugam inca o clasa in programa scolii, pentru ca in urmatorii doi ani sa operam cu sase clase primare. In primul an de functionare, avem o grupa de gradinita si trei clase pentru scoala primara", a precizat Loukas.
Taxa de scolarizare este de 3.500 de euro pe an, la care se pot adauga alti 450 de euro pentru transport si masa.
"Pentru a mentine taxa de scolarizare la un nivel scazut, este necesar sa atragem bani din sponsorizari, in special din randul companiilor grecesti care sunt prezente pe piata din Romania", a mai spus Loukas.

Alpha Bank si Stirom au dat cate 100.000 de euro
Din cele aproximativ 55 de companii care au sponsorizat scoala greaca anul trecut, cele mai multe finantari au fost acordate de Alpha Bank si de Stirom, care au oferit cate 100.000 de euro fiecare.
In functie de anumite criterii, conducerea scolii acorda in fiecare an cate 10 burse sociale pentru copiii ai caror parinti nu isi permit sa plateasca taxa de scolarizare. "Valoarea burselor corespunde valorii taxelor de scolarizare, de 3.500 de euro. Am prefera si am aprecia daca acel copil care primeste bursa este si unul dintre cei mai buni elevi, insa nu acesta este criteriul esential", mentioneaza Loukas.
Potrivit estimarilor Ambasadei Greciei, in Romania locuiesc in prezent peste 2.000 de antreprenori sau manageri greci. Grecia este de altfel si principalul partener al Romanei din sud-estul Europei. La finele anului trecut, Grecia a ajuns la investitii directe totale de 3,5 mld. euro pe piata locala, in care sunt inregistrate aproximativ 4.500 de companii cu actionariat majoritar grecesc.

Cine mai investeste in invatamant
Grecii au preluat modelul investitorilor turci de pe piata locala, care au infiintat grupul "Lumina Institutii de Invatamant" inca din 1994. Momentan, grupul este prezent pe piata locala prin scoli care cuprind toate ciclurile de invatamant: prescolar, primar, gimnazial si liceal. Din cadrul parteneriatului romano-turc fac parte Liceul International de Informatica Bucuresti, Liceul International de Informatica din Constanta, International School of Bucharest, Scoala Spectrum Bucuresti si Scoala Spectrum Constanta.
Pana in 2010 grupul va mai investi 6 mil. euro intr-o universitate particulara din Capitala, care va avea 300 de studenti. Grupul a avut afaceri in Romania de 3,4 mil. euro in 2007, potrivit datelor de la Finante.
Un alt investitor strain in sistemul educational romanesc este omul de afaceri american Roland S. Lauder, fost ambasador al Statelor Unite la Viena, care a creat o fundatie prin care sa finanteze scoli din 15 tari europene, SUA si Israel. Proiectul, demarat in anii '80, a inceput in Romania acum 12 ani sub denumirea "Complexul Scolar Lauder-Reut", cu scopul de "a revitaliza si pastra cultura si limba ebraica in diaspora europeana". Compexul, care cuprinde peste 50 de unitati scolare in Europa, are acreditarea Ministerului Educatiei din Romania.
"Investitia initiala a domnului Lauder s-a ridicat la aproximativ 6 milioane de dolari. In 12 ani, fundatia a reusit sa ajunga la un procent de autofinantare de 90%, restul de 10 % din buget, continuand sa fie asigurat de fundatia-mama", sustine Carmen Pavel, directorul de relatii publice al institutiei.
In Romania, Lauder-Reut cuprinde o gradinita, o scoala primara, gimnaziu si liceu privat, cu 320 de elevi inscrisi. Printre particularitatile acestei institutii se numara o oferta extrascolara de business, media si diplomatie oferite in cadrul liceului bilingv.
Activitatile scolii sunt finantate de fundatia-mama cu sediul in New York, si din contributiile parintilor, donatii si sponsorizari.
"Bugetul anual de cheltuieli este suportat in intregime de catre Fundatia Lauder Romania si se ridica la aproximativ 1,5 milioane euro", mai spune Pavel.
Taxa lunara de scolarizare pentru gradinita este de 500 de euro si poate ajunge la 650 de euro pentru ciclul liceal.
Omul de afaceri american Roland Lauder controleaza si grupul Central European Media Enterprises (CME), proprietarul companiei PRO TV. Cehia si Romania sunt cele mai importante piete pentru CME, care anul trecut a avut venituri de un miliard de dolari.

Strainii din invatamantul romanesc

Scoala greaca "Atena"

  • Fondator: omul de afaceri grec Panagiotis Loukas, directorul general al companiei de constructii Edrasis Construct Group
  • Infiintata in 2008
  • Afacere incheiata sub forma unui parteneriat public-privat
  • Asociatia Parintilor acopera cheltuielile de functionare ale scolii
  • Guvernul grec plateste salariile profesorilor, materialele didactice si mobilierul
  • 55 de companii cu capital grecesc au sponsorizat scoala anul trecut
  • Numar elevi: 30
  • 3.500 de euro pe an - taxa de scolarizare
  • Cuprinde o grupa de gradinita si trei clase primare


Complexul Scolar Lauder-Reut

  • Fondator: omul de afaceri american Roland Lauder, care controleaza si grupul Central European Media Enterprises (CME), proprietarul companiei PRO TV
  • Infiintat in 1997
  • Investitie initiala: aproximativ 6 mil. dolari
  • Numar elevi: 320 de elevi
  • Bugetul anual de cheltuieli: 1,5 mil. euro
  • Cuprinde o gradinita si un liceu cu clasele I-XII
  • Taxa lunara de scolarizare: 500 de euro pentru gradinita, 650 de euro pentru liceu


Grupul "Lumina Institutii de Invatamant"

  • Fondatori: oameni de afaceri turci
  • Infiintat in 1994
  • Cuprinde trei institutii cu toate ciclurile de invatamant preuniversitar si in 2010 va avea si o universitate
  • A avut afaceri in Romania de 3,4 mil. euro in 2007

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO