Profesii

Executivii nu si-au pierdut inca optimismul: inca mai angajeaza si spera sa poata creste salariile

08.02.2009, 16:38 26

Chiar daca anunturile de reduceri de personal au devenit tot mai frecvente in ultima perioada, studiul arata ca executivii nu si-au pierdut speranta. In Marea Britanie, spre exemplu, parcurile de distractii Pontin urmeaza sa creeze 2.000 de joburi noi, iar lantul de supermarketuri Asda a anuntat ca va angaja 7.000 de persoane.

Oricare ar fi motivele acestui optimism al executivilor, cert este ca studiul Global CEO Survey arata ca increderea sefilor de companii este in continuare destul de solida.
Chiar daca numarul celor care aveau o viziune in "roz" a ceea ce se va intampla anul acesta s-a micsorat semnificativ, nu
s-a inregistrat inca o scadere drastica in ceea ce priveste increderea. Anul trecut, 86% dintre executivi spuneau ca sunt increzatori sau foarte increzatori in legatura cu previziunile de crestere a veniturilor companiilor.
Studiul de anul acesta arata ca procentul celor increzatori a scazut la 64%, dar a crescut, in schimb, ponderea celor care au incredere ca exista potential de crestere in urmatorii trei ani, pana la 93%.
In clasamentul principalelor oportunitati de crestere, pe care le intrevad executivii, se numara expansiunea la nivel geografic, intrarea pe pietele deja exis-tente, precum si dezvoltarea de noi produse.
"Executivii de anul trecut au acordat acestor trei posibile oportunitati aceeasi pondere. Cu toate acestea, in prezent, solutia dezvoltarii unor produse noi este situata mult mai jos in lista de prioritati a executivilor. In ciuda crizei insa, executivii din zona de productie cauta inca oportunitati in piata pentru a face acest lucru", a explicat Graeme Billings, sef al departamentului de productie industriala la nivel global din cadrul PwC. 
Deloc surprinzator, avand in vedere reducerile de personal din intreaga lume si blocarea angajarilor care au avut loc in ultimele cateva luni, dezvoltarea angaja-tilor talentati, care era prioritara anul trecut, a scazut in importanta.
Cu toate acestea, mai mult de jumatate (47%) dintre executivii intervievati au spus ca sunt ingrijorati in ceea ce priveste deficitul de talente, fata de 62% cati isi puneau aceasta problema anul trecut.
Totodata, un semn pozitiv este faptul ca patru din zece executivi au anticipat ca vor mari structura de personal a departamentelor in urmatoarele 12 luni, insa continua sa se confrunte cu probleme ce tin de gasirea unor oameni de calitate.
De asemenea, fuziunile si achizitiile au ramas inca foarte importante pe agenda executivilor, mai mult de o treime dintre acestia spunand ca intentioneaza sa incheie tranzactii in urmatoarele 12 luni. Aceeasi importanta o au si inovatiile tehnice, sase din zece executivi conside-randu-le extrem de importante.
"Multe companii au fost fortate sa reduca bugetele de cercetare si dezvoltare, ceea ce inseamna ca managementul trebuie sa gaseasca modalitati creative prin care sa sustina inovatia, cum ar fi colaborarea cu lanturile de furnizori sau cu clientii", a mai adaugat Billings.
Dintre executivii care activeaza in productie, opt din zece sunt de acord ca accesul la informatie este solutia-cheie pentru un demers de cercetare si dezvoltare eficient.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO